Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vše, co jste chtěla vědět o menstruaci, ale bála jste se na to zeptat

  • Přemýšlela jste někdy nad tím, proč máte během menstruace větší chuť na sex?
    31. srpna 2016 | 06:00

    I když jako ženy máme pocit, že o menstruaci víme vše (bodejť by ne, když nás provází od puberty), stále je tu pár otázek, nad kterými si lámeme hlavu. A hlavně se na ně pravděpodobně nikdy nezeptáme, protože je nám za ně tak trochu stydno. Skutečně od křečí pomůže orgasmus? A jak vůbec provozovat sex, aniž by to bylo celé takové "špinavé"? 

  • Proč se mi během těch dnů chce více na velkou?

    Sydrom dráždivého střeva člověka na záchodě zaměstná.
    Autor: Shutterstock.com
    Jak jste na tom vy? Také se vám během menstruace chce častěji na toaletu než po zbytek měsíce? Můžou za to hormony prostaglandiny. Ty se během našich dnů vyplavují více, a připravují tak zejména dělohu na stahy a křeče, které se během krvácení objeví. Prostaglandiny ale také vysílají signály do střev, která začnou pracovat rychleji. Naopak pokud máte nedostatek prostaglandinů, může se objevit zácpa. 
  • Pomůže mi orgasmus od křečí?

    Máte menstruační křeče? Nemusíte hned sahat po lécích.
    Autor: Shutterstock.com
    Měla jste někdy na jazyku u svého gynekologa otázku, zda skutečně může pomoct orgasmus od křečí v břiše, které jsou způsobeny právě menstruačními bolestmi? Ano, skutečně funguje! Může za to hormon oxytocin, který je v těle během té slastné chvilky vylučován. Je nazýván "mazlící hormon", protože nejvíc ho je právě při těch něžných chvilkách s partnerem. Funguje přitom jako přírodní analgetikum. 

    Při orgasmu totiž dochází ke svalovým stahům podobným křečím, zejména v případě dělohy. Tím se posilují a zpevní, takže do budoucna křeče nemusí být tak nesnesitelné. A nemusíte k tomu potřebovat ani partnera. 

  • Jak provozovat sex

    Sexy
    Autor: shutterstock
    Co když ale chcete ulevit křečím společně s partnerem? Jestli se bojíte, že si zašpiníte celou ložnici, můžete se uklidnit. Při správné technice to problém nebude. Rozhodně se nesnažte experimentovat a hledat příliš divoké polohy. Nejlepší je klasická misionářská, ideálně když si ještě podložíte trochu pánev, krvácení nebude tak silné. Předtím se samozřejmě důkladně vysprchujte, stejně jako po sexu. A abyste nemusela ihned měnit ložní prádlo, podložte se ručníkem. Pro klid duše a větší pohodlí řekněte partnerovi, ať si vezme ochranu. A nejen jako "pláštěnku", myslete na to, že otěhotnět můžete výjimečně i během menstruace. 
  • Proč mám během dnů větší chuť na sex?

    Autor: Shutterstock.com
    Možná si klepete na čelo, ale některé ženy mají skutečně zvýšené libido během svých dnů. Stejně jako další nepochopitelné duševní pochody během menstruace, i naše touhy jsou řízeny hormony. V tu chvíli je totiž hladina estrogenu na nejnižší úrovni, zatímco testosteron vládne tělu. Na vrcholu je sice testosteron během ovulace, ale je mnohem vyrovnanější v poměru k estrogenu. Když ten pak začne klesat, získá naprostou nadvládu nad naším libidem testosteron. 
  • Proč se ze mě během PMS stává sedmihlavá saň?

    Těchto šest příznaků během menstruace byste neměla ignorovat!
    Autor: Shutterstock.com
    Jakmile nastává období PMS, lidé, kteří vás znají, se vám pravděpodobně klidí z cesty. Případně na ni akorát nastraží tabulku s čokoládou, co kdyby se s vámi přeci jen dostali do kontaktu... Ale kromě výkyvů nálad je PMS doprovázen také fyzickými projevy, jako jsou tlak v prsou, bolest hlavy, nedostatek energie nebo třeba nadýmání.

    "Souvisí to s tím, že v druhé polovině cyklu je zvýšená hladina hormonu progesteron. Sliznice se připravuje k přijetí oplozeného vajíčka, když k tomu nedojde, hladina všech hormonů poklesá. S prvním dnem krvácení to pak ale z nás spadne a uleví se nám," vysvětluje gynekoložka Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti.

  • Jak silná je skutečně silná menstruace?

    Tampon je nutné si zavádět skutečně hluboko.
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě jste nejednou někde četla nebo slyšela, že jakmile se objeví nějaké změny ve vašem krvácení, neměla byste čekat na nic a měla byste navštívit lékaře. Jednou z nich může být třeba silné krvácení. Jenže jak poznáte, že jde o to skutečně silné? Průměrná žena ztratí za den osm až čtrnáct čajových lžiček krve. To se ale těžko odměřuje. Převedeno do reálného světa – znamená to, že za den byste měla spotřebovat 3 až 4 tampony. Samozřejmě je nutné to brát s lehkou rezervou, každá žena to má trochu jinak a sama by měla na svém těle poznat, zda její krvácení je v normě, nebo nějakým způsobem vybočuje. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...