Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ani hlt alkoholu. Co se v těle zlepší za měsíc?

Měsíc abstinence výrazně zlepší vaše zdraví
10. ledna 2014 | 12:30

Jistě se najde mnoho z vás, co si po propitém konci starého roku říkáte, že by bylo možná dobré, zamyslet se nad tím, kolik toho vlastně vypijete a jestli už nemáte problém. Zkuste se vystříhat alkoholu na jeden jediný měsíc a vaše tělo vám poděkuje.

Britský novinář Andy Coghlan si udělal takovou osobní studii, do níž zapojil své přátele a kolegy z práce, které považoval za běžné konzumenty alkoholu, tedy žádné alkoholiky. Polovina skupinky dobrovolníků přestala úplně pít a druhá polovina pokračovala v běžné konzumaci.

Všichni Coghlanovi spolupracovníci se na začátku a na konci testu nechali vyšetřit v nemocnici. Výsledky testů byly ohromující a vyvracejí názory mnoha odborníků, kteří tvrdí, že jediný měsíc nemůže u běžného pijana zlepšit zdravotní stav. U abstinujících klesly hladiny tuku v játrech o patnáct procent a viditelně došlo k regeneraci orgánu. Průměrně také abstinenti zhubli o téměř dva kilogramy a cholesterol v krvi poklesl o patnáct procent.

Po měsíci abstinence se do pití nevrhejte jako blázni

Bohužel studie nepokračovala dále, bylo by totiž zajímavé zjistit, jak rychle se játra vrátí zpět do původního stavu, pokud začne člověk opět pít. Doktor, který při této studii pomáhal, ovšem tvrdí, že v každém případě, jsou pak játra odolnější vůči dalšímu ničení. „To, že dáte játrům měsíc dovolenou, neznamená, že pak můžete celý rok pít jako blázni,“ varoval Coghlan.

Drinky
Autor: Shutterstock.com

Co z této studie tedy vyplývá je jasné. Alkohol je droga a i přesto, že mnoho lidí v něm utápí své každodenní starosti, měli bychom se čas od času zamyslet a možná opravdu dopřát tělu alespoň měsíční pauzu.

Účinky alkoholu na mozek

Alkohol napodobuje účinek mnoha drog. Působí podobně jako kokain a amfetaminy. Tím vyvolává pocity vzrušení. Současně vyvolává pocity podobné při užití Valia a jiné zklidňující léky. Tím způsobuje odstranění zábran a úzkost. Pravidelným nadužíváním alkoholu dochází k poškození mozkových funkcí. Čelní část mozku se zmenšuje, může také docházet k poškození periferních nervových buněk, což se projevuje brněním končetin. Pokud se tedy rozhodnete abstinovat, bude regenerovat i váš mozek.