Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Konopí léčí rakovinu, astma i jarní únavu

22. března 2011 | 12:28

Pokud se použije správným způsobem má konopí téměř zázračné účinky. Tato kontroverzní rostlina se jako zdravá bylina používala v Asii už před tisíci lety. Ale pozor, u nás je pěstování konopí i pro léčebné účely pořád trestné!

Poprvé jsem viděla konopí (nebo také marihuanu) před dvanácti lety. Za oknem ho pěstovala moje tehdy sedmdesátiletá sousedka. Léčila si jím cukrovku. O pár let později mi došlo, že je to ta stejná rostlinka, kterou si balí do papírku místní omladina. A přesně tyhle dvě tváře konopí má. Je to návyková „zábava“ a uvolnění mladých, ale i téměř univerzální lék.

Lék na rakovinu za babku

„Konopí je účinný lék na rakovinu a celou řadu dalších vážných nemocí. Je to lék bez vedlejších příznaků, šetrný, ověřený a levný,“ říká spoluzakladatel Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Dušan Dvořák z konopijelek.eu. A jeho slova potvrdil i americký výzkum Medical College of Virginia. Ten měl původně sice prokázat, že marihuana poškozuje imunitní systém, ale k velkému překvapení všech objevil, že naopak zpomaluje šíření rakoviny. Látka, kterou tato rostlina obsahuje (THC), dokáže naprogramovat zničení rakovinových nádorů, aniž by negativně zasáhla okolní zdravé buňky. „Konopný výtažek podle všeho funguje na všechny typy rakoviny, jen je třeba nasadit léčbu včas,“ říká Dušan Dvořák, který svým pacientům konopí ordinuje.

Konopí a jeho léčivé účinky znají lidé už více, než 5 000 let.
Autor: David Malík

Skvělé antibiotikum

Konopí pomáhá léčit zánět středního ucha, pásové opary nebo potíže se zuby. Podle výzkumu profesora Jana Kabelíka z Univerzity Palackého v Olomouci mají totiž látky, které konopí obsahuje (kanabinoidy), výrazné antibiotické účinky. Působí dokonce i proti bakteriím, které klasická antibiotika nedokážou zlikvidovat.

3x pro astmatiky

Ti se můžou léčit třemi způsoby: zevně konopnou mastí a vnitřně požíváním konopného másla a vdechováním konopného kouře či odpařené pryskyřice z vaporizéru. Konopnou mastí se doporučuje natírat si hrudník a hrdlo v případě počátku akutních dýchacích obtíží, při prvních pocitech svírání dýchacích cest. Pokud se blíží záchvat, je účinné vdechnout trochu kouře z vodní dýmky nebo odpařené pryskyřice z vaporizéru. Pro dlouhodobou léčbu se osvědčilo konopné máslo v dávkování 1 čajová lžička večer před spaním do teplého nápoje nebo namazat na kousek chleba.


Mastičky a tinktury

Tato bylina pomáhá nejen s vážnými nemocemi, ale v podobě masti s drobnými nepříjemnostmi. Léčí drobné oděrky, popáleniny, kousnutí hmyzu, různé plísně, akné, hemoroidy nebo zhmožděniny.

Trik Dušana Dvořáka na jarní únavu

„Je dobré udělat si macerát z kořene konopí a silné slivovice. Pak stačí dát si malou štamprličku, a postaví vás na nohy. Kořen ani semínko této rostliny žádné omamné účinky nemá.“

845744:gallery:true:true

Konopí dále pomáhá při...

… ateroskleróze: Lékaři ve Švýcarsku potvrdili, že konopí zamezuje ucpávání cév, a navíc má protizánětlivé účinky. U léčby této nemoci (také nazývané kornatění tepen) je však důležité přesné dávkování, takže samoléčba není vhodná.

… artróze a revmatismu: Studie britských vědců publikovaná koncem roku 2005 v časopise Rheumatology potvrdila účinnost konopí při léčbě revmatické artrózy.

… Crohnově nemoci: Při tomto chronickém zánětlivém onemocnění zažívacího traktu pomáhají kanabinoidy při obnově střevní výstelky.

… epilepsii: Snižuje frekvenci i intenzitu záchvatů.

… roztroušené skleróze: Pomáhá proti odumírání nervů.

… Parkinsonově nemoci, bolesti páteře, svalových křečích: Uvolňuje napjaté a ztuhlé svaly. Listy konopí mírní třes rukou a problémy s chůzí, které tak často trápí pacienty s Parkinsonovou nemocí.

… stresu, migréně, nespavosti a depresích: Na dlouhé těžké deprese je nejlepší výtažek z květu konopí setého.

… zeleném zákalu: Látky, které konopí obsahuje, snižují nitrooční tlak, který je hlavní příčinou této nemoci postihující především osoby trpící cukrovkou.

Není konopí jako konopí

Bylo by jednoduché říct, ubalte si jointa (cigareta z marihuany), vykuřte ho a budete zas jak rybička. Jenže i tato rostlina má mnoho odrůd a každá funguje trochu jinak. „Třeba lidé s degenerujícími nervovými chorobami potřebují konopí rumištní. To je plevel, který roste volně v polích a nemá omamné účinky a nikoho moc nezajímá. Nebo rozdíl mezi indickým a setým konopím je také propastný. Po indickém se člověku uleví, bude hodně spát a odpočívat, seté konopí naopak posiluje, dodá energii a rozveseluje,“ vysvětluje Dušan Dvořák.




Autor: Majka Vinická, Kbak