Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sprchujete se každý den? Je to moc často, myslí si odborníci!

  • Jak často se sprchujete? A není to moc?
    18. prosince 2016 | 06:00

    Někdo to má jako každodenní rituál. Jen co vstane z postele, jde si dát pětiminutovku pod tekoucí ledovou vodu. Aby se probral ze spánku. Po celém dni v práci, než se opět uloží do postele, si očistu dává znovu. Jenže není to moc často? Podle odborníků ano! 

  • Může to uškodit

    Při sprchování se pořádně opláchněte.
    Autor: Shutterstock.com
    Existují různé názory na to, jak často bychom se měli sprchovat. Nejdůležitějším ukazatelem jsou naše pokožka a vlasy. Pokud máte skutečně citlivou pokožku, pak by každodenní sprchování mohlo být ku prospěchu věci. To ale neplatí o vlasech. Ačkoliv používáte kvalitní kosmetiku, vlasy jsou při každodenní hygieně náchylnější ke třepení konečků. 

  • Jen tak často, jak potřebujeme

    Víte, jak si správě mít záda?
    Autor: Shutterstock.com
    Dermatolog Stephen Shumack v tom má jasno. Koupat bychom se měli tak často, jak to skutečně potřebujeme. A neměli bychom podléhat trendům, které velí vlézt pod tekoucí vodu každý den. "Je to vlastně móda až posledních padesáti šedesáti let. Přijde nám to dnes normální, přitom je to spíše dáno jen tlakem veřejnosti," řekl v rozhovoru pro Sunday Morning Herald. 

  • Hlavně nesmrdět!

    Sprchování je věda, když své kůži nechcete zbytečně škodit
    Autor: shutterstock.com
    Na druhou stranu – kdo z nás by chtěl smrdět? Nebo lépe řečeno – kdo z nás by se chtěl vyskytovat v přítomnosti někoho, kdo čpí potem? Podle dermatologa si ale musíme uvědomit, že to, co produkuje tělesný pach, jsou naše potní žlázy. A ty máme v podpaží a ve tříslech, nikoliv na zbytku našeho těla. 

  • Kůže potřebuje přirozenost

    Vyzkoušely jsme novinky v péči o každý typ vlasů. Které u nás zabodovaly?
    Autor: shutterstock.com
    Lidé, kteří se sprchují až příliš často, mohou své pokožce ublížit. Obsahuje totiž přírodní olej, který chrání naše kožní buňky. A pokud to s hygienou přeháníme, tak se v podstatě "odmašťujeme". Kůže je pak náchylnější k propouštění různých bakterií a virů, kterým by se jinak ubránila. Dalšími důsledky je i to, že nás kůže mnohem více svědí, je sušší než obvykle. A lidem, kteří trpí ekzémy, se jejich stav může zhoršovat. 

  • Nezáleží na tom, jak často, ale kde

    koupel
    Autor: Shutterstock.com
    Podle odborníků bychom se tedy spíše než na to, jak často se sprchovat, měli zaměřit na to, na jakých místech. Zatímco ruce bychom si měli mýt takřka neustále, tak třeba záda nebo břicho nemusíme. Na druhou stranu bychom se více měli věnovat intimní hygieně, kterou bychom měli provádět jednou za dva dny. Tady jsou ale ještě další speciální pravidla, která bychom měli dodržovat. V případě žen je to používání speciálních mycích prostředků, které nenaruší pH vaginy. V opačném případě hrozí vyšší riziko vzniku zánětů. 

    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co používat na intimní hygienu. • VIDEO: Marie Šilhová
  • Raději teplou?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Když už se ale pod sprchu vydáte, zvažte i výhody a nevýhody různých teplot vody. Pokud jste raději pro pořádné teplo, uklidní vás to, zmírní vám to napětí i ztuhlé svaly. Pokud máte kvalitní sprchovou hlavici, poslouží skvěle i jako masáž. Podle studií horká voda navíc zvyšuje hladinu oxytocinu, hormonu lásky, který dokáže také zmírňovat úzkosti. A pokud máte rýmu, tak horkou sprchu, kdy se koupelna zaplní párou, můžete využívat i ke zmírnění nachlazení. Tím spíše, když si kápnete ještě trochu eukalyptového oleje.

  • Nebo studenou?

    Sprchujete se raději v teplé, nebo studené vodě?
    Autor: Shutterstock.com
    Své výhody má i studená voda. Tak moc, jak jen vám to tělo dovolí. Pokud si na závěr sprchování trochu stáhnete kohoutek, může vám to pomoci zbavit se únavy. Kromě toho studenější voda je mnohem přátelštější vůči našim vlasům a pokožce těla. Na rozdíl od té teplé tolik nevysušuje pokožku a vlasy, ale naopak pomáhá s jejich hydratací.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...