Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zíváte po obědě? Víme, jak zatočit s odpolední únavou

  • Odpolední únava útočí skoro na každého. Ovlivnit ji můžete několika malými triky.
    29. května 2013 | 11:38

    Odpolední únava přichází nemilosrdně mezi druhou a čtvrtou hodinou a některé z nás doslova paralyzuje. Jako po záchraně většinou saháme po šálku kávy nebo sladkosti, které nás mají vybičovat k probuzení. Jsou ale daleko účinnější vzpruhy energie.

     

  • Prodýchejte se k energii

    Kundalini jóga vás dostane do pohody.
    Autor: profimedia.cz

    Jakmile na vás začne přicházet stav, kdy vám ztěžknou víčka a nechce se vám nic dělat, začněte zhluboka dýchat. Co nejvíce to jde se nadechněte do břicha  a pak maximálně vydechněte. Opakujte několikrát za sebou. Díky tomu dostanete do těla více kyslíku, který rozproudí vaše tělo i mozek.

  • Zažeňte nudu a stereotip

     

    úklid pracovního stolu
    Autor: Shutterstock.com
    Každá, byť i malá změna nutí mozek k aktivitě, proto pokud na vás začíná padat únava a klíží se vám oči, nastartujte mozek alespoň malým podnětem. Změňte si fotku na ploše počítače, ukliďte si stůl nebo dojděte umýt všechny hrníčky a skleničky, které jste si za celý týden nashromáždili.

  • Protáhněte tělo

     

    cvicení
    Autor: Profimedia.cz
    Ztěžklé končetiny a ztuhlé tělo je potřeba protáhnout a rozhýbat. Ideálně k tomu poslouží krátká procházka, například do obchodu pro odpolední svačinu, nebo protažení se. Zvedněte ruce a silou se snažte jakoby dotknout stropu. Vytahujte se z pasu a propněte u toho ruce i nohy. Potom ohněte loket a snažte se rukou dosáhnout na lopatku, druhou rukou se dlaní jemně opřete o loket a silou tlačte dolů. Vyměňte ruce a opakujte asi 10x.

     

  • Maximální osvěžení

     

    rozprašovač
    Autor: Shutterstock.com
    Pro případ únavy si připravte jednoduchý osvěžovací sprej. Do nádoby s rozprašovačem nalijte minerálku a s ní si vždy postříkejte obličej, když ucítíte, že na vás jde spánek. Můžete se tak osvěžit kdykoli a kdekoli, aniž byste se musela strachovat, že se vám rozmaže líčení.

     

  • Dodržujte pitný režim

     

    Voda. Co jste o ní nevěděli?
    Autor: Shutterstock.com
    Správný pitný režim dokáže udržet tělo v bdělém stavu a udržet vaši pozornost. Pouhý pětiprocentní pokles vody v organismu sníží vaši koncentraci a nechá ospalost ovládat vaše tělo.  Do pitného režimu ale nepatří ani káva, ani čaj, ale naopak čistá voda, minerálka, ředěné džusy nebo bylinné odvary.

     

Diskuse ke článku
.