Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sushi má dnes svůj den! Oslavte ho jak se patří a pochutnejte si

18. června 2014 | 08:00

Také milujete sushi? Tak to je dnes ten pravý den, kdy si ho dopřát! 18. červen je totiž Mezinárodním dnem sushi. Vzdejte mu tedy svůj hold a k obědu či večeři si dejte tohle tradiční japonské jídlo, které si rychle získalo příznivce na celém světě.

Sushi je lehce stravitelné a zdravé, v tradiční úpravě se jí s rybami nebo zeleninou. Jeho základem jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Zřejmě i proto si v Česku získalo v posledních letech mnoho příznivců a zařadilo se mezi populární jídla především u mladší generace. Nejčastějšími zájemci o japonskou specialitu jsou lidé ve věku od 18 do 30 let.

Podle statistik největší české rozvozové služby DameJidlo.cz se za rok zvýšila poptávka po sushi o 14 %. Nejvíce se sushi již tradičně objednává v Praze, na druhé příčce se drží Brno a třetí místo v objemu objednávek obsadily České Budějovice.

...
Autor: profimedia.cz
Přesto jsou Češi při výběru poměrně konzervativní. "Zákazníci dávají přednost předdefinovaným maki boxům, které umožňují vyzkoušet různé varianty, zároveň však nenabízejí exotické ingredience. Maki úprava většinou obsahuje jenom sushi s okurkou, lososem, tuňákem či krevetami," upřesňuje Lukáš Uhl, ředitel společnosti DameJidlo.cz.

Příprava toho "pravého" sushi se vyznačuje specifickými postupy, které v domácích podmínkách není jednoduché realizovat. Navíc je potřeba počítat s tím, že i samotné ingredience jsou finančně náročné, ať už se jedná o specifický druh rýže, čerstvé ryby nebo kvalitní sójovou omáčku. K výrobě sushi je také třeba manuální zručnost, a tak většina lidí dává přednost již hotovému sushi než vlastní výrobě.

Oslavte sushi den!
Autor: Shutterstock.com
Náš tip
Pokud si na přípravu sushi netroufáte nebo na ní nemáte čas, objednejte si ho. Například internetový agregátor DameJidlo.cz, na kterém si můžete vybírat z nabídek stovek restaurací, si v souvislosti s mezinárodním dnem sushi připadajícím na 18. června připravil speciální akce v podobě slev na sushi menu.

Střípky z historie

Sushi dnes velká část evropské civilizace považuje za původní japonské národní jídlo. Historie však hovoří jinak - počátky sushi je třeba hledat v oblasti dnešní Číny. První zmínky o pokrmu zvaném sushi sahají až do roku 718 našeho letopočtu, kdy se tato specialita dostala právě do Japonska. Tehdy byla v jihovýchodní Asii zakázána z náboženských důvodů konzumace jiného masa než rybího. Sushi se tak stalo ideální alternativou ve stravování chudých vrstev.

Vyzkoušejte hubnout jako Japonci!
Autor: Profimedia.cz
Za vznikem této speciality stojí přes tisíc let stará metoda kvašení pocházející z jižní Asie. Kuchaři balili do rýže nasolené rybí maso proto, aby je zakonzervovali. Původně ale Japonci rýži s rybou vůbec nejedli, až časem zjistili, že dohromady obě potraviny chutnají výborně. V průběhu let si každá část Japonska vytvořila svou vlastní místní specialitu.

V první polovině 19. století zpopularizoval japonské sushi Hanaya Yohei, který vymyslel i nové variace na jiné mořské plody a přišel s prvním sushi fast foodem. Jako první také přestal s konzervováním potravin a jal se připravovat sushi pouze z čerstvých ryb.  Největší rozkvět zažívá sushi od minulého století až dodnes. Současná podoba sushi pochází z poloviny 19. století a byla vytvořena v Tokiu, kde původně sloužila jako občerstvení pro divadelní publikum o přestávkách.

Po mnohá staletí bylo sushi považováno za mužskou parketu. Podle Japonců prý ženská ruka rybu znehodnotí. Diskriminaci ukončil až zákon o rovných příležitostech z roku 1999 - od té doby můžeme vídat v této oblasti i řadu šéfkuchařek.

jídlo
Autor: Prague Food Festival

Video se připravuje ...