Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

"Prázdninový" průjem není banalita! Nenechte si zkazit dovolenou

8. července 2013 | 16:00

Dovolená je fajn. Pokud na ní neřešíte střevní potíže tak časté při změně prostředí, jídelníčku či nedostatečné hygieně.

Průjmy se nevyhýbají nikomu, zvláště ty letní a ty takzvané cestovatelské. Ať už je způsobí třeba konzumace hygienicky závadné zmrzliny či grilovaného masa doma v Česku nebo pro nás "nepřátelské" cizí bakterie při dovolené v Egyptě, Tunisku či jihovýchodní Asii. Rychlým odvodněním jsou ale nejvíce ohrožené děti, těhotné ženy a senioři.

Z vlastní zkušenosti však mohu potvrdit, že třeba taková "faraónova pomsta" v Egyptě srazí na kolena i mladého a zdravého člověka. Když jsem se po třech dnech strávených na toaletě v křečích, soustavném zvracení a vysoké horečce nakonec doslova doplazila k hotelovému lékaři, připadala mi kapačka s dávkou antibiotik proudících do žíly jako božský elixír. Tohle bych znovu už zažít nechtěla.

Mohou je provázet křeče v břiše, horečka, zvracení či únava.
Autor: profimedia.cz
Letní průjem není banalita

Akutní průjem přichází náhle. "Způsobit jej mohou hlavně viry nebo bakterie, které napadají trávicí systém. Podrážděním zažívacího traktu se zrychlí pohyb střev, zhorší se trávení a vstřebávání živin. Střeva nedokážou pojmout tekutiny ze strávené potravy a tak přebytky vylučují ven," vysvětluje pediatr a alergolog Milan Matulka.

Nejčastější příčinou prázdninových průjmů bývají špinavé ruce, hygienicky závadná pitná voda, zkažené nebo nedostatečně tepelně zpracované maso, neumyté ovoce, vysoké letní teploty i změna životního rytmu. Mohou je provázet křeče v břiše, horečka, zvracení či únava.

"Průjmy se vyznačují řídkou až vodnatou stolicí třikrát i víckrát denně, což způsobuje větší či menší stupeň dehydratace organismu a ztrátu pro tělo důležitých minerálů, jako je třeba draslík," přibližuje Matulka. V rámci terapie průjmu je tedy nutné dbát hlavně na dostatečný přísun tekutin i minerálů. S dítětem do 3 let běžte raději k lékaři.

Nejčastější příčinou prázdninových průjmů bývají špinavé ruce, hygienicky závadná pitná voda, zkažené nebo nedostatečně tepelně zpracované maso, neumyté ovoce, vysoké letní teploty i změna životního rytmu.
Autor: Profimedia.cz

Pomohou přátelské bakterie

Žádný recept, jak se na dovolené stoprocentně vyhnout průjmu, neexistuje. Můžete však minimalizovat rizika. Přísným dodržováním hygieny, konzumací bezpečných nápojů i potravin a také udržováním správného poměru mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech.

Toho docílíte například včasným preventivním podáváním kapek či kapslí s probiotickými bakteriemi. Ideální je začít je užívat nejméně týden před cestou, samozřejmě pak po celou dobu dovolené a také několik dní po návratu domů. V případě akutního průjmu významně zkracují dobu trvání.

Nové termostabilní kapky BioGaia ProTectis 10 ml s patentovaným probiotickým kmenem mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis seženete v lékárnách.
Autor: protectis.cz
Náš tip:
Vyzkoušejte třeba nové kapky BioGaia ProTectis s patentovaným probiotickým kmenem mléčné bakterie Lactobacillus reuteri  Protectis. Jsou vhodné pro děti od prvního měsíce života, pro těhotné i seniory. Na doporučených pět kapek denně připadá 100 milionů živých mléčných bakterií. Kapky lze užívat dlouhodobě a protože jsou termostabilní, jsou ideální i na cesty, nemusíte je totiž dávat do chladničky. K dostání jsou v lékárnách.