Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Měla byste panikařit, je-li vám přes 35 a nemáte dítě?

Panikařit zatím ještě nemusíte, obraťte se na odborníky
27. února 2014 | 14:00

Americký svaz porodníků a gynekologů vydal nedávno novou studii, ve které zdůraznil to, že schopnost žen mít děti klesá s věkem. Od dvaatřiceti let začíná klesat a k rapidnímu poklesu pak dochází po třicátém sedmém roku.


Tato studie by ovšem neměla ženy děsit nebo poukazovat na to, že věk je primární příčinou poruch plodnosti. „Rozhodně si nemyslím, že by nějaký doktor mohl pacientkám říkat, že musí otěhotnět do nějakého určitého věku, ale je naší povinností sdělit veškerá rizika, aby o tom mohly ženy přemýšlet,“ říká doktorka Samantha Buttsová z University v Pensylvánii.

Plodnost sice klesá, ale ženy nemusí panikařit, stále mají spoustu možností mít děti, i když jim už táhne na čtyřicet. U žen starších než čtyřicet, se rozhodně doporučuje odborná péče doktorů.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com

Podle prohlášení, není změna kvality vajíček, jejich množství a jistých hormonálních změn jedinými faktory, které mohou ovlivnit plodnost. Ženy vyššího věku jsou náchylnější k různým chorobám, které také mohou plodnost ovlivnit. Dále by se ženy měly věnovat svému zdraví, chodit na pravidelné prohlídky aby optimalizovaly svůj celkový zdravotní stav. Měly by se vyhnout především kouření, protože to snižuje plodnost. Čím více žen pochopí všechny faktory, které ovlivňují plodnost, tím lépe, zdůraznila Buttsová.