Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Předsevzetí? Staňte se otužilcem jako naše redaktorka Blanka!

Redaktorka Blanka se stala vášnivou otužilkou.
1. ledna 2017 | 06:00

Že otužování je zdravé pro tělo a posílení psychiky, je vám určitě jasné. Ale že se po něm budete cítit jako v rauši? Za pár vteřin, a zadarmo!

„To snad není možný, ta paní, které je asi šedesát, do té ledové vody vážně vlezla!“ honí se mi hlavou. Stojím na břehu rybníka blízko naší chalupy. Je léto, ale voda v něm je pořád ledová. Je tím vyhlášený. Jen co paní odplavala své, vydala jsem se ji následovat. Netušila jsem, že od té chvíle v tom budu chtít pravidelně pokračovat. Pochopitelně už neplavu dvacet minut, ale jen se ponořím, udělám dvě tempa a pak vystřelím ven takovou rychlostí, že by mi i Jarmila Kratochvílová záviděla.

Proč to všechno? Chladná voda je tak osvěžující! Probere vám tělo až do morku kostí. Co do té doby bolelo, bolet přestane. A ta euforie, kterou mám, když na břehu pobíhám a rozmrzám, je neuvěřitelná!

Jste zimomřivka? Zkuste něco jiného!
Brr, taková zima!
Autor: Tonda Tran

Jestli se už jen při zmínce o otužování oklepete a začíná vám být zima, vymyslete si jiný způsob, jak mít radost a cítit se uvolněně. Nedělejte zkrátka věci jenom proto, že je dělá někdo jiný. Jeďte si svou cestou! Třeba tou, co místo do studené vody vede do horké sauny…

Nejdřív pod sprchu

Jestli ale na otužování máte chuť, začínejte postupně a pomalu. Nejdříve domácím sprchováním. „Nejlepší je začít vlažnou vodou a postupně ji ochlazovat. V zimě se doporučuje sprchovat 1 až 3 minuty, v létě 3 až 5 minut,“ radí Otakar Zemek z 1. plaveckého klubu otužilců v Praze. „Při sprchování se pohybujte, nestůjte na jednom místě. Snažte se o dobrou náladu a duševní pohodu. Když se dosprchujete, utřete se suchým ručníkem a pohybem se zahřejte.“

Na hlavu pozor

Při otužování si chraňte hlavu – ta se otužit nedá. „Nenamáčejte ji a vezměte si koupací čepici, abyste si nenamočila vlasy. Hlavou uniká nejvíc tepla a prochládají důležitá centra mozku,“ radí Otakar Zemek. Pokud později začnete lézt do venkovní vody, mějte neoprenovou čepičku nebo dvě silné plavecké.

Žádný hec

Až po půl roce otužování se doporučuje jít do rybníka. Pokud je vám ale víc než čtyřicet let, je lepší mít zdravotní prohlídku, aby to s vámi neseklo. Rozhodně vnímejte reakci těla. Mně se osvědčilo mít nejdříve svaly zahřáté svižnou chůzí. Připravit si huňatý župan. Pak pomalu ponořit chodidla, lýtka a nakonec až po pás. Vylézt a zkusit to znova, a až po bradu. Žádné skoky ze břehu. V klidu a s rozvahou. Pak ve vodě chvíli zůstat, dokud je vám to příjemné. Později třeba i zkusit pár temp.

Blanka si otužování zamilovala. Co vy?
Autor: Tonda Tran

Mějte na to čas

Pokud vás otužování chytne a budete vědět, že tohle je přesně ono, opatřete si hodinky do vody se stopkami, abyste věděla, jak dlouho zůstáváte ve vodě. Čím nižší je teplota vody, tím kratší dobu v ní vydržte. Optimální doba je značně individuální, proto poslouchejte své tělo. Musí vám to dodat energii a posílit psychiku, ne naopak.

Bavte se tím

Berte si s sebou termosku s horkým čajem, kterého se napijete po skončení. Jakmile z vody vylezete, šup mokré plavky dolů a župan na sebe. Zahřejte tělo pohybem – opět chůzí, skoky na místě nebo lehkým klusem. A rychle do suchého a do tepla. Základem všeho je se tím bavit. Mít dobrý pocit, že jste se překonala. Možná také zjistíte, že je to lepší než dvě dvojky červeného!

 

Autor: bla
Video se připravuje ...