Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Antibiotika z kuchyně: Jednoduchý recept, jak si je doma připravit!

Zkuste při nachlazení používat přírodní léky, které si vyrobíte doma!
26. prosince 2016 | 06:00

Chce to pořádně silnou imunitu a nenechat se jen tak skolit. Když už to ale přijde, můžete si pomoct sama – doma připravenými léky. Ale pozor, ve vážnějších případech nebuďte hrdinka a raději opravdu navštivte lékaře.

Už naše babičky znaly léčivou sílu bylinek a dalších potravin. A právě z toho vychází i recept na přírodní antibiotikum, které si můžete připravit doma. V ingrediencích se totiž nalézají takzvané fytoncidy, neboli látky, kterými se rostliny dovedou přirozeně bránit mikroskopickým organismům.

Zároveň vás varujeme. „V některých případech může toto léčivé tonikum pomoci, hlavně preventivně. Ale samozřejmě pokud se jedná o relativně závažnou nemoc, jako jsou angína, uroinfekce s celkovými příznaky, zápal plic a podobně, pak bych tuto samoléčbu neriskoval,“ varuje Václav Vaniš, primář oddělení Klinické mikrobiologie a antibiotické stanice Nemocnice Na Homolce.

Vypěstujte si vlastní a kvalitní česnek.
Autor: Shutterstock

Na léčivou tinkturu potřebujete:

700 ml jablečného octa

1/4 šálku nasekaného česneku

2 čerstvé chilli papričky – ty nejpálivější, jaké seženete

1/4 šálku nastrouhaného zázvoru

1/4 šálku jemně nasekané cibule

2 polévkové lžíce práškové kurkumy nebo 2 kusy jejího kořene

2 polévkové lžíce strouhaného křenu

Postup:

Teď je zvýšené riziko onemocnění nachlazením.
Autor: Shutterstock.com
Všechny ingredience s výjimkou octa dejte do mísy. Promíchejte je a dejte do zavařovací sklenice.

Navrch nalijte jablečný ocet a sklenici doplňte až po okraj. Ideální poměr je, když máte dvě třetiny sklenice plné tuhé směsi a jednu třetinu octa.

Nádobu důkladně uzavřete a protřepejte.

Uložte ji na dva týdny na suché místo, ideálně třeba do spíže. Občas ji protřepejte. Po dvou týdnech tekutinu ze sklenice slijte tak, aby se oddělila od pevné části. Šťávu můžete vymačkat i z pevné části. Nyní máte tonikum připravené. Skladovat ho můžete při pokojové teplotě, i tak vám vydrží. Pozor! Léčivá je tekutina, která z toho vzešla, nikoli zelenina a koření v ní!

Video se připravuje ...