Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak předejít kocovině? Jezte ovoce a míchejte drinky!

Rána opilcova jsou těžká. Ale nemusí být!
31. prosince 2012 | 07:00

Skoro každý ten pocit zažil – bolavá hlava, nevolnost a únava se nám většinou po ostřejším večírku nevyhnou. My vám ale poradíme, jak jí lehce předejít! Už proto, že jak na Nový rok, tak...

Před večírkem se najezte

Jídlo v žaludku zpomaluje vstřebávání alkoholu do oběhu, takže den poté ho nebudete mít „jako na vodě“. Doporučuje se dát si pokrm bohatý na sacharidy (například těstoviny) a ovoce.

Náš tip: Vyvarujte se kořeněných jídel, ta totiž zažívání ještě více podráždí!

Vyhněte se tmavým nápojům
...
Autor: Shutterstock

Červené víno, whisky a další tmavé likéry mohou kocovinu následující den zhoršit! Obsahují chemické látky, které jim dodávají patřičnou barvu a vůni - ty však mají na tělo toxický efekt.

Náš tip: Držte se spíš bílého vína, vodky či bílého rumu.

Nemixujte drinky. Nebo ano?

Podle nedávných průzkumů míchání několika odlišných nápojů kocovinu nezhoršuje. Vše záleží na množství vypitého alkoholu.

Další teorie tvrdí, že když začnete pít nejdříve pivo a až potom lihoviny, opijete se rychleji kvůli jeho perlivosti. Celkově vzato: snažte se pít méně!

Pijte čistou vodu
...
Autor: Shutterstock

Je to sice ohraný trik, ale opravdu funguje! Mezi každým alkoholickým drinkem si dejte sklenku čisté vody. Pomáhá ředit alkohol v těle a navíc nebudete dehydratovaná.

Náš tip: Další prevencí je trocha pohybu, kterým zrychlíte metabolismus a rychleji alkohol spálíte. Tančete!

Prevence před spaním

Než ulehnete ke spánku, vypijte znovu velkou sklenici vody. Nepředejdete tak kocovině úplně, ale rozhodně se budete cítit lépe!

Autor: luh