Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak posílit imunitu? Pomůže konopí, ústřice i sex!

Chraňte své tělo - a bavte se u toho!
18. prosince 2012 | 15:00

Zásady dobré imunity známe: jíst vitaminy, málo se stresovat, nepít, nekouřit... Že je to trochu nuda? Zkuste svůj boj s bacily oživit zábavnějšími způsoby prevence!

Dopřejte si ústřice

Jsou lahodné a neuvěřitelně bohaté na zinek, bez kterého imunitní buňky neumí fungovat. Dostupnějšími zdroji zinku jsou játra, hovězí maso, dýňová semínka nebo ořechy.

Pusťte si komedii

Čím vtipnější, tím lepší. Smích totiž zvyšuje hladinu endorfinů, které prospívají naší obranyschopnosti. Kromě toho podporuje tvorbu tzv. NK buněk, které naše tělo zbavují buněk napadených virem.

Jděte na masáž

...
Autor: profimedia.cz

Je jedno, jestli zvolíte klasickou, thajskou nebo třeba čokoládovou. I masáže dokáží zvýšit počet NK buněk. Navíc pomáhají odbourat stres, který imunitnímu systému dvakrát nesvědčí.

Dejte si sushi

Japonci jsou na imunitu experti a v jejich kuchyni najdeme spoustu užitečných dobrot: třeba mořskou řasu, lososa, tuňáka nebo zázvor. Dejte si i polévku miso, která obsahuje probiotika, dobrá pro střevní mikroflóru.

Milujte se častěji

Je prokázáno, že pravidelný sex (alespoň dvakrát týdně) zvyšuje hladinu imunoglobulinu. Tahle potřebná protilátka nachází a zneškodňuje viry i bakterie. Minimálně za zkoušku to stojí...

Zabubnujte si
...
Autor: profimedia.cz

Jeden americký výzkum ukázal, že skupinové bubnování má úžasný vliv na imunitní systém. Zapište se na kurz nebo to zkuste doma. Podle autorů studie podobně funguje i bušení vařečkou do hrnce, které tak milují děti.

Zkuste konopí

Nemáme na mysli marihuanové koláčky, ale konopný olej. Je chutný, výživný a s imunitou dělá zázraky. Jste spíš na sladké? Kupte si v bio obchodě tyčinku s konopnými semínky.

 

Autor: mab