Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Studie potvrdila: Sovy mají vyšší IQ než ranní ptáčata

Inteligence z vás zřejmě dělá nočního tvora
4. března 2014 | 11:38

Někteří lidé jsou spíš takovými nočními ptáky, jiní zase ranními ptáčaty. Který z nich je na tom lépe? Říká se, že ranní ptáče dál doskáče, ale že se dříve unaví a rychleji chcípne, teorie, která se nyní objevila, naznačuje, že na tomto pořekadle možná něco bude.


Každý živočich na planetě zemi má svůj denní rytmus a savci jsou většinou ovlivňováni slunečním světlem a nervovými buňkami, které tento rytmus řídí. Lidé, na rozdíl od ostatních savců jsou schopni tento rytmus vědomě porušovat. Tím pádem můžeme chodit spát, kdy se nám zachce a vyspávat také jak je nám libo. Můžeme si tím pádem zvolit, jestli budeme ranními ptáčaty nebo nočními ptáky.

V minulosti, dokud člověk neobjevil oheň, se samozřejmě choval stejně jako jiní savci, kteří nejsou přizpůsobeni nočnímu životu, tedy nevidí ve tmě a podobné vychytávky. Ovšem s příchodem ohně přišla evoluce. Přesto není nikde v záznamech, že by v dávné minulosti a jiných kulturách lidé žili noční život, tedy s výjimkou nocí, kdy byl úplněk, to se lidé scházeli a celou noc tančili a slavili.

...
Autor: Shutterstock.com

Vědci se nyní v Americe zaměřili na zkoumání toho, jak s denním cyklem souvisí inteligence. Došli k velice překvapivým výsledkům. Zjistilo se totiž, že ti jedinci, kteří měli již v dětství vysoké IQ, chodí později spát než ti s nižším IQ a to jak ve všední den, tak o víkendu. Také si mnohdy déle přispí. Takže pro snazší pochopení dáme příklad. Jedinci, kteří měli v dětství IQ menší než 75, což se hodnotí jako velice nízké, chodí spát většinou kolem 23:41 v týdnu v dospělosti. Naopak ti, kteří měli v dětství IQ vyšší než 125, tedy vysoké, chodí v dospělosti spát až ve 00:29.

Z toho tedy vyplívá, že inteligentnější děti vyrůstají do nočních ptáků a méně inteligentní jsou ta ranní ptáčata.