Jistě, začíná doba cukroví, vaječného koňaku a bramborového salátu.
Zimní sezóna ale přináší i potraviny, které nám způsobí menší újmu na zdraví. A dokonce mu prospějí!
Zkuste si aspoň jednou denně dopřát jedno z následujících:
Houby
...
Autor: profimedia.cz
Jsou nízkokalorické a zároveň úžasně zdravé! Posilují imunitu, urychlují léčbu virových onemocnění a snižují hladinu cholesterolu. Obsahují antioxidant selen, který chrání srdce, zpomaluje stárnutí a přispívá k prevenci rakoviny.
Jak na ně: Právě teď je perfektní čas pro kulajdu nebo bramboračku s hříbky. Máte radši cizí kuchyni? Dejte si italské rizoto s houbou portobello nebo japonskou polévku s šiitake.
Čínské zelí
Stejně jako ostatní listová zelenina má minimum kalorií, zato je skvělým zdrojem vitaminů. Obsahuje především vitamin K, který prospívá zdraví kostí a podle nejnovějších výzkumů hraje roli v prevenci Alzheimerovy choroby.
Jak na něj: Můžete ho klasicky přidat do lehkého salátu, hodí se do teplých i studených. Nebo ho zkuste do křupava orestovat na asijský způsob na pánvi wok.
Celer
Má sice mnoho odpůrců, ale je miláčkem kuchařů i doktorů. Kromě výjimečné chuti má totiž výjimečné složení. Obsahuje vlákninu, vitamin B6 a draslík, který se podílí na správní činnosti srdce.
Jak na něj: Nebojte se celerového krému ani pomazánky. Je-li na váš vkus jeho chuť moc výrazná, přidejte ho aspoň do pěkně hustého vývaru. A na Silvestra si dejte Bloody Mary s jeho řapíkatým bráškou!
...
Autor: profimedia.cz
Česnek
Tenhle malý poklad obsahuje látku allicin, která posiluje imunitu, působí protizánětlivě a dokonce pomáhá předcházet rakovině. Česnek je navíc účinným pomocníkem při spalování kalorií.
Jak na něj: Nic nevyléčí "rýmičku" tak jako silná česnečka. Zkuste taky přidat pár stroužků do pečeného kuřete nebo do zeleninového ratatouille. Nebojte se ani pikantní česnekové pomazánky!