Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čeští lékaři dokážou vyléčit epilepsii pomocí unikátní operace

Na magnetické rezonanci lékaři zjistí, kde v mozku je centrum, odkud vychází epileptické záchvaty, a pomocí stereotaktické operace ho odstraní. Záchvaty by tak měly odeznít.
20. února 2015 | 06:00

Když se řekne epilepsie, spousta lidí si představí člověka se záchvatem zmítajícího se v obrovských křečích bez možnosti se pořádně nadechnout. Tato nemoc je však především zkouškou lidské psychiky. Odborníci z pražské Nemocnice Na Homolce však těmto lidem dávají opět novou naději díky převratné operaci, při které zničí epicentrum zasažené epilepsií.

„Jeden můj pacient, vysoce postavený manažer, epileptik, dostával epileptické záchvaty ve stresu. A to se začal svlékat. Což v jeho postavení bylo skutečně nepříjemné,“ vzpomíná lékař Zdeněk Vojtěch z neurologického oddělení Nemocnice Na Homolce. Tato nemoc tedy zasahuje do mnoha osobních rovin, a pacienta s epilepsií tak může vyřadit z běžného života.

Pacienti s temporální epilepsií, což je nejčastější druh epilepsie, jejíž epicentrum je lokalizováno ve spánkovém laloku, mohou trpět poruchami pozornosti, verbálními poruchami, kdy mají problém porozumět slovům, nebo mají potíže s dlouhodobou pamětí. V určitých situacích dochází i k problémům s vlastní osobností.

Když léky nefungují...

Na prvním místě v léčbě epilepsie je samozřejmě vždy užívání léků, tzv. antiepileptik, které dokážou minimalizovat riziko vzniku záchvatů. Ty však umějí pouze snižovat příznaky nemoci, neléčí nemoc samotnou. Bohužel ne všem pacientům stačí podávat léky, aby záchvaty odezněly. Zhruba 30 procent epileptiků se s nimi musí vypořádávat i nadále. 

V tu chvíli by měl lékař zvážit, jestli by pacientovi s temporální epilepsií nepomohl některý z chirurgických zákroků. V Nemocnici Na Homolce, kde je specializované pracoviště, nabízejí pacientům unikátní možnost léčby epilepsie pomocí tzv. stereotaktické operace. Jde o zákrok, při kterém se pacientovi "vypálí" tkáň v mozku, která je strůjcem záchvatů. 

Na magnetické rezonanci se nejprve odhalí to místo, které se označí jako centrum problémů. Do tohoto místa se poté udělá malý vpich a zavede se do něj sonda, která se dostane tam, kam má. Poté se pomocí sondy do místa zavede dlouhý aktivní hrot, který zničí problematickou část, která může za epileptické záchvaty.

Zlepšení sociálního života

V Nemocnici Na Homolce provádějí stereotaktickou operaci epilepsie.
Autor: Profimedia.cz
Na rozdíl od jiných chirurgických zákroků je  tento prováděn pacientovi při plném vědomí. Na hlavu se mu nasadí stereotaktický rám, který se připevní čtyřmi šroubky. Tato místa jsou samozřejmě lokálně umrtvena, takže jedinou bolest, kterou cítí, je pouze při píchání injekcí s anestetikem. Zbytek zákroku, který trvá asi hodinu, je bezbolestný. Poté zůstává pacient zhruba týden v nemocnici na pozorování.

Pacienti, kteří podstoupí stereotaktickou operaci, mají až sedmdesátiprocentní šanci na to, zbavit se jednou provždy záchvatů. Bohužel se tento zákrok nedá nabídnout všem. Ne všichni pacienti jsou vhodnými adepty, velkou roli hraje i to, jak velký vliv na zlepšení celkového života bude zákrok mít. Na druhé straně lékaři, kteří mají pacienty epileptiky, je často ani neposílají do odborných pracovišť, aby jejich problém zde mohli vyřešit. 

Stereotaktickou operaci však provádějí v České republice pouze v Nemocnici Na Homolce. Nejčastější příčinou temporální epilepsie je zánět mozkových blan nebo dlouhé záchvaty při horečkách v dětství. 

Video se připravuje ...