Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Signály těla: Co o vašem zdraví říká nadměrné pocení nebo lámavé nehty?

  • Zaostřete na signály svého těla a zjistěte, co znamenají.
    27. května 2015 | 11:58

    Většinou vůbec neposloucháme, co nám chce tělo říct. A to se nevyplácí. Stalo se vám už někdy, že jste měli hodně tmavé kruhy pod očima nebo vás trápilo nadměrné pocení? Možná chybělo jen málo, abyste skončili v nemocnici. 

  • Tmavé kruhy pod očima

    Kruhy pod očima
    Autor: Shutterstock.com
    Často hlásí nedostatek tekutin v těle, onemocnění ledvin, močového měchýře nebo ženských orgánů. Můžou ale znamenat i obyčejné nevyspání nebo příliš tenkou kůži pod očima.
  • Velká žízeň

    Při správné stravě zmizí návaly horka během menopauzy.
    Autor: Shutterstock.com
    Někdy je žíznivost projevem zvýšené funkce štítné žlázy, nedostatku vápníku v těle nebo snížené produkce slin v ústech. Existuje dokonce nemoc zvaná žíznivka, při které je porušena sekrece antidiuretického hormonu. Tělo má narušené hospodaření s vodou a postižený člověk velmi často močí. Nadměrná žízeň je ale také jedním z typických příznaků cukrovky.
  • Páchnoucí moč

    Žena je schopna zadržovat moč v průměru 3-6 hodin. Nikdy by však neměla cítit bolest.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže moč páchne po acetonu, může se jednat o projev diabetu. Hnilobný zápach může znamenat přemnožení bakterií v močových cestách. Zakalená moč může signalizovat zánět měchýře nebo ledvin, tmavá, nahnědlá barva moči nebo krev v moči ukazují na problém s ledvinami nebo měchýřem. Je nutné zajít k urologovi, aby určil přesnou příčinu.
  • Lámání nehtů

    Jestliže nemáte nehty úhledné, ale roztřepené, může to znamenat dlouhodobý stres.
    Autor: Shutterstock.com
    Často jsou důvodem dlouhodobý stres, máčení rukou v agresivnějších mycích prostředcích nebo dezinfekci (problém zdravotníků), ale také hormonální změny a potíže se štítnou žlázou. Zejména dva poslední možné signály by měl obvodní lékař pomocí základního laboratorního vyšetření vaší krve vyhodnotit.
  • Zácpa

    žena mobil záchod
    Autor: Shutterstock
    Častou příčinou bývá nedostatek tekutin a vlákniny v potravě. Zácpa ovšem může být v některých případech i známkou potíží se střevy. A také s hlavou – při zácpě jde podle psychosomatické medicíny o hromadění psychických jevů a neschopnost získat odstup. Člověk se nemůže uvolnit a vyjádřit dostatečně své pocity.
  • Průjem

    Sydrom dráždivého střeva člověka na záchodě zaměstná.
    Autor: Shutterstock.com
    Bývá nejčastěji důsledkem dietní chyby. Když je příliš častý a střídá se se zácpou, i tady může jít o signál střevního onemocnění. Návštěva gastroenterologa je rozhodně na místě. Pomoci může i psychoterapie. Z pohledu psychosomatické medicíny je chronický průjem známkou ustavičného strachu člověka, že život nezvládne, akutní průjem ukazuje, že je před dotyčným problém, se kterým nechce mít nic společného.
  • Nadměrné pocení

    Přehnané pocení může být způsobeno problémy s endokrinním systémem.
    Autor: Shutterstock.com
    Běžně se tělo zbavuje odpadních látek pomocí jiných orgánů, než je kůže. Když je pocení extrémní, může se jednat o jejich špatnou funkci a projev závažnějších chorob. Radíme přinejmenším navštívit praktického lékaře a s ním se domluvit na dalším postupu (odběry krve a další vyšetření).
  • Blesk zdraví

    Více o tom, co vám chce tělo sdělit skrze signály, se dočtete v aktuálním čísle Blesku zdraví, které je nyní k dostání na novinových stáncích. 
    Titulka Blesk zdraví červen
    Autor: archiv Blesk zdraví

     

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...