Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Liší se příznaky infarktu u mužů a u žen? Budete překvapeni!

  • 7. dubna 2017 | 06:00

    Říká se, že rozpoznání srdečního infarktu je u muže snazší než u ženy. U něj se totiž projevují ty příznaky, které známe z filmů, jako jsou chytání se za hruď, palčivá bolest vystřelující až do ramene a následné skácení se k zemi. Oproti tomu u žen se infarkt projevuje mnohem skrytěji, rafinovaněji. Jako dlouhodobá únava, chřipka a slabost. Skutečně takové rozdíly existují? 

  • Ženské příznaky neexistují

    Pozor na varovné příznaky infarktu.
    Autor: shutterstock.com
    Platí, že příznaky infarktu u žen jsou odlišné od těch mužských? A že se projevují jako chřipka a mohou trvat klidně i týden? Proto je pro něžné pohlaví tak nebezpečný: často nedokážeme identifikovat, o co skutečně jde, a podceníme návštěvu lékaře. Podle kardiologa Antonína Nováka, primáře EUC kliniky v Ústí nad Labem, ale nic jako typicky ženské příznaky neexistuje. Tak kde se tedy vzaly informace o tom, že to prožíváme jinak než naši statnější druhové? 
  • V čem se lišíme od mužů

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud se ženy něčím opravdu liší od mužů, pak jsou to případy infarktu, který lékaři nazývají stresová kardiomyopatie. Jde o různě velký infarkt způsobený tím, že se často a zbytečně stresujeme. To se v nás pak nakupí, až to nakonec odnese srdce. Při vyšetření cév se překvapivě nenajde kritické zúžení srdeční tepny. Tato zvláštní a ne až tak vzácná forma infarktu je podle doktora Nováka téměř výhradně ženskou doménou.

    Video se připravuje ...
    Jak vypadá infarkt myokardu? • VIDEO: Youtube/BioDigita, Inc
  • Nevěnujeme příznakům pozornost

    Jak poznáte infarkt?
    Autor: Shutterstock.com

    Problém není ale ani tak v tom, jak se infarkt projevuje u jednotlivých pohlaví, ale v tom, že mnoho pacientů má příznaky, které nejsou úplně typické. Proto jim pak lidé věnují menší pozornost. Je pravda, že ty netradiční příznaky se projevují spíše u žen než u mužů. A tady nastává problém: volání těla o pomoc ignorujeme a včas nevyhledáme lékařskou pomoc, protože odkládáme návštěvu lékaře. Jakých netypických příznaků bychom si ale měli všímat? 

  • Jaké jsou netypické příznaky?

    Infarkt se může projevit i jako bolest zad.
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou to hlavně bodavé, píchavé bolesti na hrudi, spíše na malém okruhu bez vystřelování do okolí. Kromě toho ale můžou přijít náhlá únava, dušnost, bolest břicha. Kdy se tedy má mít žena na pozoru? „Jistě u všech nenadálých potíží na hrudi, ať už typických nebo netypických, pokud má vysoké kardiovaskulární riziko,“ radí doktor Novák a upřesňuje, koho se toto riziko týká. Spadají sem pacientky středního a vyššího věku, diabetičky, kuřačky, ženy trpící vysokým krevním tlakem a ty, u nichž v rodině se srdeční choroby často vyskytují.

  • K lékaři včas

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mnohem rozumnější než čekat, až se infarkt rozjede, je přijít k lékaři ve chvíli, kdy se angina pectoris objeví poprvé. „U nás je angina pectoris pro laiky nic neříkající pojem, dokonce zavádějící, angínu všichni známe jako bolestivý zánět krčních mandlí,“ říká kardiolog. Tahle „srdeční angína" ovšem znamená, že člověka při námaze cosi pevně sevře na hrudi, nemůže pak dál a musí se zastavit. Nemávněte nad tím rukou a zajděte ihned k lékaři. Včasné speciální vyšetření srdečních tepen odhalí jednu nebo více postižených cév a léčba může přijít včas.

  • Kdy k lékaři?

    Z úst poznáte i cukrovku.
    Autor: Shutterstock.com

    Opravdu vzácný je zcela bezpříznakový srdeční infarkt. Nejčastěji hrozí u diabetiček. Těm déletrvající nemoc způsobí takzvanou neuropatii útrobních nervů. To znamená, že nervy zodpovědné za vedení bolesti u onemocnění srdce bolest nezprostředkují. Ovšem jen zcela výjimečně je takový infarkt úplně bez příznaků. Můžou ho signalizovat únava, dušnost, nevýkonnost nebo již zmiňované atypické bolesti. Nebo často „nevysvětlitelné“ zvýšení hladiny cukru v krvi. U diabetičky jsou proto lékaři vždy obezřetnější.

    Chcete poznat detailní příznaky infarktu? Čtěte na mojezdravi.cz

    Jak ovlivňuje počasí kardiaky? Podívejte se na rozhovor s kardiologem Petrem Neužilem:

    Video se připravuje ...
    Rozhovor s profesorem Petrem Neužilem o vlivech počasí na kardiaky a jejich onemocnění. • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: Zdena Lacková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...