Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

3D mamograf dokáže odhalit i nehmatatelné skryté nádory

Důležitou součástí prevence proti rakovině prsu je samovyšetření.
14. června 2015 | 06:00

3D mamograf má oproti tomu klasickému výhodu, že dokáže prostoupit i hutnou prsní žlázu a odhalit skryté nádory. Může se tedy zdát, že jde o ideální vyšetření pro mladší ženy. Ovšem preventivní prohlídka tímto přístrojem se jim nedoporučuje, stejně jako je tomu u toho klasického. Používá se spíše ve chvíli, kdy si lékaři nejsou jistí.

"Doporučovala bych ho tam, kde je prsní žláza skutečně hutná. Neznamená to ale, že můžeme provádět pouze 3D vyšetření, zatím to totiž není metoda vhodná pro prevenci, slouží jako doplňující vyšetření," vysvětluje Halka Bitmanová, vedoucí lékařka Centra pro nemoci prsu.

Pro mladé je lepší ultrazvuk
Na vyšetření mamografem máte nárok
Autor: profimedia.cz

Jeho výhodou je schopnost prostoupit hutnou žlázou, která může mít stejnou nebo podobnou strukturu jako nádorová ložiska. U klasického mamografu se tak může stát, že se karcinom za prsní žlázu schová, a lékař tak nebude mít šanci ho odhalit. Funguje to i obráceně, že na screeningu se objeví shluk buněk, který vypadá jako nádor, a přitom jde o hutnou mléčnou žlázu. 3D má tedy šanci zachytit i malé, nehmatatelné nádory ukryté hlouběji v prsu. 

Na vyšetření mamografem mají nárok ženy, kterým bylo čtyřicet let, nebo ty, které mají genetickou zátěž v případě, kdy se nemoc objevila u některého člena rodiny. Pokud má ale mladší žena strach z rakoviny prsu a chtěla by se nechat vyšetřit, spíše než mamograf by měla vyhledat ultrazvuk.

Ten dokáže lépe prostoupit hutnou žlázou, a přinést tak důkladnější svědectví o případných problémech. Pokud nemáte důvodné podezření na karcinom, tak se připravte na to, že za vyšetření zaplatíte. Částka ale není vysoká, pohybuje se ve stovkách korun.

Nezbytnou součástí prevence jsou samozřejmě samovyšetření prsou, která by měla žena provádět už od brzkého věku. Nejlepší je kontrolovat se každý měsíc vždy po skončení menstruace, kdy jsou hormony opět v rovině.

Video se připravuje ...
3D mamograf dokáže lépe prostoupit tkání, ale pro mladé ženy stejně není. • VIDEO: Adam Balažovič

Video se připravuje ...