Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vysoký cholesterol vás může zabít. Hrozí to i vám? Takhle to poznáte!

  • Vysoký cholesterol může vést k onemocněním srdce a cév.
    12. dubna 2017 | 06:00

    Víte, jak vysoký cholesterol máte? A vůbec – dovedete říct, co je vlastně ještě v pořádku, a co už ne? Pokud patříte mezi většinu Čechů, tak pravděpodobně ne. Podle průzkumů totiž ani čtvrtina obyvatel České republiky neví, jak vysoký cholesterol má. Přitom komplikace s ním spojené mohou zabíjet.

  • Jak poznáte vysoký cholesterol?

    Chodíte pravidelně na kontroly?
    Autor: Shutterstock.com

    Alarmující čísla, která se v souvislosti s cholesterolem objevují, jsou způsobena do jisté míry nedostatkem prevence. Pouze zhruba 44 procent lidí chodí na preventivní prohlídky, aby zjistili, jak na tom s cholesterolem jsou. Přitom dyslipidémií, jak se tomu také říká, trpí na 77 procent mužů a 66 procent žen. Problém je v tom, že vysoký cholesterol není vidět, a tak na první pohled nezjistíte, že vám něco je. Stejně tak vás nic nebolí. „Je zarážející, že i po mnoha letech veřejné diskuse o důležitosti znalosti a sledování hladiny cholesterolu, který může být jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů vzniku oběhových onemocnění, stále vysoké procento populace svou aktuální hodnotu nezná,“ komentuje to Michal Vrablík, Ph.D., předseda České společnosti pro aterosklerózu.

  • Co způsobuje vysoký cholesterol?

    Pozor na tučné potraviny!
    Autor: Shutterstock.com

    Abyste měli úplně jasno, jak na tom jste, samozřejmě se musíte nechat vyšetřit. Ale existuje dost ukazatelů, které vám napoví, že zrovna vy byste s vysokým cholesterolem mohli mít problém. Alfou a omegou, když vynecháme dědičnost, je strava. Pokud se na vašem denním jídelníčku vyskytují tučné potraviny, riziko se zvyšuje. Ale pozor, nepleťte si zdravé tuky a nezdravé. Proto ty živočišné zkuste alespoň trochu vyměnit za rostlinné, vynechejte zpracované potraviny, nekvalitní čokolády a polevy. Místo toho hledejte tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. 

  • Nedostatek pohybu

    Jestli vás chytají křeče, možná jste se před sportem málo rozehřáli a tělo tak spálilo všechen sodík příliš rychle.
    Autor: Shutterstock.com

    Pořád se vlastně točíme v souvislosti s vysokým cholesterolem kolem toho samého: špatného životního stylu. A s ním jde ruku v ruce i nedostatek pohybu. Jestliže se nehýbete, hladina špatného cholesterolu se zvyšuje. Ideální by bylo, abyste do svého týdenního řádu zapojili pohyb alespoň třikrát na půl hodiny. Nemusíte se hned stát Emilem Zátopkem, i svižná chůze postačí. 

  • Obezita

    Váha
    Autor: Profimedia.cz

    Je docela logické, že pokud jsou vaší oblíbenou stravou tučná jídla a pohyb znáte jen z televize, pravděpodobně budete mít i nadváhu. Pokud tedy nemáte záviděníhodný metabolismus, kdy můžete sníst cokoliv a pořád máte postavu jako andílek Victoria´s Secret ve výslužbě. Nadváha je jednou z příčin, které mohou způsobovat vysoký cholesterol. Riziko vysokého krevního cholesterolu se samozřejmě zvyšuje také s konzumací alkoholu a cigaret. 

  • Rodinná anamnéza

    Z obličeje poznáte i problémy se srdcem.
    Autor: Shutterstock.com

    Jak už bylo výše zmíněno, riziko se zvyšuje i v případě, že u vás v rodině měl někdo s cholesterolem problémy. Dědičné zatížení je tu poměrně vysoké, proto pokud víte, že třeba vaše rodiče to museli řešit, zajděte si včas k lékaři, který vám hladinu cholesterolu v krvi zkontroluje. Pokud totiž nebudete dbát na pravidelné kontroly, může dlouhodobě vysoký cholesterol vést k vážným zdravotním problémům, v poslední řadě i ke smrti. V případě, že máte v krvi více cholesterolu, usazuje se na stěnách cév. „Vysoká hladina cholesterolu je jedním z hlavních a nezpochybnitelných rizikových faktorů pro onemocnění srdce a cév, především pro ischemickou chorobu srdeční,“ říká MUDr. Pavol Brunclík, kardiolog z Kliniky Zámeček Malvazinky, kterou provozuje společnost Mediterra. „Je ovšem důležité si uvědomit, že tuto hladinu může člověk ovlivnit,“ dodává.

    Video se připravuje ...
    Rozhovor s profesorem Petrem Neužilem o vlivech počasí na kardiaky a jejich onemocnění. • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...