Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

7 čísel, která vám zachrání život. Jaký máte mít tlak a kolik v pase?

  • Hýčkejme své zdraví jak jen to jde!
    21. listopadu 2014 | 06:00

    Když mě jako malou učili čísla na bezpečnostní integrované složky, poradili mi skvělou poučku. Policajti mají na konci osmičku - jako pouta, hasiči mají na konci nulu, jako nádrž s vodou a záchranáři mají na konci pětku, jako invalidní vozík. Že prý znalost těchto čísel mi může jednou zachránit život. Myslím si ale, že bychom všichni měli znát mnohem více numer, které jsou stejně důležitá pro naše zdraví. Víte třeba, jakou správnou hodnotu by měl mít váš cholesterol či obvod pasu? 

  • 90/60 - 120/80

    Ne, to nejsou žádné míry, ale hladina krevního tlaku. Pokud ho člověk má v rozmezí mezi 90/60 (což je ta nejnižší možná hranice) až 120/80, může být naprosto klidný. Obezřetní bychom měli být pokud vystoupá, nebo naopak hodně klesne. V prvním případě, tedy u hypertenze, působí krev na cévy velikým tlakem, který je poškozuje. Pokud se neléčí, může dojít až k mozkové mrtvici, infarktu, ledvinovým problémům, nebo jinému poškození cév. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy

    Na rozdíl od toho nízký tlak, neboli hypotenze není život ohrožující stav, i když ho může pěkně znepříjemnit. Dochází při něm k nedostatečnému okysličování a dokrvování mozku, což způsobuje stavy malátnosti a závratě. Na zvýšení tlaku pomáhá šálek silné kávy, nebo i malý doušek alkoholu.

    Měření tlaku
    Autor: Shutterstock.com
  • 7,0

    Zdravý člověk by měl mít v krvi maximálně 5,6 mg/dl glukózy. Pokud je hodnota stále pod 7,0 mg/dl, jedná se pouze o zvýšenou hladinu cukru v krvi a v tu chvíli je důležité hlavně sledovat, jestli se hodnota bude dále posouvat nahoru, či nikoliv. Diabetes je zákeřná nemoc, která může mít fatální následky, od problémů se zrakem, přes  onemocnění ledvin až po riziko diabetické nohy, což je obecný termín pro poškození tkání a cév na dolních končetinách. Nemoc se v těle rozvíjí až deset let, proto je dobré odhalit ji co nejdříve.
    Diabetes se v těle může vyvíjet i deset let, než se projeví příznaky.
    Autor: Shutterstock.com
  • 75

    Srdeční tep.
    Autor: Profimedia.cz
    Tolik je průměrný počet tepů za minutu u žen, u mužů je toto číslo ještě nižší. Jde vlastně o proudění krve z levé srdeční komory, takzvané aorty, skrze tepny do celého těla. Nižší tep nemusí nutně znamenat nějaké onemocnění, například u vrcholových sportovců se frekvence pohybuje pouze kolem čtyřiceti za minutu. To je způsobeno tím, že je srdce schopno přečerpat větší množství krve najednou. Pokud se vám však často mění tep, skáče nahoru a dolu, je na místě vyšetření, zda nejde o srdeční arytmii.
  • 180

    Vysoký cholesterol často vede ke kardiovaskulárním potížím.
    Autor: Shutterstock.com
    Cholesterol není tak špatný společník, jak se o něm povídá. Jen jde o to udržovat si jeho zdravou hladinu, pak nám je totiž navíc i prospěšný. Cholesterol se navíc rozděluje na „dobrý“ a „špatný“.  Toho dobrého, neboli HDL, bychom měli mít o něco více, než špatného LDL. Pomáhá totiž ten zlý odbourávat, aby se nezachycoval na stěnách cév, kde následně může způsobit velkou neplechu v podobě srdečních onemocnění. Celkově by hladina cholesterolu neměla překročit hranici 180 mg/dl.
  • 18,4 - 24,9

    Ať se nám to líbí, nebo ne, i číslo našeho BMI (Body mass index) může mít vliv na zdraví. V rozmezí 18,4 až 24,9 je vše v pořádku, naše váha je ideální, a tak nám nehrozí žádná onemocnění způsobená nadváhou. Ve chvíli, kdy se ona křivka přehoupne nad číslo 25, ale skončí ještě před 30, míra rizika se zvyšuje, ale stále je to ještě v mezi. Budiž to pro vás pomyslným vztyčeným ukazováčkem a motivací ke zdravějšímu životnímu stylu!
    Váha
    Autor: Profimedia.cz
  • 89

    Kdo by to byl řekl, ale i to, kolik centimetrů měříte v pase, může mít vliv na vaše zdraví. Ženy by se při měření neměly dostat přes 89, muži přes 105. V tomto místě se totiž ukládá podkožní tuk, který může zvyšovat riziko onemocnění cukrovky II. typu, nebo některého ze srdečních onemocnění.
    Žena si měří křivky.
    Autor: Shutterstock.com
  • 2

    Jestliže se ve vaší rodině vyskly dvě, nebo více žen po rodné linii, které prodělaly rakovinu prsu, či ženských orgánů, rapidně se zvyšuje riziko toho, že nemoc přepadne i vás. Proto neváhejte a zajděte si na genetické testy, které dokáží poměrně přesně určit, jak vysoké procentuální riziko onemocnění vám hrozí. Týká se to hlavně čtyř nádorových onemocnění, a to rakoviny prsu, vaječníků, dělohy a rakoviny tlustého střeva
    Rakovina prsu
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.