Redaktorka vyzkoušela: Trénink na hubnutí a fyzičku, který cvičí atleti, zvládnete i vy!

Video se připravuje ...

Redaktorka vyzkoušela funkční trénink, který cvičí i atleti

29. dubna  2016 
 06:00

Když jsem si zjistila, že mě čeká funkční trénink, který používají během přípravy také špičkoví atleti, trochu mě to vyděsilo. Sice si nemyslím, že bych byla úplně bez fyzičky, ale do nějakého sportovce mám hodně daleko. Jak dopadlo cvičení Nike training club? 

Kdybych tento článek měla psát bezprostředně po skončení lekce, pěla bych samou chválu. Psala bych, jak to bez problémů zvládne každá pecka, krásně si při tom odpočine a načerpá novou energii. Jsem ráda, že jsem si dala den odklad. A tak mi mé bolavé tělo připomíná, že to zase taková procházka růžovým sadem nebyla. Ale vezměme to od začátku.

V koncích od začátku 

Párové cvičení
Autor: Shutterstock.com
Nike training club je skupinový funkční trénink, který se cvičí po celém světě. Jenže pod jeho názvem si něco konkrétního představí asi málokdo. I já jsem ze začátku byla lehce v koncích, a navíc v českých vodách ještě nemá příliš dlouhou tradici.

"Myslím si, že je to vhodné cvičení pro všechny holky. Každý má různou fyzickou kondici a tady se na ní může pracovat. Kdo ji má super, tak tady maká, všechno je na časový interval. A kdo ne, tak si ji může pomalu udělat," vysvětluje princip trenérka Petra Weigeltová z World Class.

Zpátky na základní škole

Na začátku lekce nás trenérka Petra Weigeltová chce trochu rozehřát, a tak běháme dokolečka. Super, vracím se ve vzpomínkách zpátky na základní školu, kde jsme stejně běhali v tělocvičně. Trochu mne to uklidňuje, protože to je zatím pohyb, který zvládám bez problémů. Chvíli skáčeme žabáky, chvíli běháme pozadu, chvíli stříháme s nohama nůžky.

Během pár minut jsem pořádně rozpumpovaná a cítím, jak mi v žilách proudí krev. A jsem ráda, když plynule z běhu přecházíme do posilování. S radostí zjišťuji, že i pod tímto pojmem se může skrývat něco holčičího. S parťačkou si totiž navzájem děláme závaží a posilujeme dohromady. Nemůžu se ale zbavit pocitu, jestli to není nespravedlivé, protože ona je očividně lehčí, a tak musí více zabrat. 

Cvičení pro život

Při Nike training club se často cvičí ve dvojicích.
Autor: Adam Balažovič

"Já bych naopak řekla, že ty jsi cvičila s nepoměrně vyšší holkou, takže spíše než váhový jste měly výškový nepoměr. Jinak se samozřejmě snažím tyto nepoměry sledovat a dávat dohromady ty dvojice, které k sobě pasují lépe," říká Petra Weigeltová. Naštěstí při mostu, kdy já ležím na zádech, nohy mám do pravého úhlu a ona opírajíc se o má chodidla dělá kliky, se tyto rozdíly hravě ztratí.

A jako správná trenérka podotýká, že v životě vám taky nikdo nenaservíruje nic tak, aby to přesně vyhovovalo vašim schopnostem. Hned jsem klidnější. Nicméně pokud žena není od přírody tak nějak průbojná a nebojácná, měla by si na tyto lekce vzít kamarádku, se kterou utvoří pár, a nebude tak muset čekat, ke komu ji přidělí. 

Kruháč na závěr

Po kontaktním posilování přichází kruhový trénink, ve kterém se opět pořádně zahříváme, střídá se tu totiž rychlé kardio cvičení s posilováním. Když se celá lekce blíží ke konci, ještě přichází malá soutěž na závěr. Ve dvou skupinách po šesti musíme udělat šedesát sklapovaček v co nejkratší době. A já si uvědomuji, jak se po těch pětačtyřiceti minutách v této skupině cítím skutečně dobře. Ze všech ženských kolem mne vyzařuje pozitivní energie, všechny se navzájem podporují a necítíte tu žádnou rivalitu. 

Na konci tréninku nás čeká rozloučení.
Autor: Adam Balažovič

Odcházím nabita pozitivní energií, endorfiny bych mohla rozdávat. A i když jsem v některých situacích cítila, že mi dochází dech, celkový dojem to všechno přebije. Nicméně děkuji své fyzičce za to, že mě nenechala na holičkách. Jít na Nike training club jakožto tabula rasa jakéhokoliv pohybu, asi bych odcházela vyčerpaná s pláčem. Posilování je hodně intenzivní a ve vyšším tempu, což je ale zase skvělé pro vybudování fyzičky.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji