Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Blázní vám v padesáti hormony? Víme, jak je srovnat přírodní cestou!

  • Příznaky menopauzy můžete oddálit pomocí bylinek, jako jsou třeba šalvěj nebo meduňka.
    1. srpna 2015 | 06:00

    Jestli už jste ve věku menopauzy a obtěžují vás návaly, deprese a výkyvy nálad, nespavost a další nepříjemné součásti tohoto období, můžete zkusit místo diskutované hormonální substituce sílu vyzkoušených bylinek. Jak pomáhají?

  • Proti nočnímu pocení a návalům

    Ploštičník
    Autor: Shutterstock.com
    Návaly, kdy vás během dne polévá pot a v noci si musíte i několikrát vyměnit mokré pyžamo, patří k asi nejnepříjemnějším obtížím přechodu. Návaly vás navíc můžou přepadnout v nevhodnou chvíli – na poradě v práci, v hromadné dopravě. Na tyto problémy skvěle zabírá například ploštičník. Znali ho už američtí indiáni a přezdívali mu kořen žen. Z kořene, který obsahuje složky podobné hormonu estrogenu, se vaří čaj. Ten pijte tak dvakrát denně. V každém případě návaly i pocení omezíte. Kromě toho tato rostlinka zlepšuje paměť a koncentraci. Výborná je proti návalům a pocení i šalvěj lékařská, lidově babské ucho. Pomůže asi za dva týdny užívání ve formě čaje, který je třeba popíjet celý den. Vhodné jsou i drmek obecný nebo srdečník obecný.
  • Co platí na deprese a úzkosti

    Třezalka tečkovaná
    Autor: Profimedia.cz
    Vyhnout se depresím a "blbým stavům" během menopauzy není nic jednoduchého. Pro jejich omezení je účinná především třezalka tečkovaná. Není ale vhodné vypít víc než dva tři hrnky čaje denně. A kúra by neměla trvat déle než šest týdnů. Neužívejte ji v případě, že se chystáte pobývat na sluníčku, protože kombinace bylinky a UV paprsků může způsobit pigmentové skvrny. Dále dobře poslouží také meduňka lékařská nebo kozlík lékařský. Čaje se pijí maximálně třikrát denně.
  • Na sladký spánek

    Čaj z meduňky zabere na nespavost i migrénu.
    Autor: Shutterstock.com
    Nespavost je také velmi častý průvodní jev menopauzy a dokáže ženy velmi potrápit. Cítí pak ještě větší únavu, nervozitu a psychickou nepohodu. Nejlepšími bylinkami proti nespavosti jsou oblíbená meduňka lékařská, sporýš lékařský a asi nejznámější kozlík. Čaj z něj opravdu dobře účinkuje, ale neměl by se užívat zároveň s prášky na spaní, protože by se při kombinaci s bylinkou mohl příliš zvýšit jejich sedativní účinek.
  • Proti osteoporóze

    Červený jetel
    Autor: Shutterstock.com
    V tomto případě si určitě uvařte čaj z červeného jetele nebo si kupte kapsle se sušenou bylinkou. Obsahuje totiž velké množství fytoestrogenů, které jsou složením podobné estrogenům v ženském těle – a když jich během menopauzy ubývá, můžou je cenné látky z červeného jetele šetrně nahrazovat. Jetel také brzdí rozvoj osteoporózy, čili řídnutí kostí, a celkově zlepšuje náladu. Úbytek hormonů pomáhá vyrovnávat i smldinec chlupatý. Přes podivný a nelibozvučný název má skvělé účinky, které v přechodu oceníte: povzbuzuje činnost srdce, pomáhá udržet ve formě sliznice pohlavních orgánů a chrání klouby a kosti.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...