Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Manuál, jak zatočit s chřipkou: Vsaďte na bylinky a koření!

  • Jak se letos vyhnout chřipce?
    31. října 2016 | 06:00

    Víte, že pomáhají nastrouhaný zázvor, koření chilli i bezová květenství? Lidský organismus je s jejich pomocí pak odolnější vůči patogenům. Podobných rad však máme mnohem víc!

  • Echinacea na posílení imunity

    Echinacea
    Autor: Shutterstock.com
    Patří mezi nejsilnější bylinky na imunitu. Funguje také jako přírodní antibiotikum. Nejvíc se osvědčilo užívat ji celý podzim ve formě kapek nebo tinktury. Je třeba dodržovat rady výrobce o způsobu užívání, protože každá forma obsahuje jiné množství účinné látky.
  • Lípa proti horečce

    ...
    Autor: Shutterstock
    Lipový čaj pomáhá snižovat horečku. Připravíte ho tak, že 3 lžičky sušené bylinky zalijete 250 ml horké vody a necháte osm minut louhovat. Slijete, osladíte medem a popíjíte 3krát denně. Horečku snižuje i meduňka.
  • Přeslička proti bolesti kloubů

    Přeslička rolní
    Autor: Shutterstock.com
    Když vás při chřipce bolí klouby, je dobrý čaj z přesličky. Lžičku sušené drogy přelijete horkou vodou a louhujete jednu minutu. Scedíte a pijete 2krát denně, nejlépe nalačno.
  • Skořice během nemoci

    Skořice pomáhá k rychlejšímu spalování tuků.
    Autor: Shutterstock.com
    Když nepomohla prevence a už jste onemocněli, pomáhá skořice. Výborný je skořicový čaj s mlékem a medem. Na jeden šálek potřebujete 1/2 lžičky mleté skořice, 100 ml vody a 150 ml horkého mléka. Vodu se skořicí vařte asi minutu až dvě, pak sceďte, přidejte horké mléko a po chvíli i med.
  • Na pocení chilli

    Autor: Shutterstock.com
    Při virózách i angíně je dobré se vypotit. Pocení můžete pomoci bylinkami, ale i čajem s chilli kořením. Stačí si uvařit klasický černý čaj, přisladit ho medem, kápnout trochu citronu a přidat tolik chilli, kolik snesete, aby vás nechytl žlučník nebo nepálila žáha. Vypijte nápoj co nejteplejší.
  • Zázvor místo doktora

    Na zahřátí dobře pomůže zázvorový čaj.
    Autor: Shutterstock.com
    Zázvor je skvělé zahřívací koření, které pomáhá při jakémkoli nachlazení, chřipce i angíně. Nejlepší je z něj čaj. Oloupejte a nastrouhejte kus oddenku (nejméně dvě čajové lžičky), zalijte 250 ml nikoliv vařící vody, přikryjte a nechte 8 minut odstát. Poté sceďte a čaj popíjejte teplý.
  • Černý bez proti kašli

    Černý bez
    Autor: Shutterstock.com
    Při virózách a chřipce se hodí bezový sirup. Připravíte si ho tak, že 30 květenství zalijete 2 litry vystydlé převařené vody, přidáte 2 velké citrony nakrájené na kolečka a necháte 24 hodin odstát. Přecedíte přes plátno, přidáte 2 kg cukru, krátce povaříte a naplníte do lahví. Užívá se po lžičkách 3krát denně a zapíjí se vodou. Neužívejte těsně před spaním, protože bezinky podporují vykašlávání, a to by vás ve spánku rušilo.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...