Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co jíst v průběhu života? V pubertě zapomeňte na náhražky, po čtyřicítce na ostrá jídla

  • V období menopauzy jezte lososa a jiné sladkovodní ryby.
    10. července 2016 | 06:00

    Jste to, co jíte. A to se během života mění. Zatímco v brzkých dvacátých letech má vaše tělo co dělat, aby se srovnalo se vším alkoholem, který do něj pošlete, v druhé polovině čtyřicátých let by se mělo připravovat na změny fungování hormonů v souvislosti s blížící se menopauzou. Snažte se tedy v každé životní etapě vnímat své tělo a dávat mu jen to, co potřebuje. 

  • Pozdní teenageři

    Mléko a mléčné výrobky jsou opředeny mnoha mýty, třeba tím, že jsou pro zdraví nebezpečné. To je ale nesmysl, mléko k životu potřebujeme.
    Autor: Shutterstock.com
    Těsně před  tím, než oslaví žena své dvacáté narozeniny, je její život velmi náročný. Tolik musí dbát (nebo tedy ona si to alespoň myslí) na svůj vzhled! Vždy je tolik těžké zvládnout přechod z puberty do dospělosti. Navíc v tomto věku se ženy setkávají s různými alternativními směry, ať už je to vegetariánství, veganství, nebo naopak nějaká bláznivá dieta, většinou založená na nízkém příjmu sacharidů a tuků. V obou případech ale ženám chybí potřebné živiny, které jsou nutné pro správnou stavbu kostí, které stále ještě rostou a vyvíjejí se. 

    Proto do jídelníčku přidejte hlavně bílkoviny, vápník a hořčík. Zaměřte se tedy na listovou zeleninu, mléčné výrobky, ořechy, semena a celá zrna. Opatrná buďte s různými náhražkami. Mandlové mléko je sice fajn, ale rozhodně nezastoupí to kravské. Také je důležité v tomto věku podporovat rovnováhu hormonů, proto v jídelníčku nesmějí chybět omega-3 mastné kyseliny. A pokud má žena v tomto věku akné, měla by přidat trochu více vlákniny a zinku, které pomáhají zdravé pleti. 

  • Od dvaceti do pětadvaceti

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pamatujete si na první roky po dvacátých narozeninách? Plné bujarých večírků, pozdních návratů domů a občasných kocovin? Je to opravu oříšek udržet si zdravé stravování v této životní etapě. Ženy by se ale v tomto období měly zaměřit na to, aby měly dostatek vitaminu B, ten totiž pomůže tělu vypořádat se s nadměrnou konzumací alkoholu a náročným životním stylem. Takže nezapomeňte třeba na houby, vejce, zelenou listovou zeleninu, kedlubny, ryby.

    V tomto období se také může různě upravovat a ustalovat menstruace, proto dbejte na železo, které budete potřebovat. Ideálním zdrojem jsou červená čočka, slunečnicová semena, ořechy, ryby, vnitřnosti (hlavně játra) nebo hovězí maso.

  • V druhé půlce dvacátých let

    Autor: Shutterstock.com
    Jen co se proberete z večírku první poloviny svých dvacátých let, přichází období "tahu na branku", tedy chvíle, kdy začnete budovat svou kariéru. Pravděpodobně máte po škole, a tak bude dost času na to, srovnat si život, a to nejen po pracovní stránce, ale i té mezilidské. Možná budete tedy potřebovat trochu více hořčíku, který pomáhá tělu uvolnit se a vypořádat se rychleji se stresem a rychlým stylem života. Snažte se ale najít vždy dost času na jídlo, zejména pak třeba avokádo, fazole, hořkou čokoládu, celozrnné výrobky. To pomůže udržet hladinu hořčíku. Naopak omezte cukry a kávu, protože ty mohou hořčík vyčerpávat.
    Video se připravuje ...
    Jak v sekundě oloupat kiwi a avokádo? Naučíme vás to v našem video návodu! • VIDEO: Adam Balažovič, Lenka Chvostová
  • Mezi třiceti a čtyřiceti

    Pokud plánujete těhotenství, snažte se mít dostatek kyseliny listové.
    Autor: Shutterstock.com
    Biologický věk matky se neustále zvyšuje, podle statistik z roku 2014 byl 29,9 roku. Proto s úderem třicátého roku života je pravděpodobné, že se i vaše touha po dítěti zvyšuje. Proto je dobré na to tělo připravit, aby mělo dostatek síly a také potřebných vitaminů a minerálů. Doporučuje se strava bohatá na kyselinu listovou, což jsou třeba špenát, kapusta, chřest, fazole nebo citrusové plody. Dále pak samozřejmě listová zelenina.
  • Mezi čtyřiceti a padesáti

    Sardinky na tmavém chlebu.
    Autor: Shutterstock.com
    Po čtyřicítce se, bohužel pro nás, začne zpomalovat metabolismus. V průměru asi tak o 500 kJ za pět let. To je jeden rohlík. "Největší nárůst váhy můžeme pozorovat mezi 45. a 65. rokem života. U ženy poté už váha začíná stagnovat," říká obezitoložka Dita Pichlerová z OB Kliniky. Kromě toho po čtyřicítce také může přijít pomalu se zhoršující schopnost koncentrace. Klesá totiž naše přirozená výroba koenzymu Q10, který je pro soustředění a dostatek energie důležitý. Vyzrajete na to, když alespoň dvakrát týdně na jídelníček zařadíte sardinky nebo makrelu. Q10 ale najdete i v hovězím nebo arašídech. Soustředit se vám může pomoct i vitamin B.
  • V období menopauzy

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Mnoho žen má z období menopauzy strach. Přitom právě zdravá a správná strava může příznaky zásadně omezit, že si jich do takové míry nebudete vědoma. Snažte se vyrovnat hladinu hormonů, která klesá, proto se zaměřte na to, aby se vám v jídelníčku pravidelně objevovaly potraviny s fytoestrogeny. Ty dokážou suplovat estrogen. Tím utlumíte příznaky s nižší hladinou hormonů spojené.

    Zkuste třeba cizrnu, sezamová nebo lněná semínka, jáhly, polentu, quinou, celozrnnou rýži, ředkvičky, dýně, brukvovitou zeleninu. Z mas to jsou hlavně kuřecí, losos a jiné sladkovodní ryby. "Naopak vyhnout bychom se měly bílé mouce a bílému cukru, uzeninám, smaženým a ostrým jídlům, alkoholu a většímu množství kávy," radí Radek Pajič z Bomton Power Concept, osobní trenér a odborník na výživu. Vhodné jsou také potraviny, které zevnitř chladí.

  • Po menopauze

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Teď, když už máte za sebou každoměsíční starosti, klesá požadavek vašeho těla na vysoký příjem železa. Takže omezte příjem jater a jiných vnitřností a spíše se zaměřte na to, abyste jej získaly z jiných zdrojů. Zaměřte se na listovou zeleninu, ořechy a semena. Budete mít větší kontrolu nad tím, co konzumujete, a pro tělo to nebude taková zátěž. Snažte se také po menopauze omezit příjem jednoduchých sacharidů. Tím si udržíte stabilní hladinu cukru v krvi. Jeho stabilní hladina může snížit riziko vzniku cukrovky druhého typu.

    Navíc zpomalený metabolismus sladkému příliš nepřeje. Snažte se tedy přejít, pokud jste to ještě neudělaly, z bílého pečiva na celozrnné, konzumujte dostatek bílkovin, zejména tedy třeba vajec, fazolí, ořechů, a zdravých tuků.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...