Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Náš zrak ve vyšším věku

30. dubna 2013 | 00:00
Prezentace klienta |

I náš zrak bohužel s postupujícím věkem stárne. Asi nejčastějším onemocněním, které zrak seniora postihne je šedý zákal.

Jedná se o přirozený proces stárnutí našeho oka, přesněji naší čočky. Naše lidská čočka, v mladším věku průhledná, se začne zakalovat a tak propouští stále méně světla na sítnici, kde je vytvářen obraz. A proto začínáme vidět jakoby přes závoj a rozmazaně. Najednou nám naše brýle nestačí.

Šedý zákal se nejčastěji objevuje po 65 roku života, ale může se také objevit až v osmdesáti nebo i ve čtyřiceti. Udává se ale, že po 75. roce života je tímto onemocněním postiženo více než 75% populace. V některých zemích s méně rozvinout lékařskou péčí může člověk se šedým zákalem oslepnout, protože se čočka stane postupně zcela neprůhlednou.

Autor: Neovize

Pravou příčinu vzniku šedého zákalu se dosud moderní medicíně nepodařilo objasnit. Avšak je prokázáno, že významnou roli hrají genetické dispozice, dále cukrovka nebo vyšší refrakční (dioptrické) vady, užívaní některých léků – kortikoidy, cytostatika apod., dlouhodobé užívání některých očních kapek, různé úrazy oka jeho vznik uspíší. Také silné záření, ať již rentgenové nebo ozařování při léčení rakoviny má na rozvoj šedého zákalu negativní vliv.

A v neposlední řadě je nezdravý životní styl – hlavně kouření, drogy, špatná výživa.

Autor: Neovize

Co s šedým zákalem?

Ve chvíli, kdy se začne vidění rychleji rozmazávat a zakalovat, je ten pravý čas navštívit svého očního lékaře nebo některou ze specializovaných očních klinik a nechat se vyšetřit.

„Šedý zákal je nejčastější onemocnění, které postihuje zrak seniorů,“ potvrzuje nám primářka Oční kliniky NeoVize, MUDr. Věra Kalandrová. A pokračuje: „Díky moderní medicíně jej však umíme bezpečně a bezbolestně chirurgicky odstranit za necelých 10 minut.“

Při léčbě šedého zákalu nepomohou žádná cvičení ani kapky. Avšak ne každý šedý zákal je potřeba okamžitě operovat. Pacient operaci podstupuje až ve chvíli, kdy jej šedý zákal začne obtěžovat.

Autor: Neovize

Jak probíhá vlastní operace šedého zákalu a co je důležité?

„Je důležité všem potenciálním pacientů zdůraznit, že operace šedého zákalu je zcela bezbolestná a že probíhá ambulantně. To znamená, že pacient přijde na kliniku na objednaný čas a za přibližně 2 hodiny odchází s odoperovaným okem. Doprovod vyžadujeme pro pacienta zejména kvůli zhoršené orientaci v prostoru, poněvadž pacient se dívá pouze jedním okem,“ popisuje primářka Kalandrová pobyt pacienta na klinice v den operace.

Při operaci šedého zákalu je z oka odstraněna zkalená čočka ultrazvukovým nástrojem a nahrazena čočkou umělou. Vlastní průběh operace trvá 7-10 minut. Po operaci je oko do druhého dne zakryto obvazem. Když pacient druhý den obvaz odstraní, tak již vidí.

prim.Kalandrová
Autor: Neovize

Kvalitu vidění po zákroku významně ovlivňuje jednak vlastní průběh zákroku, který musí vždy provádět zkušený chirurg, ale také kvalita čočky, která je do oka implantována. Čočka musí být z kvalitního materiálu, nejlépe hydrofóbního, který zůstane po celou dobu čirý a průzračný a hlavně si drží svůj tvar a pozici v oku. Kvalitní čočka by měla poskytovat také kvalitní ochranu sítnice, nejcitlivější a nejdůležitější části oka. Proto je v Oční klinice NeoVize při všech operacích šedého zákalu pacientům aplikována vysoce kvalitní americká žlutá čočka, která dlouhodobě udržuje naprostou čirost a průzračnost. „Navíc obsahuje ochranný filtr, který chrání sítnici před škodlivými složkami slunečního světla a tím předchází onemocněním sítnice, které jsou nejčastější příčinou těžko řešitelných zrakových obtíží pacientů nad 60 let,“ vysvětluje dále primářka Kalandrová.

Více na www.neovize.cz

Další články z kategorie

7 nejlepších vyprošťováků ze silvestrovské kocoviny

7 nejlepších vyprošťováků ze silvestrovské kocoviny

Říká se: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Kdo by ale chtěl, aby ho celý rok bolela hlava a žaludek se houpal na vodě? Že se tentokrát na silvestrovské … celý článek

Zázračný meloun: Pro dietu, detox i skvělý sex!

Zázračný meloun: Pro dietu, detox i skvělý sex!

Sladká a voňavá pochoutka patří k létu stejně jako slunce a voda. Víte, že když se zakousnete do melounu, nejásají jen vaše chuťové buňky, ale i celé … celý článek