Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Infarkt, rakovina nebo neplodnost: Za co všechno může stres?

  • Stres snižuje obranu proti nemocem
    17. dubna 2016 | 06:00

    Opakované virózy, chronický zánět nebo náhle vzniklé zhoubné onemocnění můžou mít souvislost se stresem. Je-li dlouhodobý, snižuje naši imunitu a činí nás zranitelnějšími. Jaké všechny  choroby jím mohou být způsobeny? 

  • Jak funguje stres?

    Někteří lidé zvládají stres lépe, jak ostatní.
    Autor: Shutterstock.com
    Stres je běžná reakce organismu na jakoukoliv zátěž – psychickou i fyzickou. Fyzických podnětů dnes máme málo, psychické naopak převládají. Jakýkoliv stres vede ke zvýšené tvorbě stresových hormonů adrenalinu a kortizolu, díky nimž se tělo připraví na vyšší výkon: na útěk před nebezpečím nebo na boj s nepřítelem.
  • Stres neskolíme

    Ve stresu je náš organismus oslaben.
    Autor: Shutterstock.com
    Stejná reakce se bohužel spouští i tehdy, když se jedná o stres „v hlavě“. Před psychickým problémem ale neutečeme, ani ho neskolíme v boji. „Proto přecházíme do stadia distresu, neboli špatného stresu. A původně ochranné mechanismy začnou tělu škodit,“ vysvětluje Šimon Štefanides v krátkém videu, které se jmenuje Vliv stresu na imunitu. Toto video, zaměřené na vysvětlení vědeckého výzkumu srozumitelnou formou pro laiky, získalo letos první cenu v soutěži Nadačního fondu Neuron, který podporuje popularizaci vědy.
  • Pozor na záněty!

    Hýčkejme své zdraví jak jen to jde!
    Autor: Shutterstock.com
    Větší náchylnost stále stresovaného člověka k nemocem je způsobena tím, že stresové hormony působí na imunitní buňky, snižují jejich schopnost bojovat proti virům a naopak podporují tvorbu zánětu. „Zvýšená míra zánětu v těle je spojena s mnoha onemocněními, jako jsou srdeční choroby, deprese a pravděpodobně i rakovina,“ dodává Štefanides.

    V jednom ze svých odborných článků upozorňuje imunolog profesor Ivan Šterzl z pražského Endokrinologického ústavu na to, že stres může ovlivnit přirozenou imunitu například v kůži, ale i v centrální nervové soustavě. Stresem rozpoutané pochody v těle způsobí poruchu regenerace kožní bariéry a kůže se tak stává náchylnější například pro streptokokové infekce. Jiné stresem odstartované reakce zase mohou vést k zánětům v nervovém systému.

    Video se připravuje ...
    Jak stres ničí imunitu • VIDEO: Prima ZOOM

  • Infarktové pondělí

    Podle průzkumu je nejvíce infarktů v pondělí. Ze stresu.
    Autor: Shutterstock.com
    Výčet následků chronického stresu doplňuje profesor Šterzl také o poruchy plodnosti a onemocnění srdce a cév. Profesor Petr Neužil, primář Kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce upozorňuje na zajímavou souvislost stresu s infarkty: „Jedna finská studie prokázala, že největší výskyt infarktu myokardu byl v pondělí ráno. Bylo to po víkendu, lidé ještě nebyli ve stresu, oni stres teprve očekávali! Infarkty tedy mohl asi zapříčinit strach ze stresu, strach ze změny.“
    Video se připravuje ...
    Rozhovor s profesorem Petrem Neužilem o vlivech počasí na kardiaky a jejich onemocnění. • VIDEO: Adam Balažovič
  • Vaše tělo obsahuje spoustu zbytečností.
    Autor: shuterstock.com
    Na stres reaguje každý podle svých individuálních předpokladů, někdo snese hodně, jiný skoro nic. Jedinou cestou, jak se nemocem podpořeným stresem vyhnout, je co největší možné odstranění příčin stresu. Pomáhají také pravidelný pohyb, relaxační metody nebo meditace.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...