Co je to Raw food
Jednoduše se dá říci, že jde o stravu, která není tepelně upravená a jejíž příprava probíhá mixováním, klíčením nebo vysoušením na teplotu maximálně 42 °C. Díky tomu, že dostanete na talíř tzv. živou stravu, načerpá z ní tělo maximum vitamínů, minerálů a enzymů potřebných k trávení, které se během klasického vaření často ztratí. Tělo si tak ze stravy vezme vše potřebné, a zbytky okamžitě vyloučí, a díky tomuto čistícímu procesu se člověk cítí lépe po zdravotní i psychické stránce.
Raw food
Autor: Secret of Raw
Není to jen o salátu
Pokud se ptáte, co takový vitarián vlastně jí, přestaňte si představovat, jak chudák hubený chroupe mrkev a zajídá jí listem salátu jako nějaký králík. Vitariánská strava je docela pestrá a nechybí v ní ani takový burger, pizza nebo ovcný dortík. Základem jídelníčku je samozřejmě zelenina a ovoce, ale patří do něj i ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny.
Výhody syrové stravy
Tepelně neupravená zelenina nebo ovoce v sobě opravdu skrývají mnohem více živin, vitamínů a minerálů, které jsou pro naše tělo tak důležité. Podle některých studií ztrácejí potraviny vařením při teplotách na 42°C až 90% těchto látek, což je opravdu alarmující. Tím, že je strava pestrá a bohatá právě na ovoce, zeleninu, ale také na luštěniny, ořechy a olejnatá semena, může být podle odborníků prevencí proti některým civilizačním chorobám, jako je onemocnění diabetu, obezita nebo vysoký cholesterol a rakovina trávicího traktu. Navíc neobsahuje žádné konzervační látky, přidané soli a cukry nebo barviva, takže nezatěžuje tělo látkami, které naprosto nepotřebuje.
Raw food
Autor: Secret of Raw
Tajemství Raw food
Abych se o tomto druhu stravy dozvěděla co nejvíce, rozhodla jsem se zeptat těch nejpovolanějších, Evy Kavkové a Jana Plajnera, majitelů jediné čistě vitariánské restaurace a také cukrárny v Praze s názvem Secret of Raw, kam na obědy chodí známé vitariánky modelka Helena Houdová nebo herečka Máša Málková.
Jsme národ knedla, vepřa, zela, proč jste se rozhodli otevřít u nás restauraci se syrovou stravou?
Jan: Myslím, že se jako národ dost shazujeme. U nás existuje daleko více různorodých restaurací, ať už vegetariánských nebo jiných, než třeba v zahraničí. Samozřejmě tu nejsme pro nějakou majoritu populace, ale není pravda, že Češi jsou nějak sevření konvencemi.
Eva: U nás nejsme sepnuti jídelními konvencemi ve spojitosti s náboženstvím a proto je tu prostor pro experimentování třeba právě s raw food.
V této chvíli je syrová strava velice módní záležitostí a lidé ji začínají držet proto, že ji drží celebrity….
Eva: Ano, lidé se pod nátlakem módnosti rozhodnou, že budou jíst tak a tak, ale většinou jim to nevydrží. Je to proto, že k této stravě nepřišli přirozeně, ale ze dne na den se rozhodli a donutili se k tomu, nemají dostatek informací a často dělají také chyby. Důležité je tedy nejdříve získat informace a postupně se začít zbavovat starých jídelních návyků.
Jak byste tedy popsali vitariánství?
Eva: Tento způsob života je hodně propojen s jógou, která je stejně jako jídlo hodně o napojení se na svou vlastní vnitřní intuici. Jedná se o filosofii a cestu za poznáním vnitřní rovnováhy. Syrová strava má ten dar, že dokáže čistit tělo a dodávat mu pozitivní energii. Na rozdíl od masa, nebo alkoholu a potravin plných chemie, tělo nevyčerpává, ale naopak jej nabíjí. Vitariánská strava má intenzivnější chutě a vůně, přestože se nepoužívá cukr nebo klasická sůl, v některých případech se používá mořská nebo himálajská, jídlo nepostrádá chuť a tvar. Vše zařídí přírodní ingredience, jako jsou bylinky s intenzivní chutí.
Jan: Vitariánská strava není jen o salátech, i když ty jsou hlavní složkou jídelníčku, protože je jejich příprava jednoduchá. Ale jíme mnohem pestřeji. My v restauraci připravujeme nejen saláty, ale i burgery, pizzy, špagety a jiné, ale je pravda, že příprava těchto jídel zabere nějaký čas.
Raw pizza z restaurace Secret of Raw
Autor: Secret of Raw
Raw recept na pizzu
Ingredience na těsto:
• zlaté lněné semínko,
• mandle,
• cibule,
• tymián,
• rozmarýn,
• oregano.
Ingredience na ochucení
• sugo ze sušených rajčat,
• rukola,
• olivy,
• cherry rajčata,
• kešu
• sójový sýr
Postup
Rozemleté a namočené lněné semínko rozmixujeme s ostatními přísadami na těsto. Vyválíme do tvaru pizzy a usušíme (je třeba mít sušičku s pláty bez středního otvoru).
Sugo získáme tak, že namočená sušená rajčata rozmixujeme na pastu a dochutíme bylinkami podle chuti. Sugem pokryjeme pizzu, poté přidáme rukolu, cherry rajčata, olivy a kešu sýr. Kešu sýr vyrobíme tak, že na několik hodin namočíme kešu ořechy, které pak rozmixujeme a spojíme s citronovou šťávou. Necháme odležet v lednici.