Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na co by se měla u gynekologa připravit každá žena po čtyřicítce

  • Pokud jsou vaše příznaky menopauzy nesnesitelné, lékař vám může předepsat hormonální substituční léčbu.
    14. září 2015 | 06:00

    Když je vám kolem třicítky, pravděpodobně u gynekologa budete řešit věci okolo početí, pokud se tak již nestalo, nebo případné nesrovnalosti v sexuálním životě. I ve čtyřiceti se samozřejmě můžete stát matkou, ale je větší pravděpodobnost, že jednoho dne zaklepete na dveře ordinace s návaly horka, blbou náladou a rozházeným menstruačním cyklem. Na co se pak u doktora připravit? 

  • Větší důraz na screening

    V padesáti nezapomínejte na pravidelné preventivní kontroly.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli máte strach vejít do gynekologické ordinace, rozhodně nemusíte. Pořád jste stejná žena, jako jste byla před dvaceti lety. Pokud užíváte hormonální antikoncepci, můžete v jejím braní pokračovat dále. Co pro vás ale bude pravděpodobně nové, jsou nezbytné screeningy, které jste doposud nemusela podstupovat. Po pětačtyřicátém roce je to kontrola rakoviny prsu a od padesátého roku života pak ještě screening karcinomu tlustého střeva. Ovšem co může být nečekané, jsou první příznaky menopauzy.
    Video se připravuje ...
    3D mamograf dokáže lépe prostoupit tkání, ale pro mladé ženy stejně není. • VIDEO: Adam Balažovič
  • Pozor na akutní klimakterický syndrom

    Při správné stravě zmizí návaly horka během menopauzy.
    Autor: Shutterstock.com
    Ve čtvrtém desetiletí svého života ale na sobě možná budete pozorovat některé změny. Občas vám možná vynechá menstruace, budete se potýkat s návaly horka nebo změnami nálad. Nemusíte se tím nějak znepokojovat, potká to jednou každou ženu. Jde o první příznaky menopauzy. "Větším problémem může být akutní klimakterický syndrom – únava a podrážděnost, nervozita, sexuální dysfunkce spolu s depresivní náladou," varuje gynekoložka Vanda Hořejší. V takovém případě je dobré navštívit lékaře a probrat s ním léčbu i tlumení příznaků.
  • Kontrola nad menstruací

    Gynekolog by vám měl nabídnout i jiné alternativy antikoncepce, než jsou pouze pilulky.
    Autor: Shutterstock.com
    Není nutné ani zahazovat hormální antikoncepci. Žádná žena na ni není dostatečně stará. "Indikace, kontraindikace, přínosy i rizika jsou stejné jako v mladším věku," vysvětluje gynekoložka, že není nutné přestat brát prášky, jen co se objeví některé z příznaků menopauzy. Naopak. Nízkodávková hormonální antikoncepce může v některých případech nahradit hormonální substituční léčbu. Kromě toho Světová zdravotnická organizace doporučuje chránit se před otěhotněním ještě rok po nástupu menopauzy i u žen starších padesáti let. U těch mladších se to zvyšuje na dva roky.
  • K čemu je hormonální substituční léčba?

    S menopauzou život rozhodně nekončí!
    Autor: Shutterstock.com
    Hormonální substituční léčba má srovnat ženské hormony, jejichž produkce se začíná s věkem snižovat. Tím se zmírňují hlavně příznaky menopauzy, některé ženy se po jejím podání cítí více v pohodě i po psychické stránce. S jejím předepsáním lékaři často neváhají v případě, kdy by pacientce mohla hrozit osteoporóza. Kdy je nejlepší začít s touto léčbou, je těžké přesně odhadnout. "Začátek léčby i délka užití jsou závislé na indikaci a jsou přísně individuální," vysvětluje Hořejší.
  • Není tato léčba nebezpečná?

    Hormonální substituční léčba je jedna z variant, jak zmírnit příznaky menopauzy.
    Autor: Shutterstock.com
    Na svém počátku, tedy ve čtyřicátých letech minulého století, byla považována za elixír mládí. O šedesát let později, po sérii klinických studií Světové zdravotnické organizace, začala být prezentována, hlavně médii, jako jed. Dnes opět začíná pomalu získávat status důležitého léku nezbytného k léčbě příznaků spojených s menopauzou, hlavně těch akutních. "Jako každý lék, i hormonální substituční léčba má své nežádoucí účinky. Je pouze několik stavů, kdy je léčba absolutně kontraindikována," vysvětluje Vanda Hořejší. Jde o neléčené karcinomy prsu, děložní sliznice nebo onemocnění jater a trombózu. Každý doktor by ale měl každoročně přehodnocovat poměr přínosů a rizik u hormonální léčby.
  • Existuje i jiná léčba?

    Během menopauzy se vlivem působení hormonů zpomalí metabolismus a tuky mají tendenci ukládat se tam, kde dříve ne.
    Autor: Shutterstock.com
    Strach a nedůvěra vůči hormonální léčbě jsou pořád silně zakořeněny v mnoha ženách, není tedy dobré je do toho nutit. Existují i jiné cesty, které mohou dámy navrátit do pohody a klidu bez toho, aby do sebe sypaly hormony. Přírodní alternativou jsou fytoestrogeny, tedy látky, které se v zažívacím traktu mění na látky s podobnými účinky, jako mají estrogeny. Tyto látky můžete koupit jako doplňky stravy, ale také je získat z potravin. Jejich zdrojem jsou třeba quinoa, jáhly, pohanka, celozrnná rýže. U ovoce je najdete v banánech, sušených meruňkách nebo hruškách. Ze zeleniny jsou to ředkvičky, dýně nebo jakékoliv zelené druhy. Občas si dopřejte i lososa kvůli omega-3 mastným kyselinám.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...