Stylovou moka konvičku si můžete pořídit v různých velikostech, stojí okolo tisíce korun. Jak v ní připravit dokonalou kávu? Zeptali jsme se šéfbaristy řetězce CrossCafe Luboše Martínka.
Pravé italské espresso
"Budete potřebovat jemně až středně hrubě namletou kávu," radí barista. Do spodní části konvičky nalijte vodu podle potřeby, přibližně po rysku.
Kovový filtr naplňte kávou, mělo by jí být přibližně 7 g na osobu. Nepěchujte. Horní díl zašroubujte a konvičku umístěte na plotnu.
"Rukojeť umístěte mimo místo ohřevu, aby se nenahřála," zdůrazňuje Luboš Martínek. Voda se uvnitř pomocí tlaku páry přemístí přes filtr do horní části - poznáte to podle charakteristického zvuku. Když zeslábne, můžete plotnu vypnout a kávu servírovat.
Frappé místo dezertu
Jestli máte třeba po obědě chuť na něco osvěžujícího, můžete si z klasického espressa připravit také oblíbené frappé. Šálek horké kávy vlijte do šejkru, doplňte ledem a mlékem podle chuti.
Doslaďte cukrem nebo sirupem: experimentujte třeba s vanilkovým, karamelovým nebo čokoládovým. Mixujte, dokud nevznikne nadýchaná pěna.
"Kromě šejkru můžete použít i tyčový mixér," doporučuje Luboš Martínek. Vše přelijte do úzké vyšší sklenice, doplňte dvěma kostkami ledu, případně dolijte ledovou vodou a lehce promíchejte. Podávejte s brčkem.