Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakovinu tlustého střeva Češi dědí. Můžou za ni hlavně pivo a uzeniny

Rakovina tlustého střeva se může projevovat třeba jako bolesti břicha nebo jako problémy při vyprazdňování.
23. dubna 2015 | 06:00

Dvanáctka do půllitru a utopenec. Klasika, kterou najdete snad v každé české hospodě. I když v poslední době o své zdraví a životní styl dbáme o něco více, bude ještě chvíli trvat, než se český národ srovná se špatnými stravovacími návyky předků, které jsou do jisté míry zodpovědné za rakovinu tlustého střeva. Ta Čechy přitom ohrožuje nejvíce na světě. 

Ačkoliv na celém světě lidi nejčastěji potkává rakovina plic, žlučníku a jater, u Čechů toto neveselé prvenství drží karcinom tlustého střeva a konečníku. Každý rok se objeví až osm tisíc nových případů, z nichž dopadne fatálně téměř polovina, tedy něco kolem tří tisíc. Nemuselo by tomu ale tak být. 

Bohužel ještě dnes musíme trpět za prohřešky našich předků, kteří si libovali v tučných jídlech a nezdravém životním stylu. Pokud nyní změníme radikálně stravovací návyky a konečně si zvykneme se pořádně hýbat, bude trvat ještě pár generací, než predispozice pro to, onemocnět rakovinou tlustého střeva, vymizí. Proto se musíme tolik soustředit na sekundární prevenci, ke které patří úprava jídelníčku a pravidelné kontroly našeho vyprazdňování. 

Zvyšte příjem vlákniny, snížíte riziko

Nejvíc dáváme našim střevům zabrat konzumací červeného masa, smažených a pečených jídel a tučných potravin. Naopak byste si měli dopřávat dostatek ovoce a zeleniny a vlákniny. "Spolu se snížením konzumace alkoholu – zejména piva – a spotřeby živočišných tuků představuje zvýšení příjmu vlákniny jeden z důležitých prostředků vedoucích ke snížení rizika vzniku nádorů tlustého střeva," radí Michal Vrablík, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju a docent III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Rakovina střev se vyvíjí pomalu

Zelenina je v jídelníčku nejzdravější.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dalším problémem, který nahrává karcinomu tlustého střeva, je to, že příznaky v prvním stadiu se velmi těžko odhalí. Lidé mají tendence je podceňovat, protože se projevují jako nespecifické problémy. Alarmující by ale pro každého měly být změny vyprazdňování nebo nezvyklé bolesti břicha. Kromě toho by si každý měl kontrolovat stolici, jestli se v ní neobjevují krev nebo hlen.

Od pětapadesátého roku života mají všichni lidé hrazenou také kolonoskopii, kterou stačí provádět zhruba jednou za deset let. "Nádor ve střevech má totiž jednu dobrou vlastnost. Roste velmi dlouho. Než se promění z toho neškodného polypu v nádor, tak to trvá několik let. Takže je dost času udělat zákrok, který zachrání život," uklidňuje doktorka Kateřina Janovská, předsedkyně Národní sítě podpory zdraví.

Video se připravuje ...
MUDr. Kateřina Janovská na preventivní akci proti rakovině mluvila o karcinomu tlustého střeva a konečníku. • VIDEO: Adam Balažovič

Video se připravuje ...