Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

9 věcí, na které by žádná žena po padesátce neměla zapomínat

  • Po padesátce nezapomínejte ani na aktivní sexuální život, jen buďte opatrné!
    5. února 2015 | 06:00

    Padesátka sice není žádný věk, a i když se na to ani necítíte, vaše tělo to může vnímat jinak. Dříve nebo později se objeví menopauza, což s sebou může nést zvýšené riziko některých onemocnění, jako jsou srdeční infarkt nebo nádorová onemocnění. Když se ale budete udržovat v dobré kondici a neupustíte od svého zdravého životního stylu, rizika zásadně minimalizujete.

  • Zavři oči, brouku!

    Aby se naše tělo dokázalo pořádně restartovat a připravit na další den, potřebuje 7 až 9 hodin spánku denně. Po padesátce se to může zdát jako čím dál tím větší problém. Klidný odpočinek mohou narušovat návaly horka, které doprovázejí menopauzu, nebo třeba bolestivá artritida. Pokud se dostatečně nevyspíte, pravděpodobně budete více ve stresu a imunitní systém bude oslaben, takže můžete být náchylnější k určitým nemocem. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy

    Abyste se nepřemáhala a nedržela se v posteli násilím, zkuste si nejprve každý den přidat patnáct minut, o které si půjdete lehnout dřív, a patnáct minut ráno, o které budete vstávat později. Hodinu před usnutím si dejte teplou koupel, ale v ložnici mějte naopak trochu chladněji. Tělo zvládá lépe regenerovat za nižší tělesné teploty. 

    Pro dobré zdraví je potřeba kvalitní spánek.
    Autor: Shutterstock.com
  • Jezděte na zelenou

    Hlávkový salát, ledový salát, špenát, rukola... Všechna tato listová zelenina pomáhá snižovat riziko vzniku onemocnění srdce a cév. To je však pouze část jídelníčku, který by měla každá žena po padesátce dodržovat. Dále v něm určitě nesmějí chybět luštěniny, zelenina a ovoce všeho druhu, bílé maso a celozrnné výrobky bohaté na vlákninu. Pokud budete mít v jídelníčku zastoupeny všechny tyto potraviny, snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění až o jednu třetinu.
    Rukola by vám v jídelníčku neměla chybět, stejně jako další listová zelenina.
    Autor: Shutterstock.com
  • Užívejte si v posteli

    Kdo tvrdí, že po padesátce se nedá si v posteli pořádně užít? Naopak! Sex a jiné hrátky jsou zdraví prospěšné, a to v každém věku. Na druhou stranu – nyní si musíte dát trochu větší pozor, i když na úplně jiné věci než ve dvaceti. Protože tělo produkuje stále méně estrogenu, může se vysušovat hrdlo sliznice, takže to při sexu trochu vázne. Abyste si neublížily a nezpůsobily si zranění, sáhněte po lubrikačním gelu. 
    Když to v posteli začne váznout, nebojte se použít lubrikační gel.
    Autor: Shutterstock.com
  • Nebojte se vitaminů

    Vaše tělo potřebuje skutečně kvalitní péči a dostatek všech živin, aby fungovalo správně a nerozhodil ho pak sebemenší problém. Proto dbejte na to, abyste měly dostatek vitaminů a minerálů. Zejména zinku, železa, betakarotenu, kyseliny listové, B6, B12, C, D a E. Samozřejmě se v první řadě snažte vitaminy získat z potravy, ale pokud víte, že máte něčeho nedostatek, raději sáhněte po doplňcích stravy.
    Minerály jsou naprosto nezbytné pro správné fungování lidského těla. Víte, jestli jich máte dost?
    Autor: Shutterstock.com
  • Dejte si bílý jogurt

    Bílý jogurt je plný bakterií! Ale těch zdravých, samozřejmě. Ideální je zařadit si do jídelníčku bílý jogurt, který obsahuje mimo jiné druh Lactobacillus, který pomáhá našemu zažívání a snižuje riziko onemocnění tlustého střeva. Jeden kelímek bílého jogurtu denně tak pomůže od zácpy, průjmu a zánětlivých onemocnění střev. Kromě toho také zabírá na kvasinkové infekce, brání gynekologickým zánětům a snižuje cholesterol.
    Bílý jogurt funguje jako lék na gynekologické potíže.
    Autor: Shutterstock.com
  • Pořiďte si zápisníček na jídlo

    Po padesátce, když přijde menopauza, se změní spousta věcí. Mimo jiné i rozložení tuků ve vašem těle. Začnou se přesouvat a usazovat pohodlně v okolí bříška a boků. Neznamená to ale, že se z vás nutně musí stát Míša Kulička. Jen prostě budete muset zapomenout na některé pochoutky, které vám ještě nedávno nedělaly žádná kila navíc. Jak se ale udržet na uzdě? Zkuste si psát vše, co jste snědly. Když to uvidíte pohromadě, získáte skutečný přehled o svých stravovacích návycích. A určitě se příště nebudete chtít koukat na to, že jste měla tabulku čokolády, hamburger z fast foodu  nebo tyčinky.2204389:gallery:true:true

    Zdravá váha je důležitá nejen kvůli tomu, jak vypadáte, ale také jí eliminujete riziko zvýšeného cholesterolu. Některé studie dokonce uvádějí, že kila navíc mohou mít spojitost s Alzheimerovou chorobou.

    Zapisujte si vše, co sníte. Lépe si pak z jídelníčku něco vyřadíte.
    Autor: Shutterstock.com
  • Cvičte... mozek!

    Nejen o své tělo musíte od určitého věku více pečovat, ale i o svůj mozek. Čím dál tím více na nás útočí nemoci jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Procvičováním mozku a jeho správných záhybů se tomu můžete vyhnout nebo to alespoň oddálit. Nemusíte ale jen luštit křížovky, proti degenerativním onemocněním mozku jsou skvělé procházky, třeba i v trochu náročnějším terénu, kde musí mozek rychle analyzovat a rozhodovat se. Také váš mozek posílí drobné práce, třeba ty na zahradě. 
    Mozek posílíte i drobnými pracemi, jako je třeba zahradničení.
    Autor: Shutterstock.com
  • Pomáhejte ostatním

    Pomáhat ostatním je samo o sobě skutečně posilující a blahodárné, o tom žádná. Podle studií, které byly prováděny v Americe, lidé, kteří se dali na dobrovolnickou činnost, měli o 44 procent nižší riziko úmrtí po dobu pěti let, kdy se dobrovolnickým aktivitám věnovali. A hlavně – nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomocnou ruku vy.
    Pomáhejte ostatním a vrátí se vám to!
    Autor: Shutterstock.com
  • Pravidelné kontroly

    V žádném věku byste neměly podceňovat lékařské kontroly, ale po padesátce musíte myslet nejen na pravidelné gynekologické prohlídky, ale i na mnoho dalších kontrol. Každé dva roky máte nárok na mamografické vyšetření, od padesáti do pětapadesáti každý rok vyšetření okultního krvácení ve stolici – od pětapadesáti je toto vyšetření až jednou za dva roky. Do šedesáti let byste také měla zajít na endoskopické vyšetření střev a na změření hladiny cholesterolu a tukových látek v krvi. Stomatologické vyšetření dvakrát do roka snad už ani není třeba připomínat!
    Po padesátce rozhodně nepodceňujte lékařské prohlídky!
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.