Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pozor na melanom: Mateřské znaménko vás může i zabít

Pozor na melanom
18. dubna 2013 | 14:00

Léto si bez sluníčka představit neumíme. Dodává nám energii a zlepšuje náladu. Slunce však představuje i velká rizika, jako je předčasné stárnutí kůže, pigmentové skvrny a v neposlední řadě i velmi nebezpečný melanom

Co to je?
Melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk (melanocytů), jež se zhoubně zvrhnou a začnou se v kůži nekontrolovaně množit. Tvoří asi 5 - 7 % všech kožních nádorů! Je tedy poměrně vzácný, o to více však zákeřný. V 60 % pak vzniká na zdravé kůži, ve 40 % se vyvíjí na podkladě mateřského znaménka.

Tím, že se vyskytuje na kůži, je v silách každého člověka zabránit jeho růstu. Mezi varovné příznaky patří právě změny velikosti mateřského znaménka, barvy a tvaru.

Pozor na melanom
Autor: Shutterstock.com

Pigmentová znaménka

Návštěva dermatologa je vhodná při jakékoli vaší nejistotě a pochybnostech. Pokud máte byť jen malé podezření, neváhejte a jděte na vyšetření. Znaménka se dnes odstraňují i preventivně. Zákrok provádí lékař a to ambulantně chirurgickou metodou – vyříznutím, což nepředstavuje žádné riziko. Vzorek se pak odesílá na histologické vyšetření.

Důležitá je prevence

Nejúčinnější prevencí, kterou můžete provádět sami, je pravidelné sledování své pokožky a docházení na kontroly k dermatologovi každý rok. Nevystavujte kůži, na které se nacházejí mateřská znaménka, slunečnímu záření a chraňte ji kosmetickými přípravky s dostatečně vysokým obsahem UVB i UVA filtru. Jiná cesta bohužel není.

Pozor na melanom
Autor: Shutterstock.com

Nebezpečná solária

V ČR se v soláriích opaluje až 50% žen. Právě opakované návštěvy mají za následek vyšší riziko vzniku melanomu, a tak se solária ocitly na černé listině ve většině evropských zemích zejména pro osoby do 18 let.

Nejvíce ohroženou skupinou pro vznik melanomu v ČR jsou muži nad 50 let a mladé ženy do 29 let. U mužů se jedná pravděpodobně o důsledek zanedbávání preventivních prohlídek, mladé ženy zase více touží po snědé kůži.

Nechte se vyšetřit zdarma

Máte podezření, že je něco v nepořádku s vaším znaménkem? Nechte se vyšetřit odborníky a to úplně zdarma! Akce Stan proti melanomu bude probíhat 22. a 23. dubna v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova, končit bude 15. května v Hradci Králové. Přijďte, prevence je důležitá!

Co by nás mělo přivést do stanu?
•    světlá kůže, mnoho pih
•    větší množstvím mateřských znamének (> 50)
•    kožní nádor v rodině
•    spálení v dětství
•    pravidelné dovolené u jižních moří nebo blízko rovníku
•    nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku
•    měnící se mateřské znaménko

Více info najdete na: www.melanom.cz
Autor: Eva Dvořáková