Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nebezpečí podprsenek: Mohou za bolesti zad, rakovinu i špatné trávení

Prsa jsou vizitkou každé ženy, dejte ale pozor na to, v jaké podprsence je schováváte.
27. června 2013 | 10:00

Neomezujte výběr podprsenky jen na to, jak vypadá nebo jestli vám dokáže zvětšit poprsí. Podceňovat byste neměli hlavně to, jak se v ní cítíte, zda vás neomezuje v pohybu, nezařezává se a hlavně na to, jestli vás při jejím nošení nebolí prsa. Komplikace, které přináší špatná podprsenka jsou totiž docela vážné.

Podle jedné Britské studie, které se podrobilo 100 žen v období před menopauzou, bylo prokázáno, že mnohem zdravější je podprsenku nenosit vůbec. Ženy nejprve na tři měsíce odložili podprsenky a potom je zase na tři měsíce začaly nosit, během tohoto období zaznamenávaly rozdíly ve svých pocitech. Výsledkem je pokles bolesti prsou a nepříjemných stavů o 7%.

Pro podprsenku k odborníkům

Ne každá žena si ale může dovolit nenosit podprsenku, ať už kvůli velikosti a tvaru svého poprsí, nebo kvůli svému společenskému postavení a zaměstnání. To správné prádlo si ale může pořídit každá z nás a také by to udělat měla. Zajděte si do specializované prodejny, kde vám poradí odborně vyškolený personál, budete si moct vyzkoušet různé typy a střihy, doporučí vám velikost a budou schopni vám například podprsenku doupravit na míru, podle vašich proporcí.

Mít špatně padnoucí prádlo není jen neestetické, ale také zdraví nebezpečné.

ss
Autor: profimedia.cz
Nepadnoucí podprsenka zvyšuje riziko rakoviny prsu

Podle britského průzkumu, trpí dvě z pěti žen bolestmi prsou a tvoří se jim cysty. Tyto zdravotní problémy, které mají souvislost s výskytem rakoviny prsu a zvyšují její riziko, souvisejí se špatnou velikostí prádla, které stlačuje a nepřirozeně mačká prsa. Francouzští vědci pak prokázali, že riziko onemocnění je až dvakrát vyšší, což je opravdu hodně.

Přetížený lymfatický systém

Těsná podprsenka může způsobit přetížení lymfatických uzlin, které jsou součástí lymfatického systému. Ucpané lymfatické cesty neodvádějí z těla toxiny a další škodlivé látky, které se pak v našem organismu hromadí. Toxiny nahromaděné v prsní tkáni zvyšují riziko bujení rakovinotvorných buněk. Podle australské antropoložky Sydney Singer, je rakovina prsu problémem v těch kulturách, kde ženy nosí denně podprsenky.

Dýchací problémy

Také se vám někdy stalo, že se vám špatně dýchalo, aniž byste k tomu měly nějaký důvod? Na vině může být příliš malý obvod podprsenky, který stahuje hrudní koš a tlačí na svaly, takže je stlačena bránice a omezené dýchání.

Podprsenky ovlivňují trávení

Zní to neuvěřitelně, ale podle britských vědců je to tak. Některé podprsenky mohou sevřít hrudník příliš nízko a tím vyvinout tlak ovlivňující trávení natolik, že v důsledku mohou například za onemocnění syndromem dráždivého tračníku. Způsobují také nadýmání, křeče a celkovou únavu organismu, který je neustále pod tlakem.

prsa
Autor: Shutterstock.com
Riziko kožních problémů

Podprsenky, které nesedí střihově, mají malý obvod a jsou ze špatného neprodyšného materiálu, způsobují kožní odřeniny, otlaky a otoky nebo svědění. Podprsenka by měla na těle sedět pevně, ale ne tak, aby byla doslova zaříznutá do kůže. Tipem, jak poznat správnou velikost je, že byste si měla pod obvod prostrčit bez problémů dva prsty. Tak poznáte, že vás prádlo nebude stahovat a tlačit.

Krevní oběh zaškrcen

Některé ženy nosí schválně menší podprsenky nebo na celý den oblékají stahovací sportovní podprsenku v domnění, že tak budou jejich prsa vypadat menší. Neuvědomují si ale, že tím brání správné cirkulaci krve krevním oběhem a mohou si tak poškodit prsní tkáň.

Bolesti zad

Špatně přiléhající podprsenka způsobuje stažení svalů, zvyšuje váhu, která je nesena na ramenou a tím přetěžuje zádové svaly, které jsou neustále napjaté. Pak se není co divit, že po celém dni záda bolí, jako byste skládaly pytle s cementem.