Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Antibiotika si můžete vyrobit doma. Budou fungovat? Lékař říká, že ano

Zkuste při nachlazení používat přírodní léky, které si vyrobíte doma!
24. ledna 2015 | 06:00

Dříve, než byl vynalezen penicilin, se lidé léčili různě. Každá rodina měla osvědčený recept na nejlepší lék, jakési své domácí antibiotikum, kterému věřili a které mělo nemocného uzdravit. Kdyby ale tyto přírodní postupy byly tak účinné, nezemřelo by přece tolik lidí na zápaly plic a další zdánlivě banální obyčejné nemoci? I přesto se některé recepty na přírodní antibiotika zachovaly. Přinášíme recept na jedno z nich, do nějž se dává například česnek, cibule nebo pálivé papričky. Mohlo by fungovat? 

Když na nás něco leze, většinou se rozdělíme do dvou skupin. První okamžitě běží do lékárny a dožaduje se všemožných horkých nápojů a léků proti bolestem a na horečku. Druhá skupina zůstane doma a nedělá nic nebo začne lovit v receptech babiček a rodinných tradicích, aby si vhodný lék připravili sami. Našli jsme také jeden takový recept – může ale třeba takové podomácku vyrobené antibiotikum fungovat?

Podle primáře Václava Vaniše, primáře oddělení klinické mikrobiologie a antibiotické stanice Nemocnice Na Homolce, by mohlo být účinné. "Domnívám se, že do určité míry by mohlo fungovat. V několika ingrediencích obsažených v antibiotikách se totiž nacházejí takzvané fytoncidy. To jsou látky, kterými se rostliny dovedou přirozeně bránit mikroskopickým organismům," vysvětluje primář Vaniš. Na druhou stranu – na rozjetou bakteriální infekci už podle něj tento lék stačit nebude. 

V čem tkví kouzlo léku?

Jak si domácí antibiotikum připravit a co všechno budete potřebovat? Cibule s česnekem spolu tvoří nerozlučnou dvojku a jako bojovníci proti bakteriím a mikroorganismům pomáhají udržovat v těle jen ty zdravé, nemocné bez varování likvidují. 

Cibule a česnek
Autor: profimedia.cz

Chilli papričky jsou nejlepším přírodním stimulátorem krevního oběhu, takže léčivé účinky antibiotik dostanou přesně tam, kde je ho potřeba. Podobně je na tom i zázvor.

Křen zase patří mezi ochránce zdraví plic a dýchacích cest, zatímco kurkuma umí bojovat s infekcemi a záněty.

O pozitivních účincích jablečného octa by se dalo napsat několik článků. V tomto případě vyzvedneme alespoň to, že kyselina jablečná se umí vyrovnat s bakteriálními infekcemi.

Budete potřebovat:

  • 700 ml jablečného octa
  • čtvrt šálku cibule nadrobno nakrájené
  • 2 čerstvé chilli papričky, čím pálivější, tím lepší
  • čtvrt šálku česneku, nadrobno nakrájeného 
  • 2 polévkové lžíce strouhaného křenu
  • čtvrt šálku strouhaného zázvoru
  • 2 polévkové lžíce kurkumy, pokud seženete čerstvou, tak 2 kusy kořene

Vyrobte si doma přírodní antibiotikum.
Autor: Shutterstock.com
Všechny ingredience, kromě jablečného octa, dejte do zavařovací sklenice, důkladně promíchejte a napěchujte. Nakonec přilijte ocet. V ideálním poměru by to mělo být 2/3 sklenice pevných přísad a 1/3 octa. Sklenici uzavřete a vše ještě jednou promíchejte. Poté ji na dva týdny uložte na suché a tmavé místo. Ovšem nikam daleko, celou směs totiž musíte jednou denně protřepat. 

Po čtrnácti dnech sklenici otevřete a její obsah co nejdůkladněji přeceďte. Z pevné směsi se pokuste skrze zdravotnickou gázu vymačkat co nejvíce tekutiny, abyste získali směs co nejsušší. Léčivou částí je ta tekutá část. Zbytek můžete buď vyhodit, nebo zužitkovat například při vaření. Léčivou vodu nemusíte uschovávat v ledničce, vydrží čerstvá dlouhou dobu i v pokojové teplotě. 

Jako prevenci ano, jako lék na nemoc nikoliv

Pokud budete lék užívat pouze preventivně, stačí jedna polévková lžíce denně. Posílí váš imunitní systém a bude bojovat proti případnému nachlazení. Nemíchejte ale s vodou! Mohla by totiž snížit léčebné účinky. Protože je antibiotikum skutečně pálivé, po jeho požití se zakousněte do plátku pomeranče.

Dokážete rozeznat, kdy jde o pouhé nachlazení a kdy o chřipku?
Autor: Shutterstock.com

Ačkoliv se při závažnější nemoci či infekci doporučuje pět až šest lžic denně, lékař Václav Vaniš to nedoporučuje. "Věřím, že to může působit preventivně, ale v případě, že se jedná o relativně závažnou nemoc, jako jsou třeba angína, záněty močových cest s celkovými příznaky, zápal plic a tak dále, tak bych tuto samoléčbu rozhodně neriskoval," varuje. 

Tento tradiční recept se předává už po generace tisíce let. Používal se při všech možných epidemiích, které těžce zkoušely lidstvo v průběhu celých staletí. Tolik úspěšný je proto, že působí proti virům a plísním v těle, které ohrožují organismus. Také zlepšuje lymfatický a krevní oběh.