Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner

  • Co o vašem zdraví může prozradit bolest při menstruaci?
    27. února 2017 | 06:00

    Spousta žen by dala cokoliv za to, aby se jim každoměsíční nepříjemný týden vyhnul. Bohužel, na to si musí počkat až do menopauzy, která přichází čím dál tím později. I když pro mnohé z nás je menstruace nepříjemná, některé příznaky bychom neměly ignorovat, mohou to být totiž poslíčci špatných zpráv a upozorňovat nás na nemoci. 

  • Co už je moc?

    Bolestivá menstruace
    Autor: shutterstock.com
    Určitě vás napadne: co už je moc, jak velká bolest to musí být, abyste to začaly řešit se svým gynekologem? Mírná bolest, křeče a nepříjemné pocity jsou většinou celkem běžné. Ovšem pokud jsou to stavy, které vám znemožňují normální denní fungování, pak byste podle odborníků měla navštívit lékaře. Stejně tak v případě, když si musíte hygienické pomůcky měnit pětkrát a vícekrát za den. 

  • Dysmenorea

    Bolestivá menstruace
    Autor: shutterstock.com
    Dysmenorea je v podstatě menstruační bolest způsobená zvýšenou tvorbou prostaglandinů, které jsou zodpovědné za vznik bolesti a zánětu a uvolňují se v místě poškození tkáně. U každé ženy může být jiná, a zatímco některé z nás ji hravě přebijí ibalginem nebo jiným práškem proti bolesti, jiné by si zasloužily pomoc lékaře. "Doporučují se teplá koupel a horké obklady na dolní polovinu břicha. Pomoci mohou také masáže břicha a bederní krajiny prováděné v týdnu před menstruací, které podporují svalovou relaxaci a předcházení křečím,“ dodává Petra Polášková z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Příznaky s dysmenoreou spojené se mohou projevovat i jako křeče vystřelující až do nohou, bolesti hlavy, průjem, zvracení a v závažnějších případech i jako stavy krátkého bezvědomí. V takovou chvíli je dobré se poradit s lékařem, jak to řešit.

  • Endometrióza

    Bolestivá menstruace
    Autor: Shutterstock.com
    Jednou z častých nemocí, které se projevují právě bolestivou menstruací, je endometrióza. Při ní dochází k uvolňování endometria, tedy výstelky děložní dutiny, mimo dělohu do prostor celé pánve. A to včetně ostatních orgánů. Dlouhodobé následky být mohou. Může docházet totiž ke srůstům, chronickým zánětům nebo cystám. V celkovém součtu pak k neplodnosti. Ale endometrióza se nemusí projevovat pouze menstruační bolestí. Stejně tak se mohou objevovat bolesti zad nebo celého pánevního dna.

  • Myomy

    Bolestivá menstruace.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte se děsit, pokud vám lékař odhalí děložní myom, neznamená to okamžitě to nejhorší. Jde o nezhoubné nádory, které mohou být různě velké, stejně tak jako rychlost jejich růstu může být rozličná. Pokud nepůsobí problémy, nezvětšují se ani nemění nijak strukturu, není nutné je odstraňovat. Nicméně musí být pod dohledem lékaře, aby kontroloval, zda skutečně ke změnám nedochází.

    Jenže myomy také dokážou pořádně potrápit. Většina žen ani neví, že je v sobě má, přitom se ale mohou projevovat právě bolestivou menstruací a silným krvácením. Na to si dejte obzvláště bacha, protože může docházet k větším krevním sraženinám. Časté a opakované myomy a jejich odstraňování ale můžou vést až k neplodnosti. 

    Více o myomech a cystách, jejich příznacích a léčbě čtěte na mojezdravi.cz.

  • Zánětlivé onemocnění

    menstruace
    Autor: Shutterstock
    Zánětlivé onemocnění je infekce ženského reprodukčního systému. A vlastně si můžeme nadávat maximálně tak samy sobě – nebo našemu partnerovi. Zánět totiž vznikne v důsledku sexuálně přenosné infekce, jako jsou třeba chlamydie nebo kapavka. Ta může zjizvit tkáň a způsobit srůsty v pánevní oblasti, které pak mohou bolet, obzvláště během vašich dnů. Infekce se léčí antibiotiky, pokud je tedy podchycena včas. V opačném případě je nutný chirurgický zákrok. Pokud nebudete zánětlivé onemocnění léčit, může se infekce dostat dále do těla, případně v budoucnu byste mohly mít problém s otěhotněním.

  • Další obtíže

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě výše jmenovaných ale za bolestmi může stát i řada jiných příčin. Někdy jsou problémem vrozené vady, jako je nesprávně vyvinutá děloha. Také některé poúrazové stavy vám během vašich dnů mohou pořádně zatopit, stejně jako psychické problémy. V každém případě pokud cítíte, že se s vámi děje něco, co se vymyká normálu, rozhodně to nenechte dojít příliš daleko a řešte to raději včas. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...