Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

7 příčin, proč se vám chce přes den spát: Neumíte říkat ne a nesnídáte

  • Za únavu může mimo jiné i nepořádek na vašem stole v práci. Divné, že?
    8. dubna 2016 | 06:00

    Také přemýšlíte, proč jste pořád unavení? A ať děláte, co děláte, ať spíte, kolik hodin denně chcete, stejně se vám přes den klíží oči únavou? Touha po spánku nemusí být vždy způsobena pouze jeho nedostatkem. Tělo takto vysílá signály, že mu něco chybí nebo že není v pořádku. 

  • Máte nedostatek železa

    V kuchyni uděláte z fazolí spoustu lahůdek.
    Autor: Shutterstock.com
    Nedostatek železa může způsobit, že se cítíte unavení, slabí, bez energie, nejste schopni se soustředit a vůbec se cítíte podráždění. To kvůli tomu, že deficitem železa do svalů a buněk putuje mnohem méně kyslíku, než kolik by tělo potřebovalo. Z dlouhodobého hlediska může dojít i k anémii, tedy chudokrevnosti. Jezte dostatek libového hovězího masa, fazolí, tofu, vajec, listové zeleniny nebo ořechů. 
  • Jíte nezdravě

    Sacharidy jsou například i v hamburgeru.
    Autor: Shutterstock.com
    Potraviny, které jsou plné jednoduchých cukrů a sacharidů a mají vysoký glykemický index, mohou být dost možná viníci vaší neustálé únavy. Glykemický index totiž rapidně zvýší hladinu cukru v krvi, která ale dlouho nevydrží. Po krátké době zase klesne. Když tuhle pecku dopřáváte tělu několikrát za den, pak se není čemu divit, když se cítíte mnohem unavenější. Pozor ale – sacharidy a cukry se rozhodně neskrývají pouze ve sladkostech.
  • Nesnídáte

    K snídani si nezapomeňte dát také lněná semínka.
    Autor: Profimedia.cz
    Když nebudu snídat, budu moct zůstat v posteli o to déle, abych dospal tu únavu, říkají si někteří lidé. Jenže tím se dostanou akorát do začarovaného kruhu. Protože pokud ráno jídlo vynecháte, budete se cítit unavenější a bez energie. Když v noci tráví tělo večeři, dochází k lepšímu okysličování organismu, protože krví se do buněk dostává kyslík. Ráno už ale nemá co trávit, a pokud mu tam tedy něco nepošlete, bude tělu chybět kyslík. Kromě toho snídaně perfektně nastartuje váš metabolismus. Dejte si ale pozor na to, co jíte, aby to nebyly jen rychlé cukry, po kterých budete mít brzy hlad a budete stejně unavení. 
  • Pracujete v posteli

    Choďte spát bez telefonu.
    Autor: Shutterstock.com
    Tak, ještě si přečtu poslední e-mail a půjdu spát. Kdepak... Práci nebo řešení jiných nepříjemných věcí si nechte na ráno. Světlo, které vychází z monitoru ať už počítače nebo telefonu, může ovlivnit vyplavování melatoninu, což je hormon regulující náš spací cyklus. Na každého z nás může mít toto bílé světlo jiný vliv, nicméně odborníci doporučují, aby člověk vypnul počítač alespoň dvě hodiny předtím, než ulehne do postele, a telefon aby si tam vůbec nebral. Jsme ale realisté, bez telefonu u postele dnes usíná málokdo. V takovém případě si ho dejte alespoň 35 centimetrů od hlavy a přestaňte na něj koukat aspoň hodinu před usnutím.
  • Dáte si skleničku na spaní

    Začalo to už na vysoké škole, kde byl její příjem alkoholu velice nadprůměrný
    Autor: shutterstock
    Je to vlastně paradox, protože spousta lidí si dává skleničku na dobrou noc, aby se jim lépe spalo, přitom ale nikdy nemohou dosáhnout dostatečně kvalitního spánku. Pokud totiž půjdete spát a budete mít v sobě alkohol, tělo si neodpočine. Zatímco máte pocit, že spíte, metabolismus pracuje na plné obrátky a snaží se zbavit se alkoholu, který jste do něj nalili. Nemůže tedy vypnout a dostatečně se zregenerovat, proto se můžete druhý den cítit unavenější, i když jste spali dostatečně dlouhou dobu. 
  • Máte nepořádek v práci

    Nepořádek v kanceláři vás může také pořádně vyčerpat.
    Autor: Shutterstock.com
    Říkáte si, co má váš stůl v práci společného s únavou? Zdá se to jako nespojitelné, ale vědci z Princetonské univerzity tu můstek našli. Pokud máte v práci nepořádek, může vás to nevědomky psychicky vyčerpávat a může to omezovat vaši schopnost soustředit se a zpracovávat přijaté informace. Což vás unaví. Proto byste si podle vědců měli na stole pořádně uklidit, a než odejdete z práce domů, ujistit se, že na stole není nic, co by vás mohlo jakkoliv později rozptylovat. 
  • Neumíte říkat ne

    Naučte se říkat ne!
    Autor: Shutterstock.com
    Lidé, kteří všem vycházejí vstříc a neumějí říkat ne na nepříjemné věci, které se po nich chtějí, jsou častěji a více unavení než ti, kteří dokážou druhé odmítnout. Unaveni ale nejste jen z toho, že musíte třeba připravit občerstvení navíc na rodičovskou schůzku, ale psychicky z toho, že děláte něco, co vlastně nechcete. Člověku to bere energii, což se pak logicky musí někde projevit: únavou. Naučte se říkat ne. Není vaší povinností každému vyhovět.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...