Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zbavte se nespavosti přírodně! Pomůže vám od ní tvaroh i masáž hlavy!

Spánek a žena
21. prosince 2016 | 06:00

Přírodní medicína považuje spánek za jeden z pilířů zdraví, protože zajišťuje regeneraci organismu a správné zužitkování přijímaných živin. Jeho nedostatek – kvůli neschopnosti usnout, buzení se v průběhu noci či předčasnému probouzení se –naopak ohrožuje přirozenou rovnováhu a z dlouhodobějšího hlediska i zdraví. Odhadem se potíže se spaním týkají až 40 % lidí.

Nespavost je způsobena vnitřním napětím, které souvisí především se stresem, úzkostí, přepracováním, potlačenými emocemi, ale i některými léky. Například na astma, štítnou žlázu, nachlazení. Spánek narušují i steroidy a diuretika. Špatný vliv má přejídání i hladovění, kouření, hormonální nerovnováha, nadbytečný příjem cukrů a také glutamátu sodného, který najdeme v asijských pokrmech, ale i mnohých polotovarech. Vadí nedostatek zdravých tuků obsažených v olivovém oleji, ořeších, zelenině, semínkách. Nepřítelem spánku je alkohol, kofein, sycené nápoje…

První signál: Špatné usínání

K prvním signálům nespavosti patří potíže při usnutí. Potom nastávají změny v délce a kvalitě spánku. K dalším typickým známkám patří ospalost a únava v průběhu dne. Následují pocity neklidu, strachu, deprese, potlačované agrese, zvyšuje se aktivita autonomních nervů, svalové napětí, zrychluje se tep, zvyšuje se tělesná teplota, zhoršují se koncentrace i paměť…

...
Autor: Shutterstock.com

Projděte se

U nespavosti jsou nezbytná dietní opatření, zejména snížení obsahu soli. Výrazně omezit by se měla konzumace kávy, zeleného i černého čaje, čokolády, kakaa, bílé mouky, všech slazených, zejména colových nápojů a smažených jídel. Naopak je velmi vhodný tvaroh, který obsahuje aminokyselinu tryptofan. Ta se pak mění na serotonin a melatonin. Jde o hormony, které mimo jiné působí relaxačně a navozují spánek.

Pomáhá i hlávkový salát, ve kterém najdeme přírodní sedativum podobné látkám v opiu (ty v salátu ale nejsou jedovaté ani návykové – pozn. red.). Spánku pomůžeme i pohybem během dne, vhodná je například třiceti- až šedesátiminutová procházka kolem poledne. Mezi další dobrá doporučení patří nesnižovat hladinu spánkového hormonu melatoninu. Znamená to spát pokud možno v naprosté tmě.

V noci se snažte nerozsvěcovat, ani když jdete na záchod. Narušili byste si tak spánek
Autor: Shutterstock.com

Harcovník i masáže hlavy

Z bylin lze použít detoxikační a regenerační směs triphala, chmel, heřmánek, meduňku, kozlík lékařský, harcovník džatamamský, indický ženšen ašvaganda, chřest hroznovitý (šatavari) nebo pupečník asijský brahmi. Ty všechny navíc příznivě ovlivňují nervový systém. Vynikající výsledky mají lidé s širodharou, relaxační a léčebnou procedurou, kdy tenkým pramínkem stéká na čelo speciální příjemně teplý olej.

Širodhara je obvykle spojena s masáží hlavy nebo s celkovou masáží. Účinná je i uvolňovací technika, která spočívá v ponoření chodidel do lázně s nahřátým olejem – vhodný je například za studena lisovaný sezamový olej. Z jógy pomáhají ásany Salvasána (lotos) a Šavásana, která je velmi snadná. Postačí ležet na zádech s rukama podél těla a zavřenýma očima a koncentrovat pozornost na každý nádech a výdech, ideálně ráno a večer po dobu deseti až dvaceti minut. 

Autor: sia
Video se připravuje ...