Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zrádné zimní nemoci: Jak s nimi zatočit?

Rýmou to často teprve začíná...
26. prosince 2012 | 07:00

Konec roku patří oslavám, večírkům, sváteční atmosféře - a bohužel také nepříjemným onemocněním. Jak je rozpoznat a jak na ně vyzrát?

Chřipka (influenza)

Co ji způsobuje? RNA viry.

Jak se projevuje? Existuje mnoho mutací a každý rok vznikají nové. Mezi klasické příznaky ale patří horečka, zimnice, bolesti hlavy, svalů a kloubů, bolest v krku a kašel.

Jak se jí vyhnout? Lékaři jako prevenci doporučují očkování, a to zejména lidem nad 65 let a těhotným ženám. Pomáhá ale i sport, otužování, vitaminy a dodržování hygieny.

Jak s ní zatočit? Nejlepší je nechat tělo, ať si s infekcí poradí samo, a příznaky zmírňovat volně dostupnými léky. Nebojte se ani bylinek. Určitě zkuste zázračný lipový čaj!

Lipový čaj.
Autor: Shutterstock

Zánět průdušek (bronchitida)

Co ji způsobuje? Tzv. RSV virus.

Jak se projevuje? Záchvaty kašle, zahlenění a škrábání nebo "lechtání" v krku - to všechno jsou příznaky bronchitidy. Přidává se i únava a zvýšená teplota.

Jak se jí vyhnout? Stejně jako chřipce: posilujte imunitu a jezte vitaminy. Pokud můžete, vyhněte se místům, kde je hodně lidí.

Jak s ní zatočit? V lékárně požádejte o léky, které usnadňují vykašlávání a rozpouští hlen. Zkuste taky Priessnitzův obklad.

Angína

Co ji způsobuje? Bakterie streptokok.

Jak se projevuje? Tuhle zvlášť ošklivou nemoc poznáte typicky podle nateklých mízních uzlin. Patří k ní i bolesti v krku, obtížné polykání, ucpaný nos, horečka a celková únava.

Jak se jí vyhnout? Vaši obranyschopnost posílí pravidelné užívání jitrocelového, echinaceového nebo rakytníkového sirupu. Chutnat budou vám i dětem!

Jak s ní zatočit? S prvními příznaky angíny jděte rozhodně k lékaři. Předepíše vám antibiotika, která můžete doma kombinovat s kloktáním a obklady.

Střevní chřipka (gastroenteritida)
Mátový čaj.
Autor: Shutterstock

Co ji způsobuje? Norovirus.

Jak se projevuje? Zvracením, nevolností a akutním průjmem. Můžou se přidat i bolesti hlavy a těla, případně horečka. Naštěstí většinou netrvá déle než 3 dny.

Jak se jí vyhnout? Je velmi nakažlivá - přenáší se jídlem, pitím, tělesným kontaktem, ale i kapénkovou infekcí. Rozmyslete si proto, jestli se vydáte do míst, kde je hodně lidí. A dodržujte hygienu!

Jak s ní zatočit? Pijte hodně minerálky nebo neslazený černý či mátový čaj. Na pár dní zapomeňte na bramborový salát a jezte raději suché pečivo, rýži, brambory a přírodně upravené maso.

Autor: mab