Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bolí vás hlava? Zjistěte, zda je to od páteře, z napětí, nebo kvůli migréně!

Bolí vás hlava? Odhalte nejprve její příčinu!
26. ledna 2015 | 06:00

Určitě to znáte. Z ničeho nic máte pocit, jako by vám oči měly vyskočit z důlků, hlava je jako ve svěráku, ve spáncích píchá tisíc jehliček. Nezbývá než vzít si pilulku. Nebo existuje i jiná možnost? A proč nás ženy bolí hlava tak často?

Vždycky je lepší nejdříve se zkusit napít, vyvětrat byt, projít se. To jsou podle lékařů první kroky, které vedou k tomu, aby bolest přestala. Může to být totiž důsledek nedostatku vody v těle nebo špatného vzduchu. Pokud to nezabere, je čas na odhalení příčiny.

BOLEST OD PÁTEŘE

Sedíte-li dlouho za počítačem nebo v práci v neměnné pozici, vaše krční páteř i hlava to pochopitelně pocítí. Pokud vás bolí zadní část hlavy a cítíte tlak v očích, může to být od krční části páteře.

Jak se projevuje?

Může vám kromě bolesti hlavy způsobit i bolesti vystřelující až do hrudníku a rukou, ale také závratě, poruchy sluchu, mihotání před očima nebo pocity mravenčení v rukou.

Co udělá odborník?

Bolest hlavy je jedna z nejčastějších bolestí, se kterými člověk bojuje.
Autor: profimedia.cz

Ortoped nebo rehabilitační lékař zjistí, v jakém stavu je vaše krční páteř. Pokud vás bolí jen ojediněle, pomoct vám může ověřený chiropraktik. Jinak se obraťte na dobrého fyzioterapeuta, který vás naučí i léčebné cvičení.

BOLEST Z NAPĚTÍ

Bolest hlavy z napětí a stresu trápí asi dvanáct procent obyvatelstva. Za tuhle nepříjemnost může napětí v krčních svalech.

Jak se projevuje?

Je to tupá oboustranná bolest, která se rozšiřuje po celé hlavě jako helma. Máte při ní pocit, jako byste měla hlavu ve svěráku. Na rozdíl od migrény se bolesti při pohybu zmírňují. Někdy pacient vnímá maximum bolesti v oblasti spánků nebo čela. Pokud je zasažené i svalstvo krku a ramen, může vystřelovat ze záhlaví směrem do očí. Úpornou bolest větší intenzity může výjimečně doprovázet i lehká nevolnost nebo citlivost na světlo, čímž napodobuje migrénu.

Co udělá odborník?

Předepíše léky proti bolesti a na uvolnění psychického a svalového napětí. Důležitá je ale nefarmakologická léčba, především psychoterapie.

MIGRÉNA
Nemoc vás upoutá na lůžko.
Autor: profimedia.cz

Nemá psychické příčiny ani není způsobená stresem, jde čistě o biologickou poruchu. Migrénou trpí i muži, u žen je ale dvakrát až třikrát častější. Migrenik není simulant, má opravdu důvod odejít z práce kvůli příznakům, kterými jsou zvracení, citlivost na světlo, pohyb, zvuky…

Jak se projevuje?

Asi u pětiny postižených doprovází začátek záchvatu takzvaná aura, která trvá 30 minut až hodinu. Jde o záblesk a dočasnou ztrátu vidění. Pacienti často pociťují také poruchy řeči, slabost v rukou i nohou, zmatenost, tuhnutí tváře… Při klasické migréně je bolest intenzivní, bodavá, pulzující na čele, zátylku, v okolí uší, čelistí nebo oka. Při migréně bez aury se může vyskytovat průjem, časté močení, nevolnost a zvracení. Bolest hlavy v tomto případě může trvat až čtyři dny. Oba typy migrény se můžou vyskytovat i několikrát týdně, ale také jen jednou za několik let. Některé ženy mají migrénu pravidelně, třeba při menstruaci nebo vždy v sobotu po vyčerpávajícím týdnu.

Co udělá odborník?

V akutních případech předepíše lékař na ztlumení nebo zastavení už probíhajícího záchvatu antimigrenika. Pokud vás potkává atak bolesti častěji, může lékař předepsat léky na preventivní léčbu a proti vzniku záchvatů.

LÉKOVÁ BOLEST HLAVY

Nepodceňujte příznaky onemocnění. Přechozená chřipka vám může nadělat problémy na celý život.
Autor: Shutterstock.com

Příčinou je užívání nadměrného množství analgetik. Lékaři se s tímto problémem potkávají stále častěji. Některé léky totiž můžou při chronickém užívání nebo předávkování vyvolat bolest hlavy i přesto, že jste je použila právě na utlumení bolesti.

Jak se projevuje?

Víc než polovinu postižených začíná hlava bolet hned ráno. Intenzita bolesti je střední. Jeden až několik dní v měsíci je ale intenzivní, pulzující a znemožňuje vám cokoli dělat.

Co udělá odborník?

Léčba má většinou tři stadia. Nevyhnutelná je detoxikace, která by měla kvůli krutým abstinenčním příznakům částečně probíhat v nemocnici. Současně by měla působit i velmi důležitá psychoterapie. Třetím stadiem je léčba původní bolesti hlavy, na kterou pacient trpěl před vznikem té lékové. Při každém typu bolesti se aplikují různé látky.

Pokud se chcete dozvědět, jak se jednotlivých typů bolesti hlavy zbavit sama v klidu domova, kupte si nové číslo Blesku pro ženy, které je od pondělí v prodeji.

BPŽ titulka
Autor: Archiv Blesk pro ženy

Autor: bla, NČPZ