Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pozor, klíšťata útočí! Nenechte se napadnout

Nepodceňujte ochranu před klíšťaty, vyplatí se to
20. dubna 2013 | 07:00

Nebezpečí spojená s klíšťaty nejsou jen výsadou letních měsíců, právě teď s příchodem prvních teplých dní je pro klíšťata ideální doba. Víte, jak se jim bránit?

Je čas klíšťat

Klíšťata milují vlhko a teplo, které není příliš vysoké. Nejaktivnější jsou proto na jaře a také na podzim. K životu jim stačí už jen 5-7 stupňů nad nulou, a právě proto byste si na ně měli dávat pozor už nyní. Klíšťata nejsou náročná a vyskytují se téměř všude možně, kde je vyšší tráva. Vyskytují se v listnatých a smíšených lesích, na zahradách, loukách nebo i v parcích, a také na březích řek a potoků. Nejaktivnější jsou klíšťata ráno a večer, protože je pro ně příznivější počasí, neznamená to ale, že byste před nimi byli během dne uchráněni.

Klíště se nejčastěji vyskytuje ve vysoké trávě
Autor: profimedia.cz
Jak si domů nedonést klíště

Klíště není šelma, která se hned zakousne, naopak dost dlouhou dobu putuje po vašem těle a pečlivě si vybírá místečko, kam zaútočí. Nejraději se klíště zakousne do oblasti podpaží, třísel, pupíku, krku, intimních míst a také hlavy. Proto byste při všech venkovních aktivitách byste měli používat vhodné oblečení. Nezapomeňte na pevné boty, dlouhé kalhoty, ideálně s nohavicemi stáhnutými do gumy, dlouhé rukávy a také pokrývku hlavy. Ideální jsou hladké kluzké materiály, po kterých se klíšťatům špatně leze.Klíště také snáze rozpoznáte na světlém oblečení. Nepostradatelným by se pro vás měl také stát repelent, kterým se nastříkejte před tím, než vyrazíte do přírody.

Vitamín B jako odpuzovač

B-komplex ovlivňuje vlhkost kůže, člověk se potí méně a díky tomu se pro klíšťata stává méně přitažlivým. Díky jeho užívání vitamínu B také tělo vylučuje specifickou vůni, která drobné parazity odpuzuje. „Béčko“ můžete užívat jako doplněk stravy v podobě tablet, přírodním zdrojem jsou také například sušené pivovarské kvasnice. Bohaté na vitamín jsou také mrkev, rajčata, kapusta, květák, špenát, banány nebo vaječný žloutek.

ss
Autor: Foto centrum Očkování a cestovní medicíny Avenier
Nepodceňujte nebezpečí

Právě teď je nejvyšší čas nechat se očkovat nebo přeočkovat a tím se uchránit před nemocemi, které klíšťata přenášejí, kterými jsou lymfatická borelióza nebo klíšťová encefalitida. Pokud už se do vás klíště zakousne, trvá pouhé 2 hodiny, než vás, pokud je nakažené, přenese boreliózu. Proto je důležité se ihned po návratu z procházky důkladně prohlédnout. Nákaza klíšťovým zánětem je však okamžitá a právě proto je důležité nechat se proti ní očkovat.

Pinzetou uchopte klíště za hlavičku a vyviklejte ho z prava do leva.
Autor: scom
Když už se do vás zakousne

Nejlepší je použít k vyndání klíštěte speciální pinzetu, která je k tomuto účelu vyrobená. Uchopte klíště pinzetou a mírným kývavým pohybem jej kolmo od kůže vytáhněte. K odstranění klíštěte si vezměte gumové rukavice, abyste případnou infekci nepřenesli na jiného člověka. Po odstranění zkontrolujte, zda má klíště hlavičku a žádná jeho část nezůstala na kůži, a klíště spalte. Postižené místo dezinfikujte a následující dny pozorně kontrolujte. Rozhodně zapomeňte na to, že byste před vytažením klíště dusili olejem, nebo krémem.

Klíšťové zpravodajství

V období od dubna do října můžete sledovat klíšťové zpravodajství, které je vydáváno za pomoci Ministerstva zdravotnictví každé pondělí a čtvrtek na stránkách www.chmi.cz. Zde si můžete zkontrolovat, jaký stupeň výskytu klíšťat je předpovězen na určitý den. Čím vyšší je číslo od jedné do deseti, tím vyšší je i riziko napadení klíštětem. Najdete zde i seznam míst s předpokládaným výskytem nakažených klíšťat.