Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdravotní výhody manželství? Rakovina nebude mít šanci!

PMuži a ženy, kterým ruku zdobil snubní prsten, mají o celých dvacet procent větší šanci na přežití nemoci, než svobodní.
26. září 2013 | 10:15

Do manželského svazku vstupuje v západních zemích stále méně párů. Zkrátka mladí lidé se do příliš svatby nehrnou. Možná ale dělají chybu. Lékaři totiž prokázali, že právě manželství je klíčovým prvkem v úspěšném boji s rakovinou.

Pokud jste vdaná či ženatý, pravděpodobnost, že zemřete na rakovinu je mnohem menší, než když žijete sami. Prokázal to výzkum amerických lékařů z Bostonu.

Výsledky této studie jsou šokující. Muži a ženy, kterým ruku zdobil snubní prsten, mají o celých dvacet procent větší šanci, že od oznámení diagnózy „rakovina“ do tří let nezemřou, než svobodní.

"Pokud máte manžela či manželku nebo někoho blízkého, komu na vás záleží, může být skutečně velký rozdíl v tom, jak vaše léčba dopadne. Obzvlášť, když s vámi absolvuje návštěvy lékaře, pomůže vám pochopit vaši diagnózu, psychicky vás podpoří," říká onkolog Paul Nguyen, který studii vedl.

Vybrat si prstýnky by nemělo být zas tak složité, nabídky jsou šiorké, problémem může být delší doba pro gravírování jmen a data
Autor: profimedia.cz
O něco lépe jsou však na tom přeci jen muži. Ti ženatí totiž mají o 23 procent vyšší šanci, že rakovinu porazí, zatímco u žen je tato šance "jen" šestnácti procentní.

Lékaři navíc prokázali i to, že přítomnost manžela či manželky během léčby rakoviny je pro úspěšný boj s nemocí mnohem účinnější, než chemoterapie.

Důvod je zcela prozaický. Přítomnost milujícího partnera a klidné rodinné zázemí napomáhají s vyladěním psychického a tím pádem i fyzického stavu člověka. Navíc pozorný manžel nebo manželka často pomohou zachytit nemoc v počátečním stadiu.