Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Není vejce jako vejce aneb 7 věcí, které je potřeba znát

Vajíčka jsou základní potravinou našeho jídelníčku
11. července 2013 | 07:00

Vajíčka patří k jedněm z nutričně nejvyváženějších potravin, které jsou vysoce stravitelné. Pokud to s nimi nepřeháníte, jsou velice zdravá, zasytí a proto jsou skvělou potravinou při hubnutí.

Vitamín B, proteiny a další pozitiva

Žloutky jsou jedním nejbohatších zdrojů vitamínu B, který je důležitý pro lidský mozek. Podle studiu dokáže tento vitamín zpomalit stárnutí a odumírání mozkových buněk a tím odvrátit některé nemoci. Žloutek je navíc velice prospěšný pro vývoj mozku plodu během těhotenství, a aby toho nebylo málo, dokáže v nás vyvolat hormon štěstí a tím nám udělat život krásnější. Velký význam pro lidský organismus mají také proteiny obsažené ve vejcích, které jsou hodnotnější než ty, které obsahuje maso nebo mléčné výrobky. Cenné jsou hlavně pro vysoký obsah aminokyselin a také pro svou vysokou stravitelnost.

Vajíčka
Autor: Shutterstock.com
Co znamená barva žloutku

Určitě jste si všimli, že některá vajíčka mají žloutek mdlý jako by byl nemocný, jiná jsou až nezdravě solárkově oranžová a jen málo z nich se může pyšnit opravdu zářivě žlutou barvou. To, jakou barvu bude žloutek mít, ovlivňuje krmivo, které slepice dostávají. Krásně žlutou barvu mívají díky čerstvé zelené stravě domácí vajíčka. Mdlá bývají často vejce pocházející z chovů, kde jsou zvířata umístěna v klecích a krmena směsí. Naopak u příliš oranžové barvy žloutku si můžete být jisti, že je dobarvován doplňky stravy, jako jsou například řasy.

Jak poznat že je čerstvé

Když si v obchodě kupujete vejce, nemělo by být jejich datum spotřeby kratší než jeden týden, taková vejce by už moc čerstvá nebyla. Test, zda jsou vajíčka opravdu čerstvá si pak můžete jednoduše provést sami.

1. Čerstvé vejce má u špičky vzduchovou bublinu, čím je pak starší, tím je bublina větší.  Hoďte nerozklepnuté vejce do vody, a pokud zůstane u dna, máte jistotu, že je čerstvé. Jestli se vám přetočí špičkou nahoru nebo lehce povyplave na hladinu, je to pěkný stařík, co se hodí tak maximálně na pečení.

2. Když vejce rozklepnete, měl by být jeho žloutek pevný, kulatý a neměl by se roztékat jako bílek.

vejce
Autor: Profimedia.cz
Jak ovlivnit stárnutí vajec

Čerstvost vajec ovlivňuje jejich uskladnění. Dalo by se říci, že platí, že jeden den v pokojové teplotě je jako byste je měla týden v lednici. Pokud tedy vajíčka neskladujete v lednici, jejich kvalita se rychleji horší. V chladničce byste je pak měli uchovávat při teplotě 5-8°C a vydrží vám zhruba 4 týdny od data snášky.

Bílé nebo hnědé

Barva skořápky vajec nemá nic společného s jeho chutí nebo kvalitou. Jedná o rozdíl mezi druhem slepic, které mají jednotlivé chovy.

Vejce absorbuje chutě i pachy

Přijde vám to divné? Na povrchu vaječné skořápky je asi 17 000 pórů, díky nimž vajíčko absorbuje chutě a pachy ze svého okolí.

Vajíčka
Autor: Shutterstock.com
Je už uvařené?

Jak poznáte, jestli je vejce natvrdo už hotové? Zkuste s ním zatočit. Vajíčka, která jsou uvařená se na rozdíl od těch syrových krásně točí dokola.

TIP: Spadne¨-li vám vajíčko na zem a rozbije se, posypte jej trochou soli, snáze jej pak budete moci uklidit.