Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdravé zimní potraviny: Prospějí žaludku a posílí imunitu!

Dodejte tělu v zimě potřebné vitaminy!
14. prosince 2012 | 15:00

Čím si nejlépe spravíte žaludek po vanilkových rohlíčcích, pracnách a vaječňáku? Přece zeleninou - ideálně tou sezónní. Vaše tělo vám po svátcích poděkuje!

Jistě, začíná doba cukroví, vaječného koňaku a bramborového salátu.

Zimní sezóna ale přináší i potraviny, které nám způsobí menší újmu na zdraví. A dokonce mu prospějí!

Zkuste si aspoň jednou denně dopřát jedno z následujících:

Houby
...
Autor: profimedia.cz

Jsou nízkokalorické a zároveň úžasně zdravé! Posilují imunitu, urychlují léčbu virových onemocnění a snižují hladinu  cholesterolu. Obsahují antioxidant selen, který chrání srdce, zpomaluje stárnutí a přispívá k prevenci rakoviny.

Jak na ně: Právě teď je perfektní čas pro kulajdu nebo bramboračku s hříbky. Máte radši cizí kuchyni? Dejte si italské rizoto s houbou portobello nebo japonskou polévku s šiitake.

Čínské zelí

Stejně jako ostatní listová zelenina má minimum kalorií, zato je skvělým zdrojem vitaminů. Obsahuje především vitamin K, který prospívá zdraví kostí a podle nejnovějších výzkumů hraje roli v prevenci Alzheimerovy choroby.

Jak na něj: Můžete ho klasicky přidat do lehkého salátu, hodí se do teplých i studených. Nebo ho zkuste do křupava orestovat na asijský způsob na pánvi wok.

Celer

Má sice mnoho odpůrců, ale je miláčkem kuchařů i doktorů. Kromě výjimečné chuti má totiž výjimečné složení. Obsahuje vlákninu, vitamin B6 a draslík, který se podílí na správní činnosti srdce.

Jak na něj: Nebojte se celerového krému ani pomazánky. Je-li na váš vkus jeho chuť moc výrazná, přidejte ho aspoň do pěkně hustého vývaru. A na Silvestra si dejte Bloody Mary s jeho řapíkatým bráškou!

...
Autor: profimedia.cz

Česnek

Tenhle malý poklad obsahuje látku allicin, která posiluje imunitu, působí protizánětlivě a dokonce pomáhá předcházet rakovině. Česnek je navíc účinným pomocníkem při spalování kalorií.

Jak na něj: Nic nevyléčí "rýmičku" tak jako silná česnečka. Zkuste taky přidat pár stroužků do pečeného kuřete nebo do zeleninového ratatouille. Nebojte se ani pikantní česnekové pomazánky!

Autor: mab