Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 rad pro silnou dětskou imunitu. Zapomeňte na vitamín C, béčko funguje lépe

  • Ještě důležitější než vitamíny a další potravinové doplňky je kvalitní strava, množství ovoce a zeleniny a dostatek spánku spolu s pobytem na čerstvém vzduchu.
    23. října 2014 | 06:00

    Sledujete nervózně teploměr, protože tušíte, že změna počasí zvyšuje riziko, že vaše děti začnou chodit ze školy s nudlí u nosu? Poradíme vám, jak posílit imunitu vašich potomků. Dobrá zpráva je, že to nemusí být drahé, protože není potřeba hned běžet do lékárny a kupovat drahé přípravky na posílení obranyschopnosti organismu.

  • Potravinové doplňky jsou jen pomocníkem, dobře mezi nimi vybírejte

     

    Autor: Profimedia.cz
    Je pravda, že dětský imunitní systém potřebuje k tomu, aby byl výkonný a fungoval naplno, spoustu vitamínů a minerálních látek. Nevěřte však tomu, že se nejlépe pořídí v lékárnách. "Potřebné látky nezajistíme dítěti potravinovými doplňky, ale pestrou stravou, bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu," vysvětluje nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. Než za podobné pilulky necháte v lékárně klidně i několik set za měsíc, dobře si to proto rozmyslete - spíš než na multivitaminové přípravky se zaměřte na něco konkretního, lékaři na základě studií z posledních let doporučují zejména preventivní užívání probiotik. Ze stopových prvků jsou nejdůležitější měď, selen a zinek: vyskytují se i ovoci, bohužel však ne to skleníkovém. Pokud je vaše dítě nemocné co chvíli, proberte to s lékařem a nechte si případně na posílení jeho imunity něco předepsat. 

     

  • Vitamíny? Ano, ale pokud možno z přírodních zdrojů

     

    Autor: Shutterstock.com
    Některá doporučení se během let mění, týká se to například vitamínů. Mnoho lidí věří tomu, že stačí užívat vitamín C a zimní nachlazení se jim nebo jejich dětem vyhnou. Jenže užívání céčka má smysl zejména tehdy, když už dítě smrká a kašle. Do té doby je coby prevence zřejmě mnohem důležitější třeba béčko. "V současné odborné literatuře se objevují důkazy o nezbytnosti vyššího příjmu B-komplexu, protože ke spuštění imunitních reakcí v organizmu jsou zřejmě nejdůležitější koenzymy pocházející z vitamínů B. Tyto specifické látky se nacházejí i v různých léčivých rostlinách, například v rakytníku, lípě, jitroceli, podbělu nebo tužebníku, které tak mohou chránit před nemocí a při nemoci urychlit uzdravení,“ vysvětluje dětský lékař Josef Zemánek. Pokud jde o céčko, zapomeňte na to, že jeho hlavním zdrojem jsou citrusové plody, protože mnohem více ho najdete v plodech, jako jsou šípky, černý rybíz, červené papriky, nať petržele, brokolice, růžičková kapusta, jahody a kiwi. A pozor, také brambory. Bohužel se vitamín C ničí teplem, tedy vařením.

     

  • Očkování proti chřipce? Pro děti není nutné, proti virózám nechrání

     

    Autor: Shutterstock.com
    Uvažujete o tom, že byste letos nechali potomka očkovat proti chřipce? Proč ne, ale nečekejte zázraky - protože chřipka hrozí pouze během chřipkové epidemie, která se obvykle objevuje v průběhu ledna či února, ale proti běžnému zimnímu nechlazení rozhodně injekce nechrání. Někteřrí lékaři dokonce považují toto očkování za zbytečný zásah do vyvíjejícího se dětského imunitního systému, pro který je podle nich lepší, pokud se s nemocí popere sám. 

  • Proč je tak důležitá kvalitní strava, spánek a pohyb venku?

     

    Autor: Shutterstock.com
    Tohle doporučení se vám může zdát poněkud nudné, ale funguje to. Děti, které dostávají dobré jídlo, spí osm až deset hodin denně a zároveň se dost pohybují venku, jsou většinou ve srovnání s vrstevníky zdravější. A naopak, pokud se dítě cpe fastfoodem, tráví odpoledne a večery u počítače a usíná až před půlnocí, jeho imunitní systém chřadne. 

     

  • Netahejte děti nikam, kde jim hrozí, že chytnou rýmu či kašel

    Autor: Shutterstock.com
    Jakmile se změní počasí, zkuste tomu přizpůsobit životní styl vaší rodiny. Ani ne tak tím, že do dětí budete cpát pilulky horem dolem, aby něco nechytly, ale třeba tím, že omezíte návštěvy nákupních center či kina, kde je riziko toho, že tam něco chytíte, rozhodně vyšší než na procházce v lese. Samozřejmě, těžko se vyhnete například tomu, abyste potomky posílaly do školky či školy, ale zkuste jim vysvětlit, jak moc důležité je třeba mytí rukou - chrání totiž i před rýmou. A naopak, pokud na dítě něco leze, necítí se dobře a má mírnou teplotu, dopřejte jeho organismu zpomaleni a nechte ho doma, aby si mohlo odpočinout. Pokud má však jen rýmu nebo mírný kašel, může například chodit ven. 

Diskuse ke článku
.