Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na co se musíte zeptat mámy: Kdy přišla menopauza a jak dobře vidíš?

  • Podívat si s mámou o jejím prvním klukovi může být romantické, ale raději se zeptejte třeba i na to, jaké měla těhotenství.
    12. června 2016 | 06:00

    Můj starší bratr nedávno řekl: "Když něco nevím, jdu se zeptat mámy." Mám to stejně. Pro většinu z nás matka představuje studnici moudrosti, když potřebujeme cokoliv vědět. Jenže je pár otázek, které byste své matce měla položit, a to bez ohledu na to, kolikrát jste si za ní předtím přišla pro radu. Odpovědi na ně jsou pro vás totiž zásadnější než odhalení smyslu života. 

  • Nestyďte se

    ...
    Autor: Shutterstock
    Od té doby, co sama navštěvujete lékaře, se často musíte potýkat s otázkami o vaší a rodinné anamnéze. "Prodělala jste nějakou operaci? Měl někdo u vás v rodině vysoký cholesterol nebo cukrovku?" Takže o všech civilizačních chorobách svých předků pravděpodobně víte. Což je samozřejmě v pořádku. Jenže vy byste se měla mámy zeptat na věci, které v žádném dotazníku nevyplňujete. Mohou vám pomoct v pochopení vlastního těla, případně díky nim předejdete pozdějším komplikacím. O jaké choroby jde? 
  • Měla jsi rakovinu prsu?

    Životních rad a mouder našich maminek bychom se měli řídit.
    Autor: Shutterstock.com
    Snad nejdůležitější věc ze zdravotního hlediska, na kterou byste se měla zeptat, je to, jestli vaše maminka nebo její maminka neprodělaly rakovinu prsou či vaječníku. Pokud ano, potom byste měla podstoupit genetické testy, zda v sobě nenesete gen BRCA1 nebo BRCA2. To jsou genetické mutace, které až desetinásobně zvyšují riziko vzniku rakoviny prsou nebo vaječníků. "Je udáváno, že v populaci se vyskytuje asi třináct procent  žen, které v sobě tuto genetickou mutaci nesou," varuje doktorka Lucie Zárubová, která se věnuje rekonstrukci prsou po nádorových onemocněních. 

    Pokud byste zjistila, že jste nositelka této genetické mutace, potom se dostanete pod drobnohled lékařů. Každý měsíc (ostatně jako každá žena) byste měla provádět samovyšetření prsu, jednou za půl roku podstoupit ultrazvuk a jednou za rok magnetickou rezonanci. To vše, pokud jste starší 21 let a mladší 45 let. Poté se ultrazvuk vymění za mamograf. V tomto případě je ale také důležité vědět, že jestli máte starší sestru, na tuto věc byste se měla zeptat i jí. Genetická mutace BRCA1 a BRCA2 se může přenášet i tímto směrem. 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adriana Krátká
  • Otěhotněla jsi bez problémů?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Moje máma si vždycky dělala legraci, že stačilo, aby se otřela o pánské kalhoty, a už byla těhotná. Můžu být tedy ráda, že mám pouze jednoho sourozence, a o to větší pozor si dávám, abych se o nějaké kalhoty neotřela příliš brzy. Nicméně z toho plyne fakt, že po ženské linii u nás v rodině nikdy nebyl problém s otěhotněním. Je dobré znát odpověď na tuto otázku, protože případné problémy můžete začít řešit včas. 

    Ačkoliv důvodů neplodnosti je celá řada, a často mohou být i dost nespecifikovatelné, často je na vině syndrom polycystických vaječníků, který je dědičný. Je to vlastně hormonální porucha, při které nedochází ke správnému dozrávání vajíček. "Takzvaný hyperandrogenní syndrom se obvykle projevuje zhoršenou kvalitou pleti, maštěním vlasů, případně zvýšeným růstem ochlupení. V současnosti patří mezi nejčastější příčiny neplodnosti u žen," říká gynekolog Pavel Turčan.

  • Jaké bylo tvé těhotenství?

    Autor: Shutterstock.com
    Krev není voda, proto se není čemu divit, že jsme se svými matkami občas "jak přes kopírák". To se může projevit právě i během těhotenství. I když samotné emoční prožívání této radostné události je u každé jiné, něco společného se přece jen může objevit. V letech 1967 až 2006 byly v Norsku analyzovány více než dva miliony porodů a těhotenství. Z výsledků bylo patrné, že u žen, jejichž matky v těhotenství trpěly nevolnostmi, se riziko opakování nevolností zvyšuje až trojnásobně. 

    Nejde ale o "obyčejnou" nevolnost, kterou občas v těhotenství prožije snad každá žena, ale o hyperemesis gravidarum, tedy těžkou nevolnost v těhotenství. Mnohdy je v takovém stavu žena hospitalizována v nemocnici, aby byla pod dostatečnou kontrolou. Kromě těchto komplikací je také prokázáno, že dědičné jsou i těhotenská cukrovka nebo vysoký tlak během gravidity. Těhotenstvím to ale nekončí, paralelu mezi matkou a dcerou najdeme i při porodu. Jestliže vaše matka přenášela, tak pravděpodobně budete přenášet i vy, jak píše ve své knize Moderní dědičnost Aleš Roztočil. 

  • Kdy se objevila menopauza?

    S menopauzou život rozhodně nekončí!
    Autor: Shutterstock.com
    Věk, kdy se dostáváme do menopauzy, se stále zvyšuje, ale i tak se nestyďte a své mámy se zeptejte, kdy "to přišlo" na ni. "Často se totiž stává, že ženy mají menopauzu přibližně ve stejném věku jako jejich matka," komentuje to gynekolog Pavel Turčan. Kromě toho i příznaky, které se s přechodem pojí, mohou být dost podobné. Menopauze se nevyhne žádná z nás, ale co by vás mělo zajímat, je to, zda nebyla předčasná. Abyste pak třeba ve čtyřiceti nebyla překvapena... 

    Neděste se ale: jestli vaše matka byla během přechodu nepříjemná a báli jste se na ni doma jen promluvit, nemusí tomu tak být i ve vašem případě. Navíc existují faktory, které mohou samotný průběh ulehčit. Jedním z těch hlavních je zdravý životní styl, který zahrnuje omezení alkoholu a jednoduchých cukrů, a naopak zvýšený přísun omega-3 mastných kyselin, enzymů a potravin s fytoestrogeny, které mohou do určité míry suplovat ubývající estrogen. 

  • Vidíš dobře?

    Stejně, jako chodíte pravidelně k zubaři, byste měli chodit i k očnímu lékaři. Alespoň jednou za čtyři až pět let.
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco menopauzu na své matce dost pravděpodobně poznáte a jen tak ji před vámi neskryje, co se týče zraku, může to být větší problém. Nemluvíme teď o syndromu krátké ruky, který většinu z nás potká kolem čtyřicátého roku života, kdy se čtení na blízko stává složitější a složitější, ale o závažnějších nemocech, které mají plíživý průběh. 

    Mluvíme o zeleném zákalu, neboli glaukomu. Jedním z nejrizikovějších faktorů je totiž dědičnost. Jestliže víte, že ho vaše matka má (v tomto případě může být genetické zatížení i ze strany otce), potom rozhodně nepodceňujte preventivní prohlídky. Ze začátku se totiž glaukom nijak neprojevuje a ve chvíli, kdy se začne zrak zhoršovat, jsou šance na zlepšení mizivé. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...