Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Býváte unavená, nesoustředěná? Jděte na krev!

Problém se štítnou žlázou se týká hlavně žen.
27. dubna 2016 | 06:00

Po čtyřicítce počet onemocnění štítné žlázy zejména u žen strmě narůstá. I proto bychom si ji všechny měly poctivě hlídat. Štítná žláza totiž ovlivňuje ledasco – od únavy přes metabolismus až třeba po kvalitu vlasů nebo pokožky. 

Znáte to, ráno se vám nechce vstávat, v práci zíváte o sto šest a jste unavená. To je vcelku běžné, hlavně v zimním období nebo teď, kdy jaro ne a ne vyhrát ten urputný boj se zimou. Jenže únava může být příznakem některých chorob, třeba onemocnění štítné žlázy. "Ženy, které se cítí dlouhodobě unavené a nevědí proč, by se proto měly vypravit na vyšetření k lékaři, aby byly, pokud se diagnóza potvrdí, co nejdříve léčeny," varuje profesor Ivan Šterzl z pražského Endokrinologického ústavu.

Stačí jít k praktickému lékaři

Dříve byl ten problém, že obvodní lékaři nebrali problémy se štítnou žlázou příliš vážně, proto když k nim pacient přišel s obtížemi, trvalo zpravidla mnohem déle, než byla příčina objevena. Dnes je tomu naštěstí jinak, už obvodní lékař může udělat krevní testy, ze kterých lze určit hladinu hormonů štítné žlázy a protilátky, které mohou ukazovat na autoimunitní zánět.

Zajděte si k lékaři, aby vám odebral krev.
Autor: Shutterstock.com

Aby byla nemoc odhalena včas, musí se člověk umět pozorovat, protože se běžně žádné preventivní prohlídky štítné žlázy nedělají. Proto vnímejte, pokud jste třeba více unavená, to může být známka nedostatečné funkce štítné žlázy: hypofunkce. Varovným signálem můžou být i dlouhodobá nesoustředěnost a neklid. To je zase způsobeno hyperfunkcí, neboli nadměrnou funkcí štítné žlázy.

Ohroženou skupinou jsou ženy

Obezřetné by měly být hlavně ženy, kterých se nemoc týká mnohem častěji. Podle profesora Šterzla připadá jeden nemocný muž na osm nemocných žen. Roli v tom hrají geny a ženské pohlavní hormony, které podporují autoimunitní zánět, který spouští poruchu štítné žlázy.

Více o štítné žláze se dočtete v rozhovoru s profesorem Ivanem Šterzlem. Nejen tento rozhovor, ale i mnoho dalšího najdete v květnovém čísle Blesk Zdraví, které je nyní v prodeji. 

Blesk Zdraví květen
Autor: Archiv Blesk pro ženy

Autor: Zdena Lacková, maš
Video se připravuje ...