Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Základní pravidla proti kocovině: protřepat, ale nemíchat!

Šumivý multivitamin je po prohýřené noci také sázkou na jistotu.
17. ledna 2014 | 14:00

Jít se napít s kamarády je vždy zárukou skvělé zábavy, ale přesto, že si vždycky říkáte, že to bude jen na chvilku a budete se držet zpátky, nějak to vždycky dopadne obráceně. Ranní vstávání s kocovinou je pak hotové peklo. Co tedy dělat, aby se nedostavila?


Možná by leckdo odpověděl: „Prostě nepít vůbec,“ to je jedno řešení, ale proč se vzdávat alkoholu, když stačí postupovat dle určitých pravidel, která by při jeho zvýšené konzumaci, měla zaručit, že se kocovina druhý den neobjeví.

Jídlo je základ
Ano, je to tak, nejhorší je, když přispěcháte na dámský dýchánek rovnou z práce, v největším kalupu jste se celý den pořádně nenajedla a zastihnete kamarádky samozřejmě v baru, kde neservírují jídlo. Dáte si jenu sklenku, druhou a hlad vás přejde. Jenže ouha, na lačno budete zaprvé okamžitě jako slíva a budete ráda, když si budete pamatovat, jak jste doklopýtala domů a že máte u sebe veškeré cennosti. A za druhé vám druhý den, díky pořádnému základu v žaludku bude mnohem lépe.

Protřepat ale nemíchat
Pokud si zvolíte jeden druh alkoholického nápoje, je dobré mu po celý večer zůstat věrná. Nejhorší totiž je, když mixujete všechno dohromady, takovou skládku různých druhů alkoholu váš chudák žaludek nemůže přežít!

Rána opilcova jsou těžká. Ale nemusí být!
Autor: Shutterstock

Živá voda
Je to těžké myslet na to, že byste do sebe měla ještě s tím vším, co už pijete vpravit čistou vodu. Nechutná tak dobře jako alkohol, ale ředit, je nutné! Alkohol totiž dehydruje váš organismus, a proto by ideální bylo vypít stejné množství vody jako alkoholu. To je ideální, samozřejmě čím víc se tomu přiblížíte, tím lépe.

Pozor na cigarety
Kouření cigaret je u mnohých z nás podpořeno konzumací alkoholu. V podstatě i běžní nekuřáci si kolikrát v zakouřeném prostředí potáhnou. Někdo, kdo běžně vykouří pár cigaret týdně, najednou v přímé úměrnosti s počtem drinků sahá do krabičky a brzy kouří jednu za druhou. Vlivem proteinu zvanému cytosin, jež se uvolňuje do těla díky nikotinu, nám přestávají fungovat kontrolky a potom také vypijeme mnohem více, než je zdrávo.

Bublinky jsou zabiják
Perlivé alkoholické nápoje, ať už se jedná o oblíbené šampaňské nebo kolu či energetický nápoj s jakýmkoli druhem tvrdého alkoholu, mnohem rychleji pronikají do krve. Je tedy známo, že po bublinkách je druhý den kocovina nejtěžšího rázu. Jsou to takové ty stavy, kdy byste si nejraději utrhla hlavu, protože celý den vám stejně k ničemu nebude a jen bolí!

Kdo si hlídá váhu, tak pozor. I alkohol je dost kalorický.
Autor: profimedia.cz

Před spaním
Nejlépe vypít například šumivý multivitamin, který doplní organismu všechno potřebné, o co ho proflámovaná noc připravila. Koluje také názor, že pokud si před spaním dáte rozpustný aspirin s vitamínem C nebo acylpyrin, ten totiž ředí krev a to by mělo pomoci proti příznakům kocoviny. Pokud nic podobného doma nemáte, sáhněte alespoň po pramenité vodě a vypijte, co můžete. Předejdete již výše zmíněné dehydrataci organismu.