Za třetinu nádorů může obezita! Hrozí rakovina střev, prsu a ledvin

Za třetinu nádorů může obezita! Hrozí rakovina střev, prsu a ledvin
4. února  2015 
 06:00

Nejobávanější nemocí je rakovina. Bývá to po nemocích srdce a cév druhá nejčastější příčina úmrtí, přičemž Češi jsou ve statistikách počtu nemocných hodně vepředu. Na dnešní den připadá Světový den rakoviny a při jeho příležitosti lékaři upozorňují, že Češi stále podceňují rakovinu tlustého střeva, kterou přitom lze ovlivnit i stravou a dostatkem pohybu. Pokud tedy nemáte potřebu hubnout kvůli svému vzhledu, udělejte to kvůli svému zdraví.

Nadváha, či dokonce obezita ničí vaše klouby a přetěžuje srdce. A také výrazně zvyšuje riziko, že člověka postihne nádorové onemocnění. Zvláště pokud jeho kila navíc souvisejí s tím, že zároveň jí hodně nezdravě. 

Nejrozšířenějším nádorovým onemocněním v České republice je rakovina tlustého střeva. Ročně postihne až osm tisíc lidí, nemoc je fatální zhruba pro tři tisíce z nich. Přitom zdraví  střev je do velké míry ovlivněno stravou. Pokud se chcete vyhnout problémům, měli byste mimo jiné konzumovat dostatek vlákniny.

Autor: Profimedia.cz

 

Jezte více vlákniny

„Vláknina obecně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému i metabolické regulace, například metabolismus krevního cholesterolu,“ vysvětluje Michal Vrablík, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju, docent interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Optimem je zhruba 25 gramů denně. Zároveň musíte z jídelníčku vyřadit tučná, smažená a pečená jídla, stejně jako omezit přísun červeného masa. Na indexu je i alkohol. 

Kromě toho ovlivňuje nadváha, kterou trpí 57 procent Čechů, i jiná nádorová onemocnění. Zejména pak rakovinu prsou, dělohy, ledvin, jater, štítné žlázy, jícnu nebo slinivky břišní. Určitou roli v tom hraje tuková tkáň, která ovlivňuje produkci hormonů. U žen je to třeba nadměrná produkce estrogenu, která bývá spojována s nádory ženských orgánů a prsou.

Obézní lidé mají také zvýšenou hladinu inzulinu, který rovněž může podporovat růst některých nádorů. Dalším důvodem je pak zatěžování imunitního systému, který může být následně náchylnější k infekcím a nemocem.

Rakovina prsou je obestřena mnoha mýty, není nutné všem ale věřit.
Autor: Shutterstock.com

Podceňované tlusté střevo

Počet nově diagnostikovaných pacientů s rakovinou stále roste, ačkoliv šance na přežití se zvyšuje. Může za to nejen stále se vyvíjející medicína, ale i větší informovanost veřejnosti a častější návštěvy preventivních prohlídek. Podle České průmyslové zdravotní pojišťovny ale lidé podceňují vyšetření právě tlustého střeva, naopak poctiví jsou v prevenci rakoviny prsou a kůže. 

Chcete-li se vyvarovat rakoviny, musíte pro to něco udělat i vy sami, protože až třetina nemocných si za to může sama, a to právě špatným životním stylem. Samozřejmě, že věk, genetické predispozice nebo špatné prostředí neovlivníte, ale zbytek ano. Proto se zamyslete nad svou obezitou, která kromě toho, že nemusí být příliš fyzicky přitažlivá, je hlavně nebezpečná vašemu zdraví. 

Vitaminy jsou zdravé, ale do určité míry.
Autor: Shutterstock.com

Další civilizační choroby

Jezte dostatek ovoce a zeleniny (i zde se ukrývá tolik důležitá vláknina!), snažte se zbavit stresu, kouření a alkoholu. Přidejte ještě luštěniny, hlavně čočku, hrách a fazole, a přidejte k tomu ještě dobré tuky a margaríny. Hlídejte si přísun soli, které by nemělo být více než pět gramů denně. Stejně tak si dejte pozor na spotřebu přidaných cukrů, kterých by nemělo být více než 10 % z celkového příjmu energie a více než 50 gramů za den. 

Rakovina ale není jediné zdravotní riziko, které je způsobeno kily navíc. Nadváha s sebou nese rizika dalších civilizačních chorob, jako jsou vysoký cholesterol, cukrovka II. stupně, infarkt nebo mozková mrtvice.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji