Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

9 důvodů, proč vám padají vlasy a jak problém vyřešit

  • Najděte důvod, proč vám padají vlasy!
    7. září 2016 | 06:00

    Na hřebenu už zase zůstalo o trochu více vlasů a při pohledu do umyvadla se nám chce brečet. Zatímco v určité míře je padání vlasů přirozené a normální, jakmile to překročí určitou hranici, začne nás to děsit. Není se čemu divit. Ono to totiž může vypovídat o našem zdravotním stavu. 

  • Stres

    ...
    Autor: Shutterstock
    Ať už řešíte problémy v práci anebo ve vztahu, stres se může na vašem zdraví podepsat, a to i v podobě padání vlasů.  „Ten zvyšuje produkci volných radikálů, které pak napadají a oslabují vlasové cibulky," říká nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Podle ní ale ovlivňuje vlasy i to, kde žijeme. Špatné životní prostředí zase nepříznivě působí na vlasovou pokožku, kterou vysušuje a nevyživuje. Vlas kvůli tomu nemůže růst a vypadne. 

    I když je to těžké, v první řadě byste se měli snažit ze zapeklité situace, která vám dělá těžkou hlavu, nějak vybruslit. Najděte si koníček, který vás uklidní. Pak se zklidní i hormony, které během stresu dostávají pořádně zabrat. Pokud však padání vlasů neodezní, navštivte lékaře. Při dlouhodobém stresu anebo třeba při krizové, šokové situaci může dojít k alopecii, tedy vypadávání vlasů. 

  • Těhotenství

    Autor: Shutterstock.com
    Hormony mohou za vypadávání vlasů také během druhého a třetího měsíce těhotenství. Pak se obvykle situace uklidní a vlasy bývají krásnější než kdy jindy. Největší změnu ale mohou ženy pozorovat po porodu. Ačkoliv se na to člověk může dívat jakkoliv, porod je pro organismus velká fyzická i psychická zátěž. Navíc dochází k velkých hormonálním výkyvům. Není nutné ale nad hřebenem plným vlasů zoufat, vše se obvykle vrátí do normálu. 
  • Anémie

    Zkuste léčbu vlastní krevní plazmou.
    Autor: Shutterstock.com
    Možná o tom nevíte, ale za vypadávání vlasů může i anémie neboli chudokrevnost. K té nejčastěji dochází při nedostatku železa. Červené krvinky pak nejsou schopny roznášet dostatečně kyslík do buněk celého těla, tedy i do vlasů. Ovšem pokud trpíte anémií, kromě vypadávání vlasů na sobě dost možná budete pozorovat také větší únavu, slabost, bolest hlavy. Nedostatek železa poznáte podle krevního testu, který vám udělá lékař anebo si ho můžete udělat i sami doma. V případě, kdy vám vyjde pozitivní výsledek, zaměřte se na to, abyste do svého jídelníčku zařadili více potravin obsahujících železo. 
  • Androgenní alopecie

    Co způsobuje padání vlasů?
    Autor: Shutterstock.com
    Jednou z nejčastějších chorob způsobujících vypadávání vlasů je androgenní alopecie. V České republice žije asi třicet pět procent žen, které se s tím musí potýkat. Alopecie je způsobena buď dědičně, hormonální nerovnováhou, anebo životním stylem. Nejčastěji pokrývka hlavy mizí od šošolky dopředu. Není dobré vypadávání vlasů řešit v tomto případě svépomocí,  poraďte se s odborníkem, abyste si třeba ještě více neuškodili. 
  • Příliš těsný culík

    Pozor na utažený culík!
    Autor: Shutterstock.com
    Nesmějte se, vypadávání vlasů může skutečně ovlivnit i to, jak moc pevně máte utažen svůj účes. Tím totiž povolujete vlasové folikuly, které pak mají větší tendenci vypadávat. Častěji tyto problémy pozorujeme třeba u žen, které jsou zvyklé nosit těsné copánky. Že jste to s tlakem přehnali, poznáte ve chvíli, kdy cítíte, že vás účes bolí. Pak je na čase trochu povolit. Myslete na to, že i vaše vlasy potřebují čas od času dýchat, proto je občas mějte i rozpuštěné. 
  • Špatná strava

    Milujete červené maso a tvoří většinu vašeho jídelníčku? Dejte si pozor na rakovinu!
    Autor: Shutterstock.com
    V mnohých případech je ale na vině špatná strava. Stejně jako orgány, svaly nebo kosti potřebují výživu, aby správně fungovaly, tak i vlasy skomírají bez pořádných živin. Možná teď čekáte výpis všech minerálů a vitamínů, které potřebujete, ale důležité jsou bílkoviny. Vlasové vlákno je z nich totiž tvořeno. A čím více jich budete mít, tím rychleji porostou, budou silnější a nebudou vypadávat.  Samozřejmě kromě bílkovin je našim vlasům prospěšný vitamín B, železo, selen, fosfor, měď a zinek.
  • Nemoci štítné žlázy

    Problém se štítnou žlázou se týká hlavně žen.
    Autor: Shutterstock.com
    Spousta lidí ji podceňuje, přitom štítná žláza patří mezi nejdůležitější orgány v našem těle. Má na starost správnou produkci hormonů, jež ovlivňují mnoho funkcí v našem těle. Například spotřebu energie. Pokud dojde k jejímu onemocnění, a to ať už se hormony vyplavují více, než je normální, nebo méně, projeví se to všemožnými příznaky spojenými s rozkolísaností hormonů. A při snížené funkci štítné žlázy, tedy hypotyreóze, může dojít i k vypadávání vlasů.

    Jestliže byste měli problémy se štítnou žlázou, objeví se i další zdravotní komplikace s tím spojené, jako je třeba únava, přibírání na váze nebo roztřepené nehty a vysušená pokožka. Je nutné nechat si udělat krevní obraz, aby lékař zjistil, jestli skutečně nejde o problémy se štítnou žlázou. Po hormonální léčbě by se vše mělo zase srovnat.

  • Syndrom polycystických ovarií

    Jedním z varovných příznaků je i dlouhodobá bolest břicha.
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně jako u androgenní alopecie, v případě syndromu polycystických ovarií dochází k nadměrné produkci mužských hormonů, což ovlivňuje nejen ženský cyklus, ale třeba i výskyt ochlupení nebo právě padání vlasů. I když to zní trochu paradoxně, tak při syndromu polycystických ovarií může docházet ke ztrátě vlasů a naopak ke zvýšenému výskytu ochlupení. Mužské hormony totiž poškozují vlasové vlákno, proto ženy o svoji chloubu na hlavě přicházejí. Ovšem s tímto problémem by se měla srovnat hormonální léčba. 
  • Nezdravé hubnutí

    Za vaši nadváhu může i některé z onemocnění, často spojených s hormony.
    Autor: Shutterstock.com
    Trochu to souvisí s tím celkovým stravováním, ale jedním z důvodů, proč vyčesáváte čím dál tím více vlasů, může být i to, že jste se rozhodla nepřiměřeně hubnout. Pravděpodobně držíte nějakou hladovku, ve které vám chybí živiny, vitamíny a minerály, které jsou potřebné pro zdravé vlasy. Kromě toho tělo bere extrémní hubnutí jako fyzické trauma. V takovém případě navštivte lékaře a poraďte se s ním nejen o vašem hubnutí, ale i nápravě ztráty vlasů.
  • Co pomáhá proti padání vlasů?

    Dokážete si představit, že byste zahodila šampon a myla si vlasy pouze vodou?
    Autor: shutterstock.com
    Ať už je na vině cokoliv, správný růst vlasů můžete podpořit i přírodní cestou. Vyzkoušejte třeba lopuchový olej, který po umytí vmasírujete do vlasů. Pozitivní vliv na vlasy má i černý rybíz. „Jeho plody obsahují spoustu různých vitamínů, které mohou zároveň podpořit růst vlasů a posílit organismus před záněty," říká Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Mezi další stálice na růst vlasů patří lichořeřišnice.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...