Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Největší mýty o cukrovce: Koho ve skutečnosti opravdu ohrožuje?

  • Také věříte mýtům o cukrovce, třeba že nesmíte jíst nic sladkého?
    24. prosince 2016 | 06:00

    Diabetici si píchají inzulin, nesmějí sladké a jsou tlustí! Tak tohle je pohádka, které věří většina z nás. Jak je to doopravdy? 

  • Je to nemoc tlouštíků

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Cukrovka 1. typu často postihuje už malé děti a lidi v mladém a středním věku. Je z části dána geneticky a obezita ji mnohdy vůbec nedoprovází. Těžká nadváha je často spojena až s cukrovkou 2. typu. Tato metabolická porucha je z velké části způsobena nezdravým životním stylem spojeným s nevhodným jídelníčkem a nedostatkem pohybu, což obvykle ústí právě v nadváhu.

  • 2. typ je cukrovka stařecká

    ......
    Autor: Shutterstock.com
    Často věříme i tomu, že cukrovka 2. typu je stařecká nemoc. V minulosti se skutečně projevovala především u lidí starších 60 let, bohužel dnes je všechno jinak. Kvůli sedavému způsobu života už není výjimečné, že je diagnostikována teenagerům, nebo dokonce i dětem.

  • Je to jen vysoký obsah cukru v krvi

    O tom, jaké zlo je bílý cukr, všichni dobře víme. Čím tedy sladit, abychom neměli příliš hořký život? Co třeba stévií?
    Autor: Shutterstock.com
    To je sice svatá pravda, ale hromadící se cukr může v těle napáchat nevratná poškození velkých i malých cév, což vede k jejich špatnému prokrvování nebo ucpávání. Následek? Amputace končetin, infarkt nebo mrtvice. Pokud dojde k poškození cév v oční sítnici, tak v krajním případě hrozí dokonce oslepnutí a v případě poškození ledvinných cévek selhání ledvin s nutností dialýzy. Jakmile je tedy hladina cukru zvýšená, začněte ihned s dietou nebo s léčbou.

    Diabetici obou typů navíc žijí v strachu z hypoglykémie, neboli nízké hladiny cukru. Ta totiž pacienta ohrožuje přímo na životě. Předcházet se tomu dá pravidelným dietním režimem a kontrolami hladiny cukru nejlépe vlastním glukometrem.

  • Když nejím sladké, netýká se mě to

    Chorizo
    Autor: Shutterstock.com
    Bohužel i tohle je velmi nebezpečný mýtus. Jenže na sladkostech tolik nezáleží, jde spíš o celkový životní styl. Máte-li každý den na stole salámy, paštiky, majonézové saláty, polotovary a zároveň se vyhýbáte pohybu, patříte i vy do rizikové skupiny adeptů na cukrovku 2. typu.

    Cukrovka vám ale může hrozit i v případech, že sice žijete naprosto zdravě, ale touto chorobou trpěli vaši rodiče či prarodiče, jste těhotná nebo po úrazu, operaci apod., zkrátka váš organismus právě prožívá nějakou zátěž, třeba i jen v podobě virového onemocnění. Spouštěčů může být celá řada. Díky správné životosprávě je však mnohem jednodušší s touto poruchou bojovat (alespoň tedy u diabetu 2. typu).

  • Nemá smysl chodit k lékaři

    Diabetes se v těle může vyvíjet i deset let, než se projeví příznaky.
    Autor: Shutterstock.com
    Toto je nejnebezpečnější mýtus, který kdy byl o cukrovce vypuštěn! Je to totiž přesně naopak. Pozorujete na sobě některý z příznaků počínajícího diabetu, jako jsou žízeň, časté močení, únava? Objevuje se u vás cukrovka v rodinné anamnéze? Nežijete zrovna zdravě? Pokud jste si alespoň na jednu z těchto otázek odpověděli kladně, je ve vašem případě pravidelné preventivní měření hladiny cukru v krvi zcela nezbytné. Včasná léčba propuknutí cukrovky v těle zpomalí, a naopak nedostatečně léčený diabetes může vést k vážným komplikacím.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...