Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zima bez mrazů: Tloustnete a nemůžete spát? Víme proč!

Mnozí lidé se během zimních měsíců cítí vyčerpaní, mají málo energie a někteří dokonce i tloustnou.
15. ledna 2014 | 16:00

I když nám letos zima zatím neukázala svou pravou tvář, teploty připomínají spíš jaro, náš organismus trpí. Jsme bez nálady, unavení a máme pořád chuť na sladké. Proč "nepravá" zima tak škodí? A jak se s tím vyrovnat?

Může za to především nedostatek světla. Sluníčka si v zimních měsících příliš neužijeme. Do práce vyrážíme ještě před rozedněním a domů se vracíme za tmy. Mnozí z nás se v tomto období cítí vyčerpaní, mají málo energie a někteří dokonce i přibírají na váze. A často nemůžeme spát, přestože se cítíme ospalí.

Nedostatek světla paradoxně zhoršuje i letošní vlídná zima. Pokud by totiž nasněžilo, světlo by se odráželo od bílého podkladu a celková světelnost by se výrazně zlepšila.

Nemůžete usnout, přestože počasí je pošmourné a polehávání přímo vybízí? Na vině je hormon melatonin. Nedostatek světla totiž nejen že způsobuje psychické potíže, ale výrazně ovlivňuje i tvorbu tohoto hormonu, jehož produkce se mění v závislosti na světle. A právě on je důležitý pro usnutí. Proto se mu přezdívá "spánkový" hormon.

Pokud se v noci často jen převalujete, zaděláváte si na velké zdravotní problémy.
Autor: profimedia.cz
Pokud je tedy rozdíl mezi dnem a nocí velký, je výkyv hladiny melatoninu větší. To znamená, že když je celý den venku pošmourno, jeho hladina stoupá pomalu, a citlivější jedinci nemají kvalitní spánek. Večer nemohou usnout a během noci se častěji probouzejí.

Navíc má melatonin pravděpodobně vliv i na to, proč se lidé v zimních měsících cítí smutnější. Psychiatr Pavel Baudiš uvádí, že přesný důvod těchto sezónních poruch známý není. Nejpravděpodobnějším důvodem ale podle jeho slov je nedostatek slunečního záření, jenž ovlivňuje hormonální hladiny a zároveň negativně působí na psychiku. "To, že slunovrat byl vždy oslavován a vítán, svědčí o tom, že to lidé již dávno věděli. Proto uctívali slunce," říká Pavel Baudiš.

Deprese může potrápit i vás. Své o tom ví naše čtenářka Kamila
Autor: Profimedia.cz
Pro většinu lidí je podle jeho vyjádření kolísání nálady jev přirozený a nepovažují jej za "chorobný". Ovšem pokud začnou tyto potíže člověka obtěžovat, může jít už o projev nemoci. "Na tu by měl člověk pomýšlet tehdy, když obtíže podstatněji narušují jeho fungování - pohodu, výkon a spokojenost. Každý má ale jiný práh, proto jsou někteří označováni za "fňukaly", jiní za "tvrďáky". V současné době se bohužel protěžuje trend: Přijďte k psychiatrovi, my vám pomůžeme, vyléčíme, uděláme spokojenými, ba i šťastnými. Je to krutý omyl technizace lidské společnosti, která omezuje lidské schopnosti bojovat proti nepříjemnému," dodává.

I při sportování můžete být v teple a suchu. Stačí jen mít to správné funkční oblečení.
Autor: Shutterstock.com
Jenže co s tím, když to opravdové jaro je ještě v nedohlednu? Nejlepší je vypravit se na hory, kde budete vystaveni přirozenému světlu. Když už nemůžete jet na týden, zajeďte si zalyžovat alespoň o víkendu. Intenzita světla je zde totiž ještě zesílena odrazem od sněhu, kterého si v nížinách příliš neužijeme.